שוקי אברמוביץ': "אני את חשבון הנפש שלי עשיתי לאורך כל הדרך"
מנכ"ל כלל פיננסים שהודיע על פרישה מניהול בית ההשקעות, לא מרגיש אשם. "ברמה האסטרטגית לא בוצעו החלטות שגויות. אני חושב שגם החלטות שאנשים עדיין שואלים לגביהן שאלות, יתבררו בהמשך כמוצלחות"
אתמול (ד') בשעה עשר בבוקר כינס מנכ"ל כלל פיננסים שוקי אברמוביץ' עשרות ממנהלי בית ההשקעות בחדר הישיבות בבית רובינשטיין. על הפרק - הודעתו של אברמוביץ' כי הוא מסיים את תפקידו לאחר שבע שנים בכלל פיננסים, מתוכן שלוש שנים כמנכ"ל הקבוצה. יש שיגידו שהודעתו של אברמוביץ' היתה צפויה. הנוכחים בחדר סיפרו כי אמנם לא הופתעו, אך כי האווירה בחדר היתה מדוכדכת.
כפי שנחשף לראשונה באתר "כלכליסט", התפטרותו של אברמוביץ' הגיעה יום לאחר פרסום הדו"חות הכספיים של בית ההשקעות כלל פיננסים לרבעון הראשון של 2009, אשר חשפו הפסד רבעוני של 2.4 מיליון שקל.
השמועות על עזיבתו הצפויה של המנכ"ל רחשו זה כמה חודשים, ואברמוביץ' עצמו סיפר ל"כלכליסט" כי המחשבה על העזיבה מקננת בראשו כבר זמן רב. "במקור תכננתי לעשות שינוי כבר בשנה שעברה", סיפר אברמוביץ', "אך בגלל המשבר בשוק ההון נוצרה סיטואציה שבה חשבתי שלא יהיה הוגן כלפי החברה וכלפי בעלי המניות לעזוב אותה. שמתי לעצמי יעד לייצב את המערכת, ורק אז לעזוב. כעת המערכת התייצבה, ונמצאת במצב טוב יותר".
"אני מאוד אוהב את החברה ואת העובדים", המשיך אברמוביץ'. "היה לי כבוד גדול להיות חלק מקבוצת אי.די.בי, ואני משוכנע שהחברה תצליח בהמשך. אני מרגיש שאני מסיים פרק מפואר, ארוך ואינטנסיבי, ושאני שותף לעשייה היסטורית. היינו החלוצים בקרב חברות הביטוח שהחליטו להיכנס לתחום של שוק ההון. כעת, מבחינתי, זו התחלה של פרק חדש ואחר".
"החלטות נכונות"
הספקולציות לגבי עתידו של אברמוביץ' בבית ההשקעות עלו בעקבות ההפסדים שהציגה החברה בשנה האחרונה. דו"חות שנת 2008 חשפו הפסד של 327 מיליון שקל, אך אברמוביץ' עצמו לא מרגיש שהוא צריך לעשות עקב כך חשבון נפש מיוחד: "אני את חשבון הנפש שלי עשיתי לאורך כל הדרך. לא צריך לסיים תקופה בשביל לערוך חשבון נפש. את ההחלטות האסטרטגיות המשמעותיות שלנו קיבלנו בצורה נכונה. בראייה לאחור, יכול להיות שהיינו יכולים לשנות חלק מההחלטות, אבל זו דרכו של עולם. יש לי אחריות אישית לכל הדברים שקרו, לטוב ולרע".
אחת הסיבות להפסדים הכבדים של בית ההשקעות היא פעילות קרנות הנאמנות. רכישת קרנות הנאמנות של בנק דיסקונט, אילנות דיסקונט ב־2006, בוצעה בשלהי שנות הגאות של התחום תמורת 582 מיליון שקל. מאז החל גל של פדיונות, ואיתו הפחתות שווי שפגעו בתוצאות בית ההשקעות. אברמוביץ' לא מתחרט על המהלך: "זה היה נכון לגדול בעולם הקרנות על ידי רכישה. מאז קרו הרבה אירועים שגרמו לכך שאנחנו היינו עדים לרמת פדיונות גדולה, הרבה יותר גדולה מבחברות קרנות נאמנות אחרות שנרכשו".
מדוע סבלתם מפדיונות יותר מאחרים?
"התחושה שלנו היא שצריך להפנות את השאלה לבנק דיסקונט. בסופו של דבר התגברנו על המצב, ואני חושב שאף שרבים הספידו את תעשיית הקרנות, היא תגדל ואני צופה לה עתיד ורוד, וכמובן שגם לכלל פיננסים".
ובכל זאת, יש לך אחריות אישית להפסדים
"ההפסדים בעיקרם נוצרו כתוצאה מהמשבר בשוק ההון, ירידת הערך הגדולה והפדיונות נבעו מהמשבר. רובם של ההפסדים הם חשבונאיים. ההפסדים לא היו נגרמים לולא המשבר, ואם לא היה משבר - אני הייתי עוזב את החברה קודם. בגלל ההפסדים נשארתי כדי לייצב את המערכת".
על אילו החלטות אתה מצטער?
"באופן טבעי יש החלטות שאני מצטער עליהן, כי ביום יום עושים טעויות. ברמה האסטרטגית לא בוצעו החלטות שגויות. אני חושב שגם החלטות שאנשים עדיין שואלים לגביהן שאלות, יתבררו בהמשך כמוצלחות".
יש כלפיך הרבה מאוד ביקורת מקולגות שלך. טוענים שהיית צריך לקחת אחריות להפסדים עוד קודם.
"הכי קל לבקר מבחוץ. התקשר אליי היום קולגה שאמר לי שהוא חייב לומר שהוא מעריך את העבודה שלי, ושהוא לא חושב שמישהו אחר יכול היה להוציא מסיטואציה כזו תוצאות יותר טובות. אילו הייתי עוזב בתחילת 2008, אז כנראה שהייתי זוכה להרבה הילולות ותשבחות, ומי שהיה מחליף אותי היה סופג את מלוא הקיטור. אני נשארתי דווקא מתוך המחויבות לחברה, לעובדים ולבעלי המניות".
מה השאיפות שלך לעתיד?
"להמשיך להצליח. אני איש עם אתגרים, אני אוהב לנהל ואני בטוח שאעשה זאת בהמשך. הכי חשוב לי זה לעבוד במקום שיש בו אנשים טובים, רוח צוות ובעלי מניות טובים - כפי שהיה לי בכלל פיננסים".
אברמוביץ' מחובר יותר מכל לעובדי בית ההשקעות. בפגישה עם מנהליו שנערכה אתמול הוא הודה להם על העבודה המשותפת. "אמרתי להם שאני גאה להיות חלק מהקבוצה. יש לחברה הרבה פוטנציאל, ואני בטוח שימנו מנכ"ל טוב שיוביל אותה".
אחד מעובדי כלל פיננסים אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "גם אם היו חילוקי דעות, אי אפשר להגיד ששוקי לא היה מנהל. אנשים אהבו אותו בחברה, הוא היה דמות דומיננטית, כמו אבא, והם עצובים שהוא עוזב". מנגד, גורמים אחרים סיפרו כי כבר זמן רב מחפשים מחליף לאברמוביץ'. "לא אהבו את השיטה של שוקי - כל פעם שמשהו לא היה בסדר, הוא הדיח בכיר אחר בקבוצה", סיפר גורם.
אברמוביץ' יישאר בתפקידו עד שיימצא לו מחליף. על פי הערכות, קיים סיכוי שאברמוביץ' יעבור לתפקיד אחר בקבוצה, ואף הוצע לו תפקיד ניהולי בכלל ביטוח. שי טלמון, מנכ"ל החברה־אם כלל ביטוח, החל כבר לפני כמה שבועות בניסיון לאתר מועמדים פוטנציאליים להחליף את אברמוביץ', ואף שוחח עם אחד מהם, אך הצדדים לא הגיעו להסכמות. כלל ביטוח תקים ועדת איתור, שתמליץ על מנכ"ל חדש במקום אברמוביץ'.
הצהרות גדולות
אברמוביץ' (49) שימש מנכ"ל בית ההשקעות כלל פיננסים מאז רכישת אילנות בטוחה ב־2003, והוא אף היה מעורב בתהליכי הבדיקה של בטוחה. לפני מינויו למנכ"ל כיהן כסמנכ"ל בכלל אחזקות עסקי ביטוח. בדצמבר 2006 מונה קובי נבון למנכ"ל בית ההשקעות, ואברמוביץ' עבר להתמקד בפיתוח עסקי החברה בארץ ובחו"ל במסגרת תפקידו כמנכ"ל קבוצת
כלל פיננסים.
נבון היה הראשון ששילם את המחיר של הדו"חות הגרועים של 2008. עם פרסום דו"חות הרבעון הראשון של 2008, שחשפו הפסד של 12.8 מיליון שקל, סיים נבון את תפקידו, ואברמוביץ' חזר לכהן כמנכ"ל בית ההשקעות. עם המינוי המחודש אמר אברמוביץ' ל"כלכליסט" כי "המתכונת הקודמת שבה ניהלתי את כלל פיננסים היתה מאוד מוצלחת, ואחת התקופות הטובות של בית ההשקעות. אני מכיר טוב מאוד את החברה, ובעת הזו הכי טוב שאקח את המושכות לידיי. לא ניתן למישהו אחר לנהל אותה. אני חושב שנשיג את התוצאות האופטימליות בזכות העובדה שאני אנהל אותה".
למרות ההצהרות הגדולות, 12 החודשים שעברו בניהולו של אברמוביץ' לא היטיבו עם בית ההשקעות, שנאלץ למחוק מאות מיליוני שקלים בגין פעילות קרנות הנאמנות שרכש, בעוד הקרנות דיממו ללא הפסקה. בתקופה שבה כל בתי ההשקעות ספגו הפסדים כבדים, כלל פיננסים רשם את התוצאות הקשות ביותר מבין בתי ההשקעות הציבוריים.
גם החברה־אם כלל ביטוח אינה נמצאת במצב טוב יותר - החברה סיימה את שנת 2008 בהפסד כבד של 479 מיליון שקל. המנכ"ל שי טלמון, שנכנס לתפקידו בתחילת 2008, קיבל באותה שנה שכר בעלות של 6.6 מיליון שקל.
בבורסת השמות של המועמדים להחליף את אברמוביץ' עלו אתמול אפשרויות רבות. אחת האופציות היא חידוש המשא ומתן למיזוג עם בית ההשקעות אפסילון שבבעלותם של כור תעשיות (50%) והמייסדים שמואל פרנקל (31.25%) ורון לבקוביץ' (18.75%). המשא ומתן בין הצדדים התפוצץ באוגוסט 2008 על רקע שוויים של בתי ההשקעות - לנוכח צניחת המניה של כלל פיננסים. אם משא ומתן אכן יתחדש, פרנקל ולבקוביץ', שמכהנים כמנכ"לים משותפים באפסילון, עשויים לתרום לחיזוק השדרה הניהולית של כלל פיננסים.