הריבית בבריטניה נותרה ללא שינוי על 0.5%
בהתאם לציפיות המוקדמות החליט נגיד הבנק המרכזי הבריטי להשאיר את הריבית על כנה
בחודש שעבר העריך הנגיד, מרווין קינג, כי הממשלה תצטרך להדפיס כסף בהיקף של 125 מיליארד ליש"ט על מנת להילחם במיתון המתפשט בממלכה הבריטית.
מהלכים אלו שנוקט קינג הם חלק ממדיניות ההקלה הכמותית quantitiative easing, שכן השימוש בכלי המוניטרי החזק ביותר - הורדת ריבית, כבר מוצה כמעט עד תום. הגישה של הבנק המרכזי הבריטי דומה לזו של הפדרל ריזרב האמריקאי, שקבע את הריבית בטווח הקרוב לאפס - שבין רבע אחוז לאפס.
כלכלת בריטניה התכווצה ברבעון הרביעי באחוז וחצי, השיעור החד ביותר של הירידה בתמ"ג מאז שנת 1998, וב-4% ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, לעומת רבעון מקביל אשתקד. על פי נתוני הבנק המרכזי הבריטי, צפוי שיעור האינפלציה בבריטניה לעמוד על 0.3% בתחילת 2011. כלומר, סכנת האינפלציה כבר לא מהווה איום להחלטות הקלה מוניטרית. ייתכן שהבנק המרכזי אף יחליט בנקיטת צעדים נועזים לטיפול במשבר. הורדת הריבית מצד הבנקים המרכזיים ככלי מוניטרי ללחימה במיתון המתפשט בעולם, היא נשק שהתחמושת שלו הולכת לאזול בקרוב מאוד, ובחוסר ברירה ייאלצו הבנקים המרכזיים לנקוט בגישות פחות מסורתיות למלחמה במיתון העולמי. ייתכן שהצעד הבא של הבנק המרכזי הבריטי יהיה רכישות אגרות חוב קונצרניות או סוג אחר של ניירות ערך על מנת להציף את השווקים ביותר כסף נזיל.
לקראת החלטת הריבית היום בצהרים נחלשו אגרות החוב הממשלתיות, ושיעור התשואה שלהן עלה, על רקע ההערכה כי הנגיד ישאיר את הריבית על כנה, וכי יחליט לא להרחיב את תוכנית רכישות הנכסים. שיעור התשואה על אג"ח של ממשלת בריטניה לעשר שנים על 3.79%, ועל אגרות חוב לשנתיים עומד על 1.14%.
עוד ברקע החלטת הריבית היום, הסערה בממשלתו של ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, הנסובה סביב התפטרות אפשרית של שר האוצר אליסטייר דרלינג. במהלך השבוע החולף התפטרו ארבעה שרים מממשלתו של בראון, ופעמיים התעלם בראון משאלות ספציפיות הקשורות לעתידו של שר האוצר בממשלתו.
ברקע החלטת הריבית עליות שערי בבורסת לונדון, לראשונה בשלושת הימים האחרונים, בהובלת מניות הפיננסים והבנקאות. היום בבוקר פורסמו בלונדון נתונים המראים כי מחירי הנכסים בבריטניה עלו בחודש מאי ב-2.6%, נתון המראה על התאוששות מסוימת של שוק הנדל"ן. בחודש אפריל נפלו המחירים ב-1.8%, לשם השוואה. שיעור האבטלה במדינה עמד בחודש האחרון על כ־7% ועשוי לחצות עד סוף השנה את רף ה־10%. במקביל עתידה השנה הכלכלה המקומית לרשום, על פי תחזית קרן המטבע הבינלאומית, צמיחה שלילית של 3.8%. לאחרונה אף הורידה חברת דירוג האשראי סטנדרד אנד פורס את תחזית הדירוג של בריטניה לשלילית, בציינה את החוב הממשלתי שעשוי להגיע ל־100% מהתוצר.