כדאי להיות סמנכ"ל כספים
מבין הסגנים למנכ"ל, סמנכ"לי הכספים הם המתוגמלים ביותר לפי דו"חות 2008. עלות שכרם הממוצעת של 9 סמנכ"לי הכספים הבכירים עמדה אשתקד על 4.2 מיליון שקל
איזה סמנכ"ל כדאי להיות בחברה ציבורית? אם נשפוט לפי נתוני הדו"חות של 2008, מי שרוצה להיות בעל סיכויים גבוהים לשכר גבוה צריך לשאוף לתפקיד סמנכ"ל הכספים. אלו שאמורים לשמור על השמנת, מצליחים, כך מסתבר, לטעום לא מעט ממנה.
ב־2008 עלות השכר השנתית הממוצעת של חמשת
אלופת השכר בקטגוריית סמנכ"לי הכספים - אירית אילוז
אירית אילוז, מחברת האחזקות אמפל שבשליטת איש העסקים יוסי מימן, נמצאת במקום הראשון בדירוג השכר של סמנכ"לי הכספים (ששכרם נחשף בדו"חות) עם עלות שכר שנתית של כ־6 מיליון שקל (מתורגם מדולרים), שמורכבים בין היתר ממענק של כ־3.5 מיליון שקל.
גם קבוצת דלק שולחת נציג לרשימה — יוסי פרידמן, סמנכ"ל כספים ב־DGRE, זכה לעלות שכר שנתית של כ־3.8 מיליון שקל.
סמנכ"ל בשכר מנכ"ל
אחד התפקידים שנחשב למקפצה הטובה ביותר לתפקיד המנכ"ל הוא סמנכ"ל הפיתוח העסקי, שאחראי על גיבוש האסטרטגיה ועל תכנון מהלכי החברה, מקבל לא מעט כוח בה, ומתוגמל, כך לפי הדו"חות הכספיים של 2008, לא פחות.
אלוף השכר בקטגוריית סמנכ"לי פיתוח עסקי - חן ליכטנשטיין
עלות שכרו של חן ליכטנשטיין, סמנכ"ל פיתוח עסקי במכתשים אגן, הסתכמה ב־2008 בכ־6.8 מיליון שקל שהם 565 אלף שקל בחודש. מתוך סכום זה, שכרו הסתכם בכ־1.8 מיליון שקל והוא קיבל מענק של 420 אלף שקל.
אך הסיבה האמיתית לסכום המכובד נובעת דווקא ממימוש אופציות. ליכטנשטיין זכה להטבה ברוטו של 2.7 מיליון שקל כתוצאה ממימוש אופציות ב־2008, השנה שבה הכי פופולרי להגיד שהאופציות שקיבלו המנהלים הן "מחוץ לכסף" ולמעשה לא שוות דבר.
במקום השני בקטגוריית סמנכ"ל הפיתוח העסקי באלקו החזקות אברהם ישראלי, שעלות שכרו ב־2008 הסתכמה בכ־3.4 מיליון שקל, מתוכם כ־1.6 מיליון שקל שכר שקיבל.
הטבלה כן משקרת
עלות שכרם של סמנכ"לי השיווק ממוקמת הרבה אחרי סמנכ"לי הכספים והפיתוח העסקי.
למרות התפקיד החשוב והיוקרתי חמשת סמנכ"לי השיווק בעלי עלות השכר הגבוהה ביותר (ששכרם פורסם על ידי החברות הציבוריות) זכו לעלות שכר שנתית ממוצעת של כ־1.5 מיליון שקל, שהם 128 אלף שקל בחודש. לשם השוואה, עלות שכר ממוצעת זו מהווה רק 37% משכרם הממוצע של סמנכ"לי הכספים.
אלוף השכר בקטגוריית סמנכ"לי השיווק - רונן אבידר
עם זאת, ייתכן שישנם סמנכ"לי שיווק בחברות ציבוריות שזכו לעלות שכר גבוהה יותר, אך החברות לא חשפו את הנתונים משום שהם אינם נכללים בין מקבלי התגמול הגבוה בחברה. בעל השכר הגבוה ביתר מבין החמישה הוא רונן אבידר, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת לייפוייב, שמשתכר כ־1.8 מיליון שקל, שהם 155 אלף שקל בחודש. אחריו, ליאור ריבל, סמנכ"ל שיווק ומכירות באראר סאט, זכה לעלות שכר שנתית של 1.78 מיליון שקל.
האחרונים בהיררכיית הבכירים
בהיררכיית התפקידים הבכירים סמנכ"לי התפעול נמצאים ברוב החברות בדרגה נמוכה יחסית, אחרי סמנכ"לים אחרים, ולכן גם זוכים לשכר נמוך יותר.
עלות שכרם הממוצעת של חמשת סמנכ"לי התפעול בעלי השכר הגבוה ביותר בחברות הציבוריות ב־2008 הסתכמה בכ־1.4 מיליון שקל, שהם 118 אלף שקל בחודש. מדובר בעלות שכר נמוכה משמעותית לעומת זו של סמנכ"לי הכספים לדוגמה, אך אין ספק כי עדיין מדובר בשכר גבוה, שבוודאי משרת היטב את חשבון הבנק של אותם בכירים.
אלוף השכר בקטגוריית סמנכ"לי תפעול - איציק אברכהן
שופרסל מיקמה את סמנכ"ל התפעול שלה, איציק אברכהן, במקום הראשון בקטגוריה עם עלות שכר שנתית של כ־1.8 מיליון שקל, שהם 154 אלף שקל בחודש. אחריו, גדעון ליברמן, סמנכ"ל תפעול בנייר חדרה, עם עלות שכר שנתית של כ־1.53 מיליון שקל ב־2008. יצחק כהן־חושן, סמנכ"ל תפעול באדמה הולדינג, קיבל ב־2008 עלות שכר שנתית של כ־1.51 מיליון שקל, שהם 126 אלף שקל בחודש, אשר מיקמה אותו במקום השלישי בקטגוריה זו.