בלעדי: כמה שווה האחזקה הפרטית הגדולה של רייפמן?
לכלכליסט נודע כי בעל השליטה באמבלייז, שצבר חובות של 40 מיליון דולר, מנהל מגעים מתקדמים למכירת אחזקותיו בחברת המתכת הפולנית הוטה פוקוי תמורת 81 מיליון דולר
מאוחר יותר התברר כי אחד מהם הוא העבריין קותי זיני. עוד נודע כי רייפמן, המחזיק ב־15% מאמבלייז, שעבד באחרונה את מניותיו גם ליגאל ג'רבי, דמות מוכרת בעולם התחתון, אף שבית המשפט אסר עליו לבצע שינויים באחזקותיו באמבלייז.
ל"כלכליסט" נודע כי רייפמן מנהל מגעים מתקדמים למכירת אחזקותיו בחברת המתכת הפולנית הוטה פוקוי (Huta Pokoj) שבה הוא שולט (21.74%) עם בוריס בנאי (40.38%). לפי הערכות, רייפמן ובנאי שותפים גם במחצבות בדרום אפריקה ובנמיביה - תחום פעילות נוסף שממנו מנסה רייפמן לצאת, כדי לכסות את חובותיו.
לקראת הנפקתה של הוטה פוקוי בבורסה הפולנית ב־2007 אמד הבנק האיטלקי יוניקרדיט את שווייה של החברה ב־700 מיליון דולר. בסופו של דבר בוטלה ההנפקה, וכיום מבקש רייפמן 81.5 מיליון דולר על חלקו היחסי בחברה, המשקף לה שווי של 375 מיליון דולר (חלקו של בנאי מסתכם ב־151.5 מיליון דולר). גורמים זרים דיווחו אתמול כי אחת הקבוצות המתמודדות על רכישת השליטה מידי רייפמן ובנאי מורכבת ממשקיעים ערבים.
האוליגרך מיהוד
הוטה פוקוי, שהיא האחזקה הפרטית הגדולה ביותר של רייפמן, מייצרת פלדה במפעל בקרקוב. לפני שלוש שנים ביצע רייפמן הנפקה פרטית של איגרות חוב, תמורתה שעבד את מניותיו בחברת הפלדה, ועמד בחובו.
בנאי, מומחה בתחום המתכות זה יותר מ־20 שנה, הוא אוליגרך רוסי לשעבר שבשיאו החזיק נכסים בשווי של מאות מיליוני דולרים. הוא נקלע לקשיים בעקבות עימותים פנימיים ברוסיה בסוף שנות התשעים, ורייפמן סייע לו בסכום שהיקפו איננו ידוע. בתמורה קיבל איש העסקים הישראלי את האחזקה בהוטה פוקוי. כיום נע בנאי בין נמיביה, סין וארצות הברית, ואף יש לו בית ביהוד.
הנריק סלאביק הוא נשיא הוטה פוקוי - ש־85% מהכנסותיה מגיעות מהשוק המקומי. בשנת 2007 הגיעה החברה לשיאה, עם הכנסות בגובה של כ־430 מיליון דולר, רווח נקי של כ־27 מיליון דולר והון עצמי של 47 מיליון דולר (נכון לסוף דצמבר של אותה שנה).
הערכת השווי של יוניקרדיט צפתה שהכנסותיה של הוטה פוקוי יגיעו ב־2008 ל־440 מיליון דולר ושהרווח הנקי יסתכם ב־44 מיליון דולר. לגבי 2009 העריך הבנק האיטלקי שההכנסות יאמירו ל־1.5 מיליארד דולר ושהרווח הנקי יגיע ל־300 מיליון דולר. עם זאת, ברור שהמשבר הכלכלי טרף את הקלפים ופגע בביצועי החברה, אשר אינה מפרסמת תוצאות מעצם היותה חברה פרטית.
השעבוד הבעייתי
אם יצליח רייפמן למכור את החברה הפולנית, הוא יוכל להתחיל להחזיר את חובותיו. בינתיים מספק הקשר שלו עם יגאל ג'רבי, דמות מוכרת בעולם התחתון, עדות טובה למצוקה הפיננסית הקשה שאליה נקלע מייסד אמבלייז. לפי פרסומים, רייפמן לווה מג'רבי כ־1.3 מיליון דולר. לפני שבועיים שעבד רייפמן מניות של אמבלייז לטובת ג'רבי. זאת, לאחר שבית המשפט אסר על דיספוזיציה בנכסיו של רייפמן, כך שלכאורה אסור היה לו לבצע את השעבוד.
הדברים עולים מהודעה דחופה שהגישה אתמול לבית המשפט המחוזי בתל אביב חברת ההשקעות האמריקאית Rockmore Investment Master, לקראת דיון שיתקיים היום בבית המשפט בבקשה לתת צו כינוס נכסים קבוע לנכסיו של רייפמן.
בהודעה שהגיש עו"ד גד מינא, נכתב כי לקראת דיון בפני סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך, ביצע מינא עיון נוסף במאגר הממוחשב הארצי של רשם המשכונות. מהעיון עלה כי מעבר לשעבודים שביצע רייפמן ומפורטים בבקשת הכינוס (לטובת שלי נרקיס - ע"ר) ביצע רייפמן שעבודים נוספים לאחר מועד הגשות הבקשות לצו כינוס נגדו. אחד השעבודים אף נרשם לאחר מועד ההחלטה בדבר איסור ביצוע שינויים בנכסיו של רייפמן.
להודעה לבית המשפט צורף העתק תדפיס מרשם המשכונות, שממנו עולה כי ב־8 במרץ 2009 נרשם משכון על זכותו של רייפמן לקבל 2.4 מיליון מניות של חברת אמבלייז לטובתו של יגאל ג'רבי. לפי התדפיס, בטרם ניתנה ההחלטה על איסור שינוי בנכסים אך לאחר פתיחת תיקי פשיטת רגל בעניינו, שעבד רייפמן בחודש פברואר 19 מיליון מניות של אמבלייז לטובת שתי חברות זרות מאיי הבתולה.
ג'רבי מתגורר בחדרה והוא אחיו של חני ג'רבי, הנחשב בכיר בארגון פשיעה.