$
בורסת ת"א

מזרחי: הרווח השנתי הסתכם ב-602 מיליון שקל, ירידה של 11.7%

יעקב פרי, יו"ר הבנק: "כשיורד גשם כולם נרטבים, אך לא באותה מידה". עלות שכרו של מנכ"ל הבנק, אלי יונס: 9.8 מיליון שקל ב-2008. הבכירים ויתרו על הבונוס בשביל אופציות

רונית גודמן 09:5830.03.09

 

"כשיורד גשם כולם נרטבים, אך לא בהכרח באותה מידה" אומר יו"ר בנק מזרחי טפחות, יעקב פרי, במסיבת עיתונאים לרגל פרסום הדוחות השנתיים שהיו

מצוינים יחסית ליתר הבנקים במערכת. הבנק היה היחיד שהציג רווח ברבעון הרביעי בסך 96 מיליון שקלים, אם כי בכל זאת לא הצליח להימלט מסערת המשבר הפיננסי ורווח זה היווה ירידה של 35% מהרווח הרבעוני של השנה הקודמת.

 

בשנה הציג הבנק רווח נקי של 602 מיליון שקל, קיטון של 11.7% לעומת הרווח מפעולות רגילות של השנה הקודמת. למרות הקיטון, רווח זה הוא הגבוה מבין רווחי כל הבנקים במערכת יחדיו. אלו צפויים לעמוד על כ- 240 מיליון שקל, בעיקר לאור ההפסד השנתי הגבוה בסך 895 מיליון שקל של בנק הפועלים.

 

סוד יציבותו היחסית של מזרחי טפחות הוא היותו בנק בעל משקל קמעונאי רב עם נתח שוק של כ- 33% במגזר המשכנתאות ועם 62.8% מסך האשראי מוקצה לפרטיים. עובדה זו מקטינה משמעותית את סיכון האשראי שלו ומגדילה את יציבותו. עם זאת, טלטלת המשבר והשווקים הפיננסיים לא פסחו גם עליו. הכנסות המימון הושפעו לרעה מירידת ערך ניירות ערך בסך 120 מיליון שקל וחלה עלייה משמעותית בהפרשות לחובות מסופקים ברבעון אשר הסתכמו ב- 182 מיליון שקל לעומת 50 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל של השנה שעברה. אלו היוו שיעור ניכר של 0.8% מתיק האשראי ועיקרן נובע ממספר לווים ספציפיים מהמגזר העסקי. מנכ"ל הבנק, אלי יונס, אמר באותו אירוע כי מגמה זו של הפרשות גבוהות לחובות מסופקים תמשיך גם בשנה הנוכחית ותעמוד על 0.75% מתיק האשראי. ביתר הבנקים במערכת צופים שיעור גבוה יותר של מעל 1%.

 

הסיכון בתיק ההשקעות של מזרחי אינו גבוה במיוחד. סך היתרה בתיק עומדת על כ- 9.3 מיליארד שקל כש-7.1 מתוכם הם של אג"ח של מדינת ישראל וממשלות זרות. יובל בן זאב, מנהל המחקר של כלל פיננסים מעריך כי הסיכון קיים באג"ח של בנקים בסך כ- 1.5 מיליארד שקל בלבד.

 

הלימות ההון המייצגת את חוסנו הפיננסי של הבנק הסתכמה בשנה בכ- 11.3%, ירידה קלה בהשוואה לרבעון שלישי של השנה. אך, לאחר המאזן הצליח הבנק לגייס הון משני עליון וכתבי התחייבות בסך 755 מיליון שקל ובכך הוא מתקרב ליעד של 12%, אליו הוא צריך להגיע עד סוף שנת 2009.

 

לשאלה האם יחולק דיבידנד השנה ענה פרי "נעסוק בסוגיה רק כשנגיע ליחס הלימות ההון הנדרשת של 12%".

 

עלות שכרו של אלי יונס, מנכ"ל הבנק, עמדה ב-2008 על כ-9.8 מיליון שקל. עלות שכרו של יו"ר הבנק, יעקב פרי, עמדה על כ-1.4 מיליון שקל. היו"ר, המנכ"ל ו-9 סמנכ"לים ויתרו מרצונם על הבונוס השנתי ויקבלו במקומו אופציות. עם זאת עובדי הבנק יקבלו בונוס, אם כי  נמוך ב- 60% מאשר שנה שעברה. ייתכן ויינתן בונוס נוסף במהלך השנה לקראת חודש אוקטובר.

 

כאשר נשאל פרי לגבי הקדמת מועד מתן ייעוץ פנסיוני לשכירים על ידי הבנקים הגדולים ענה:  "אני תומך בכך מאד. אין דבר שישעשע אותי יותר מכך שהם יתקלו בשורת הכשלים שבתהליך. אולי הם בעוצמתם והשפעתם יצליחו לגרום לכך שגם המעסיקים וגם מנהלי הכספים ישנו את דרכם. כיום, אין אפשרות מעשית לתת ייעוץ בהיקף הרחב שניתן לתת אותו. בין היתר בשל הקושי בקבלת מידע ממנהלי הפנסיה והגמל כך שבלתי אפשרי להעריך את נכסי הלקוחות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x