כצפוי: מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל עלה ב-1%
העליות הבולטות - עגבניות ב-13.5%, דלק ושמנים לרכב ב-8.3%, הבראה ונופש ב-7.8% והנעלה - ב-4%. העליות הללו קוזזו על ידי ירידות של המלפפונים ב-7.9% ולחם ב-1.2%. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 0.9%. למרות העלייה במדד לא צפוי הנגיד לשנות את הריבית במשק בסוף החודש
מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שפרסמה היום (ו') הלמ"ס עלה בהתאם לציפיות המוקדמות בשיעור גבוה של 1%. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 0.9% ואילו המדד ללא ירקות ופירות עלה בתקופה זו ב- 0.8%.
האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אפריל 2009 לעומת מדד אפריל 2008) מסתכמת כעת ב-3.1%, לעומת 3.5% בחודש הקודם. הסיבה לכך היא יציאה מהחישוב של מדד אפריל בשנה שעברה שעלה בשיעור חריג של 1.5%. אולם גם לאחר ירידה זו, האינפלציה בפועל חורגת עדיין מגבולו העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
עליית המדד בחודש שעבר הושפעה בעיקר מעליות מחירים בולטות שנרשמו בסעיפי התצרוכת הבאים: דלק ושמנים לרכב - 8.3%, עגבניות - 13.5%, הבראה ונופש בארץ ובחו"ל - 7.8%, הלבשה - 3.3%, הנעלה - 4% ופירות טריים - 5.8%. עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות מחירים שנרשמו בכמה סעיפי תצרוכת אחרים, שהעיקריים בהם: לחם (1.2%), ומלפפונים (7.9%).
כמו בכל שנה, הושפע גם הפעם מדד אפריל בעיקר מעליות מחירים עונתיות. העלייה במחירי ההבראה והנופש תרמה הפעם למדד הכללי 0.3% והתייקרות מחירי הפירות והירקות הוסיפה גם היא למדד 0.1%. לכך יש להוסיף את העלייה החדה-יחסית במחירי הדלקים שתרמה למדד אפריל קרוב ל- 0.3%.
למרות העלייה הגדולה במדד אפריל, צפוי נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר להותיר את הריבית בחודש יוני ללא שינוי, ברמה של 0.5%. בימים האחרונים ציין פישר יותר מפעם אחת כי במצב הנוכחי אין צורך בהפחתת ריבית נוספת וכי בנק ישראל אינו מתכוון להגיב על נתון אחד, בעיקר כשהוא מושפע מגורמים עונתיים.
תגובות לעליית המדד
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים:
מחנק האשראי של המגזר העסקי עדיין לא זוכה לטיפול יעיל. ממשלת ישראל, יחד עם בנק ישראל, צריכים למקד את פעילותם על מנת להקל מהותית ובאופן מהיר על הבעיה של מחנק האשראי במגזר העסקי. הירידה בביקושים והמשך מגמת הפיטורים ימשיכו לתמוך באינפלציה נמוכה.
נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון: אין למהר ולהסיק מסקנות מעליית המדד לגבי הכיוון אליו הולך המשק. זהו מדד נקודתי המושפע בין השאר מעליית מחירי הנפט והוא אינו מעיד על שובו של השד האינפלציוני. לכן חשוב מאוד שהנגיד לא יתפתה לשנות בעקבותיו את מדיניות
הריבית - מהלך שיקשה על ניסיונות ההתאוששות של המגזר העסקי.