$
מט"ח וסחורות

צרות גם בתאגיד הכריה השלישי בגודלו בעולם: המנכ"ל שלא יכול להפקיד צ'ק של 20 מיליארד דולר

טום אלבניז, מנכ"ל ריו טינטו הנסחרת לפי שווי של 88 מיליארד דולר, מספר ל"כלכליסט" על הקשיים בהחזר חובות של 9 מיליארד דולר, מסביר מדוע הוא עלול לפספס הזדמנות להיחלץ מהמשבר ומגלה איך מספרים ל־14 אלף איש שאין להם מקום עבודה. בין לבין הוא גם מספיק לדוג

ענת ציפקין 12:2612.05.09

רוחות הסערה האחרונה בתאגיד הכרייה הענק ריו טנטו (ניסיון השתלטות עוין של Billiton BHP) טרם שככו, והחברה כבר ניצבת במרכזה של פרשה מתוקשרת חדשה באוסטרליה, ובה מעורבים גורמים מהממשל האוסטרלי והממשל הסיני.

 

ההכנסות של ריו טינטו 

 

תאגיד ריו טינטו, אשר נוסד בספרד לפני 136 שנה, איננו עוד תאגיד. מדובר בחברת המחצבים והכרייה השלישית בגודלה בעולם וביצרנית האלומיניום המובילה בעולם, הפועלת ב־60 מדינות שונות, מעסיקה 98 אלף עובדים, מייצרת הכנסות שנתיות של 58 מיליארד דולר ונסחרת בשווי שוק ענק - 88 מיליארד דולר. ריו טינטו, המוחזקת על ידי בעלי מניות בריטים (42%), אוסטרלים (18%) וסינים (9%), מדאיגה לאחרונה גורמים בממשל האוסטרלי החוששים מניסיון השתלטות עליה מצד צרכנית המתכות הגדולה בעולם, סין.

 

בעין הסערה עומד המנכ"ל טום אלבניז (52), שמספר בראיון מיוחד ל"כלכליסט" על הלחצים האדירים תחתם הוא פועל: מצד אחד הצעה מפתה שהגישה ממשלת סין, ומצד שני גורמים אופוזיציוניים בממשלת אוסטרליה ש"דואגים לאינטרס העולמי".

 

הרקע לדברים הוא חובות האדירים שהצטברו במאזניה של ריו טינטו בתקופה האחרונה. בשנת 2007 רכשה החברה את Alcan הקנדית תמורת 38 מיליארד דולר. הרכישה הגדילה באופן מהותי את מצבת החובות, שהסתכמה ב־2008 בכ־39 מיליארד דולר. עד סוף השנה צריכה החברה לשלם חובות הקשורים לרכישתAlcan בהיקף של 8.9 מיליארד דולר, ובשנה הבאה מדובר בסכום גדול יותר - 10 מיליארד דולר, אולם בקופתה 1.2 מיליארד דולר בלבד.

 

הצעה שקשה לסרב לה

 

בעוד ברקע נערמים החובות, קיבל בחודש שעבר דירקטוריון החברה הצעה שקשה לסרב לה. תאגיד האלומיניום Chinalco הנשלט על ידי ממשלת סין הציע להזרים באופן מיידי 19.5 מיליארד דולר לחברה, זאת בתמורה להכפלת אחזקותיו בה ל־18%. ההצעה גררה תגובות נרעשות מצד גורמי אופוזיציה בממשלת אוסטרליה, שכן המשמעות של הדברים בפועל היא שממשלת סין תקבל שני מושבים בדירקטוריון של החברה ותהיה אחת מבעלי המניות העיקריים של התאגיד, ששליש מנכסיו נמצאים באוסטרליה.

 

 

"המהלך עומד בסתירה עקרונית לאינטרס הלאומי של המדינה", טענו גורמים בממשל האוסטרלי המסרבים לראות את סין, צרכנית המתכות הגדולה בעולם, משתלטת על עסקי הכריה והמחצבים האוסטרליים. "אנחנו מסרבים לראות את ממשלת סין שולטת על עלויות, מחירים ואסטרטגיות שיווק של מחצבים וסחורות באוסטרליה", הודיע לפני שבוע מלקולם טורנבול, מנהיג האופוזיציה באוסטרליה.

 

אלבניז מצדו מנסה כבר כמה חודשים לשכנע את ממשלת אוסטרליה ואת בעלי המניות של החברה כי המהלך הסיני הוא דווקא לטובת ריו טנטו. "הזרקת ההון מצד Chinalco תציב את אוסטרליה בראש החזית העולמית בעשורים הקרובים, ותמריץ את היצוא האוסטרלי", צוטט בעבר, כאשר גורמים בחברה המצדדים בעסקה טוענים כי מדובר בשילוב אופטימלי בין הון טרי שמגויס במחיר סביר לשותפות אסטרטגית עם חברה סינית מובילה.

 

מה טיב הקשר שלכם עם חברת המתכות הסינית?

"השוק הסין הוא השוק שרשם בשנים האחרונות את הצמיחה הגדולה ביותר בביקוש לסחורות שלנו. סין היא הצרכנית הגדולה ביותר בעולם למחצבי ברזל, פחם אלומיניום ונחושת - אי אפשר להתעלם מכך. מאז שנת 2000 זינק נתח השוק של ריו טינטו בסין מ־400 מיליון דולר (4% מהמכירות של הקבוצה) ל־10 מיליארד דולר (20% מהמכירות).

 

"בחודש פברואר הכרזנו על עסקת הענק עם Chinalco באמצעותה תוכל ריו טינטו לתת מענה מיידי לביקוש ההולך וגדל של השוק הסיני, במקביל לחיזוק המאזן ומתן פתרון לצרכים הפיננסיים של החברה. העסקה החדשה שמוצעת היום פותחת לנו הזדמנות חד־פעמית לעבוד עם חברה סינית מהמובילות בעולם".

 

פיטורי 14 אלף עובדים

 

שלא כמו הממשל האוסטרלי המודאג, המשקיעים בשוק ההון דווקא מביעים אמון בפעולותיה האחרונות של ריו טינטו. מתחילת השנה עלתה מניית החברה הנסחרת בלונדון ב־51%, לעומת מניית המתחרה Billiton BHP, שעלתה בתקופה הזו ב־4% בלבד.

 

מכרה של ריו טינטו באוסטרליה מכרה של ריו טינטו באוסטרליה צילום: בלומברג

 

אולם, מאחורי הקלעים עברה החברה בתקופה האחרונה גם משברים. בדצמבר 2008, בעקבות העמקת המשבר הכלכלי בעולם, החליט אלבניז לפטר כ־14 אלף עובדים. הפיטורים ההמוניים (אם כי מחציתם היו קבלני משנה ולא עובדים ישירים של החברה) היו חלק ממהלך שאמור לחסוך לחברה כ־2.5 מיליארד דולר עד שנת 2010. אלבניז מספר שלהערכתו, עלויות הייצור של ריו טינטו צפויות להתייצב בתקופה הקרובה, זאת לאור המיתון העולמי והירידה בביקושים הגלובליים.

 

"למרות זאת, יש לזכור שהוצאות הייצור זינקו בחדות בשנים האחרונות, ולאור כך הטמענו בחברה תוכנית אבטחת איכות לוודא שנושא העלויות וקיצוצי ההוצאות מפוקחים ומוקפדים לכל אורכו של הארגון".

 

כיצד מבצעים מהלך של קיצוץ נרחב בתאגיד כה גדול?

"בדצמבר 2007 הודענו שנמכור נכסים בהיקף של 15 מיליארד דולר - נכסים שאינם נכסי ליבה בפעילותנו. אולם, אז פרץ המשבר הכלכלי וטרף את כל הקלפים. לאחר חשיבה נוספת החלטנו שנמשיך לבצע את המהלך כמתוכנן, ללא מסגרת יעד של זמן.

 

"נכון לעכשיו, מכרנו נכסים בהיקף של 5.5 מיליארד דולר, ואנחנו בעיצומו של תהליך מכירת כמה חטיבות של הקבוצה, בהן חטיבת המוצרים המהונדסים של Alcan בקנדה, עסקי הפחם שלנו בצפון אמריקה וחטיבת ייצור מינרלים מסוג בורט וטלק".

 

אלבניז, המשמש כמנכ"ל תאגיד ריו טינטו כבר שלוש שנים, החל את דרכו בחברה כמנהל עבודה בחטיבת הכרייה שלה. הוא יליד ארצות הברית, אולם את לימודיו האקדמיים בתחום כלכלת מינרלים ומחצבים סיים באלסקה, שם גם למד לתואר השני בהנדסת מכרות. בתחילת דרכו עבד כמהנדס זוטר במכרות הזהב של חברת Nerco, הפועלת באלסקה, אולם לאורך השנים צבר ניסיון בתפקידים שונים גם בתחום הנפט והגז. לפני 12 שנה עקר ללונדון והצטרף לחטיבת הכרייה של ריו טינטו. מאז העביר אלבניז את ביתו מלונדון לארה"ב, מארה"ב לאוסטרליה, ובחזרה ללונדון שם הוא גר עד היום עם אשתו ושני ילדיו.

 

איך נראה סדר היום של מנהל תאגיד בשווי שוק של 88 מיליארד דולר?

"האופי של פעילותה העסקית של ריו טינטו הוא גלובלי. מסיבה זאת, אחוז גדול מאוד מהזמן שלי מבוזבז על נסיעות לפגישות עם משקיעים או ביקורים באתרים של החברה ברחבי העולם. ביום עבודה אופייני שלי בלונדון אני משתדל להגיע למשרד לפני שמונה בבוקר, זאת אחרי שכבר בדקתי בבלקברי שלי אם היו התפתחויות יוצאות דופן או אירועים חריגים במשך הלילה.

 

"יש ימים שבהם אני עורך פגישות עבודה, באחרים אני מסייר באתרים של החברה ברחבי העולם ונפגש בשטח עם מנהלי העבודה. כל יום שונה מקודמו ותלוי בבעיות העומדות בפניי. דבר אחד בטוח - אני לא נשאר באותו מקום זמן רב מדי".

 

עיקר פעילותה של ריו טינטו מתרכז בחציבה ומיצוי של מינרלים ומחצבים כגון אלומיניום, ברזל, נחושת, זהב, אורניום, פחם ויהלומים. ריו טינטו פעילה בכל שש היבשות בעולם, אך עיקר פעילותה מתרכז באוסטרליה ובקנדה.

 

מה סוד ההצלחה לניהול תאגיד גלובלי עם כ־100 אלף עובדים?

"בחברה גדולה, מורכבת ורב־לאומית כמו ריו טינטו חשוב בעיקר לוודא שיש לך את הצוות הטוב ביותר במקומות הנכונים בארגון. לא פחות חשוב הוא הטמעת תחושת האחריות והדיווח של כל העובדים בחברה. תאגיד בסדר גודל כזה חייב להקפיד שכל עובדיו יישרו קו על פי אותן אמות מידה, ערכים וחזון.

 

"אני יודע שלעתים הרבה יותר קל לדבר מאשר לעשות, ועקרונות אלו עומדים למבחן בעיקר בשעות משבר תאגידי, כפי שראינו בשנה האחרונה, כשריו טינטו עברה ניסיון השתלטות שפורסם בכל רחבי העולם. לכך יש להוסיף את המשבר הפיננסי העולמי שעדיין לא הסתיים. אני כל הזמן מדגיש עד כמה חשובה התקשורת בתוך ריו טינטו, בכל הרמות של התאגיד - הדבר כולל אותי כמנכ"ל וגם את המנהלים הבכירים האחרים".

 

היפנים נשמו לרווחה

 

אלבניז מסביר שתחום הכרייה והמחצבים בעולם עובר תהפוכות רבות בשנים האחרונות. "יש מידה גבוהה של קונסולידציה בין חברות בסקטור שבו אנו פעילים. אבל אחד היתרונות הבולטים שלנו הוא הידע והיכולת בתחום הגילוי והחציבה של מכרות ומחצבים", הוא אומר. את הידע הזה חיפשה בשנה שעברה Billiton BHP האוסטרלית, חברת הכרייה הגדולה בעולם, שהפכה את ריו טינטו ליעד להצעת רכש עוינת מהגבוהות בעולם התאגידי - 147 מיליארד דולר. 

 

אלבניז. משתפים פעולה עם הקהילה המקומית כדי להקטין את הסיכון הטמון בתחום היהלומים אלבניז. משתפים פעולה עם הקהילה המקומית כדי להקטין את הסיכון הטמון בתחום היהלומים צילום: בלומברג

 

בנובמבר האחרון חזרה בה BHP והחליטה לבטל את ההצעה בעקבות הידרדרות הכלכלה העולמית והחשש מפני "חוסר הוודאות הכרוך ברכישה בהיקף כזה, ובתוצאותיה על פעילות החברה", כפי שמסרה בהודעתה הרשמית.

ריו טינטו מצדה דיווחה כי סירבה להצעת הרכש כי היא היתה נמוכה מדי. אפשר לשער כי צרכניות הפלדה הגדולות בעולם, כגון JFE Steel היפנית ופוסקו הקוריאנית, נשמו לרווחה. שילוב היפותטי בין השתיים היה יוצר מפלצת האחראית לכ־40% מתפוקת מחצבי הברזל בעולם, וללא ספק גורם לעליית מחירי מחצבי הברזל בשיעור דרמטי.

 

על רקע מגמת הקונסולידציה של חברות בתחום, מהי אסטרטגיית המיזוגים והרכישות של ריו טינטו?

"אנחנו משתדלים להתמקד ברכישת חברות גדולות, איכותיות, בעלות מחזור חיים ארוך. בשנת 2007 רכשנו את Alcan, יצרנית האלומיניום הגדולה בעולם שפועלת בעיקר בקנדה. BHP הגישה לנו בשנה שעברה הצעה בעלת תנאים מקדימים, אך לא מדובר בהצעה פורמלית מלאה כי בנובמבר 2008 היא הודיעה שהיא מבטלת את הצעתה עוד לפני שהגענו לשלב הרשמי. בכל מקרה, מועצת המנהלים של ריו טינטו דחתה את הצעת הרכש של BHP מכיוון שהיא היתה נמוכה מדי, ולא שיקפה כראוי את ערכה של ריו טינטו ואת השווי העתידי שלה".

 

איך משפיעות התנודות במחירי הסחורות על התוצאות?

"הביזנס שלנו הוא סחורות, ולכן תנודות במחיריהן משפיעות על הרווחים שלנו. העלויות שלנו מושפעות, מן הסתם, משינויים בעלויות הנפט לתעשייה, בכוח אדם, במכונות וכו', בדומה לכל חברה תעשייתית אחרת.

 

"מכיוון שאנחנו לא מייצרים נפט, אנחנו לא מושפעים באופן ישיר מהשינויים במחירו של הנפט הגולמי. עם זאת, בסקטור המתכות התמונה שונה לחלוטין. שינויים במחירי הנחושת והאלומיניום תלויים בכוחות הביקוש וההיצע בבורסת המתכות בלונדון (LME). לגבי מתכות אחרות, כגון מחצבי ברזל ופחם, אנו מעדיפים לערוך משא ומתן ישיר עם הלקוחות שלנו".

 

ריו טינטו היא יצרנית היהלומים השלישית בגודלה בעולם. מה קרה בתחום בשנה האחרונה?

"אנחנו מכירים טוב מאוד את תחום היהלומים, ופעילים בו הרבה מאוד שנים. כמו בכל עסקי הכרייה, יש בתחום היהלומים סיכונים ואתגרים, אך אנחנו יודעים להתמודד איתם בדרך שלנו, והיא שיתוף פעולה מקסימלי עם הקהילות המקומיות והמדינות שבהן אנו פעילים, באופן שיניב להן תועלת".

 

אלבניז מסביר שכחלק מהאסטרטגיה של החברה, נמנעת ריו טינטו מלתת הנחות עבודה ותחזיות לגבי רמת מחירים עתידית של סחורות ולבסס עליה את תחזיות הרווח וההכנסות. מנגד, ממשיך אלבניז, "תמיד נחתור להתאים את היקף הייצור שלנו לביקוש העולמי". אלבניז מוסיף כי על רקע ההאטה העולמית הנוכחית הוחלט בחברה לדחות כל הוצאה הונית שאינה הכרחית, ולדחות פרויקטים חדשים למועד מאוחר יותר. עם זאת מוסיף אלבניז כי כל עסקי הליבה של ריו טינטו מייצרים הכנסות טובות. "אם זה לא היה המצב – היינו מוכרים אותם".

 

כחברת משאבי טבע, איך אתם מתמודדים עם פגעי מזג האוויר?

"אנחנו תלויים בחסדיו של מזג האוויר, במיוחד באוסטרליה, אבל אנחנו פועלים למזער עד למינימום את הנזקים שגורם לנו הטבע. אנחנו יצואנים מהגדולים בעולם של סחורות בתפזורת, כדוגמת מחצבי ברזל ופחם, וההפרעות בשילוח שלהם, בעיקר הימי, הן גדולות. חלק מהמכרות שלנו לפעמים מוצפים בעקבות שיטפונות או ניזוקים בגלל פעילויות סייסמיות ורעידות אדמה. העדיפות הראשונה שלנו בטיפול באירועים אלו היא בראש ובראשונה להבטיח את שלומם של העובדים".

 

שאלה לסיום, איך היית מנצל עוד שעתיים־שלוש ביממה?

"כשיש לי זמן חופשי, ואין לי הרבה כזה, אני משתדל לבלות עד כמה שניתן עם המשפחה שלי. אני מאוד אוהב דיג, שיט ופעילויות בטבע, ומודה שהזמן שיש לי לעסוק בתחביבים שלי הוא קצר מאוד. למזלי, אני אוהב מאוד לקרוא, ומנצל לשם כך את הזמן הפנוי שיש לי בטיסות הרבות ברחבי העולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x