בנק ישראל ביקש וקיבל: בנק הפועלים יקים ועדת איתור למנכ"ל
הוועדה תכלול את חמשת חברי הדירקטוריון: אמרי טוב (יו"ר), יאיר אורגלר, פנינה דבורין, אפרת פלד ומשה קורן. למרות דרישת המפקח על הבנקים לא יהיו בוועדה דח"צים בלבד. מתוך מכתב הבנק: "ציון קינן מבין ומכבד את התהליך". בתוך כך הוחלט כי ועדת הכלכלה לא תדון בשלב זה בנושא בנק הפועלים
בנק הפועלים יקים ועדת איתור למנכ"ל הבנק. כך עולה מדיווח שפירסם הבוקר (ה') הבנק לבורסה. זאת, לאחר שהבנק דחה בעבר את דרישת חזקיהו להקמת ועדת איתור, אך השאיר פתח למו"מ בין הצדדים. מכתב הבנק מגיע לאחר שאתמול נשא יו"ר הבנק, דני דנקנר, דברים קשים על התנהלות הפרשה.
במכתב חושף הבנק כי "הדירקטוריון יקים ועדה ייעודית שתפעל באופן אקטיבי לגיבוש רשימת מועמדים למשרת מנכ"ל הבנק. הוועדה תכלול את חמשת חברי הדירקטוריון הבאים: אמרי טוב (יו"ר), יאיר אורגלר, פנינה דבורין, אפרת פלד ומשה קורן. הוועדה תציג למליאת הדירקטוריון כל מועמד שעליו ימליצו לפחות שני חברי ועדה". הוועדה תורכב למעשה מ-2 דירקטורים חיצוניים ו-3 דירקטורים שאינם דח"צים, וזאת למרות דרישת חזקיהו לוועדה שתורכב מ-3 דח"צים, ללא דירקטורים אחרים.
במכתב נכתב עוד כי "בנוסף, כל אחד מחברי הדירקטוריון יפעל להצגת מועמדים נוספים למשרת מנכ"ל הבנק למליאת הדירקטוריון. הדירקטוריון ידון במועמדותו של כל מועמד אשר שלשה דירקטורים (לפחות) יתמכו בהצגת מועמדותו.
דירקטוריון הבנק יבחר את המנכ"ל הבא של הבנק מקרב המועמדים שיובאו בפניו כאמור. מר ציון קינן, אשר הדירקטוריון רואה בו מועמד ראוי לתפקיד, יחשב כמועמד שיובא בפני הדירקטוריון".
"ציון קינן מבין ומכבד את התהליך"
למעשה, מוסר הבנק כי ישקול מחדש את מועמדותו של קינן לתפקיד מנכ"ל הבנק - וכי אין ודאות כי קינן יהיה זה שבסופו של דבר יישב על כיסא המנכ"ל. בעניין זה נכתב במכתב הבנק כי "ציון קינן הודיע לדירקטוריון, כי בנסיבות שנוצרו ומתוך ראיית טובת הבנק, הוא מבין ומכבד את התהליך המוצע במכתבי זה".
לעניין הרכב הוועדה מציין הבנק כי "חברי הוועדה הייעודית נבחרו על ידי הדירקטוריון על בסיס התאמה אישית. הדירקטוריון אינו סבור כי יהא זה נכון או צודק להבחין לענין זה בין "סוגי דירקטורים". אין כל הוראה בחוק החברות או בהוראות ניהול בנקאי תקין היכולה להצדיק או לבסס הבחנה בין "סוגי דירקטורים" לצורך הליכים למינוי מנכ"ל בנק. יתר על כן, הדירקטוריון לא מצא במכתבי המפקח או בדו"ח הבדיקה שלו מיום 23.4.2009 נימוקים או עובדות היכולים להצדיק הבחנה בין "סוגי דירקטורים" לענין זה. הדירקטוריון סבור כי המתווה שהוצע מאפשר לכל הדירקטורים, ללא הבחנה בין סוגים, להשתתף ולתרום לתהליך המינוי, אשר כולם נושאים באחריות לו במידה שווה".
"דירקטוריון הבנק מצר על שבחרת לא להיענות לבקשתו להיפגש"
במקביל מותח הבנק ביקורת נוספת על התנהלות חליפת המידע בין הפיקוח על הבנקים לבין דירקטוריון הבנק, וכותב לחזקיהו כי "דירקטוריון הבנק מצר ומאוכזב עד מאוד על שבחרת שלא להיענות, בשלב זה, לבקשתו להיפגש עמך על מנת לדון בנושא המפורט בסעיף 6.4 למכתבי אליך מיום 11.5.09. הדירקטוריון סבור, כי בנושא מהותי ורגיש זה, ראוי לאפשר דיון ישיר ובלתי אמצעי בין הנוגעים בדבר – דירקטוריון הבנק מחד, והמפקח על הבנקים מאידך – וכי דרך פעולה זו עדיפה על פני חלופת מכתבים פומבית.
"דיון ישיר כאמור יאפשר לדירקטוריון אף להבין את ההעדפות, הנימוקים והשיקולים המנחים את החלטותיך בנדון, וכך יהפוך השיח לפרודוקטיבי. הדברים מקבלים משנה תוקף לאור העובדה, שמדובר בדרישה לפעולה, אשר אין לה כל תקדים ממנו ניתן להקיש לענייננו. נראה כי התמודדות עם סוגיה מורכבת, רגישה וחסרת תקדים זו, אינה אפשרית באמצעות התכתבות פורמלית, אלא בפגישה, בה כל השיקולים נפרשים וההצעות מועלות ונבחנות ביחד על ידי שני הצדדים.
"יתירה מכך, הדירקטוריון סבור, כי בנסיבות דנן אין זה ראוי ומעשי לדרוש מהדירקטוריון להגיש לך מסמך כתוב הכולל "תפריט חלופות", מתוכו תבחר את החלופה הנראית ביותר בעיניך (אם בכלל). הדירקטוריון סבור כי, ככל שיש לדון בחלופות לאופן בו נהג, ראוי כי תוצג על ידו בפניך החלופה הנראית בעיני הדירקטוריון כנכונה ומתאימה ביותר בנסיבות".
במקביל נפגש אתמול יו"ר ועדת הכלכלה, אופיר אקוניס (ליכוד), עם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לפגישה בארבע עיניים. בתום הפגישה, שערכה כשעה, החליט אקוניס כי ועדת הכלכלה לא תדון בשלב זה בנושא בנק הפועלים. מהתרשמותו של אקוניס עולה כי בין בנק ישראל לבין בנק הפועלים קיימת הידברות קרובה שהתגברה בשבוע האחרון, דבר שממילא עתיד לייתר את הצורך להתערבות הכנסת.
מבנק ישראל לא נמסרה תגובה.
שאול אמסטרדמסקי השתתף בהכנת הידיעה.