הריבית בגוש היורו הופחתה לשפל היסטורי
טרישה הוריד את הריבית ב-0.25% ל-1%; הבנק המרכזי בבריטניה החליט להותיר על כנה את הריבית במדינה, ולהגדיל ב-50 מיליארד ליש"ט את היקף רכישות האג"ח
נגיד הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד טרישה, הוריד היוםׁ(ה') בצהרים את הריבית בגוש היורו ב-0.25% לאחוז אחד, שפל של כל הזמנים, בהתאם לתחזיות האנליסטים. בתוך כך, הותיר הבנק המרכזי הבריטי את שיעור הריבית בממלכה על כנה, 0.5%.
טרישה הדגיש כי בכוונתו לחשוף מהלכים
טרישה חשוף לחוסר הסכמה מהותי בקרב מועצת הנגידים של הבנק, שמונה 22 חברים, לגבי מתווה מהלכיו העתידיים. נציג גרמניה, אקסל וובר, דורש שהבנק המרכזי יאמר בצורה ברורה כי זיעור ריבית של אחוז אחד הוא הנמוך ביותר, ואינו מסכים כי הבנק ירכוש איגרות חוב קונצרניות לאישוש הכלכלה.
חברים אחרים במועצת הנגידים, כדוגמת אתנסיוס אורפנידס הקפריסאי, סבורים כי עליו לרכוש נכסים נוספים בקצב מוגבר ולהעמיק את הורדות הריבית במידת הצורך.
כעת, משחתכו את שיעורי הריבית לכיוון האפס, לא נותר לבנקים המרכזיים של אירופה, יפן ארצות הברית ובריטניה אלא לגשת למהלכים אחרים במסגרת מהלכי ההקלה הכמותית, כדוגמת רכישת אגירות חוב, הדפסת כסף או עידוד הכלכלה באופן אחר.
למעשה, ידיו של טרישה כמעט כבולות על רקע חוקי האיחוד האירופי, האוסרים על הבנק המרכזי לקנות איגרות חוב ישירות מממשלות הגוש, כך שכל החלטה של טרישה לרכוש אג"ח ממשלתי בשוק החופשי עשויה להצית דיון שכותרתו מאיזו מדינה עליו לקנות את איגרות החוב, שכן לא מעט מדינות זקוקות להזרקות הון אלו. ייתכן, שטרישה יכוון את מאמציו להארכת מועד הפרעון של ההלוואות לטווח קצר שנתן לבנקים המסחריים, על מנת להקל על המתחים בשווקים הפיננסים.
כלכלת גוש היורו צפויה להתכווץ ב-4.2% אחוז השנה, כיווץ משמעותי יותר מאשר ארצות הברית או בריטניה. 70% מהמימון התאגידי של גוש היורו מגיע מהבנקים, ולכן עד עתה התמקד הבנק המרכזי האירופי בהחיייאת תהליכי ההלוואה הבין בנקאיים. הוא הלווה לבנקים סכומים כסף בלתי מוגבלים לשישה חודשים. כעת, ייתכן שילווה סכומים נוספים, לטווח ארוך יותר, ואולי אף יוריד את שיעור הריבית שהוא גובה מהם, על מנת לעודד אותם להלוות אחד לשני. בסוכנות הידיעות בלומברג מציינים כי בניגוד לארצות הברית או בריטניה, לבנק המרכזי האירופי אין גוף שעשוי לפצות אותו על הפסדים כתוצאה מהלוואות כושלות.