בלעדי: הקרב על ריטליקס - שקד אולץ לצאת מישיבת הדירקטוריון
הסיבה: מנכ"ל ריטליקס הוגדר כבעל עניין לאחר שחתם על הסכם עם קרן באטרי. ל"כלכליסט" נודע כי קרן וקטור הגישה גם היא הצעה לרכישת ריטליקס לפי מחיר של 9 דולרים למניה
השמות שמאחורי מאבק השליטה בריטליקס נחשפים. ל"כלכליסט" נודע כי אחת מההצעות לרכישת החברה הוגשה על ידי לא אחרת מאשר קרן וקטור, הקרן שביצעה השתלטות עוינת על אלדין ורכשה אותה בסופו של דבר מינקי מרגלית בעסקה שטרם הושלמה. קרן וקטור הציעה לרכוש את מניות ריטליקס במחיר של 9 דולר למניה (המשקף שווי חברה של 182 מיליון דולר).
עוד נודע כי הקבוצה הנוספת, שהציעה להשקיע בריטליקס סכום של כ־50 מיליון דולר תמורת כ־20% מהמניות כוללת את אבי נאור, לשעבר מנכ"ל אמדוקס, ואת חבריו לדור המייסדים של ענקית הבילינג - אלי גלמן, בעז דותן, נחמיה למלבאום ומריו סגל. ההערכות הן כי מי שהזמין את הקבוצה הוא ישי דוידי, שמחזיק בכ־16% ממניות ריטליקס.
בנוסף להצעת וקטור ויוצאי אמדוקס, ישנן שתי הצעות למיזוג מלא, שהונחו על שולחן החברה על ידי חברות השקעה פרטיות (פרייווט אקוויטי). ההצעה שהוגשה ראשונה, לפני כשבוע וחצי, היא הצעת קרן באטרי ונצ'רס, שהציעה לרכוש את מניות ריטליקס במחיר של 8 דולר למניה (המשקף לריטליקס שווי חברה של 162 מיליון דולר). ההצעה הרצינית ביותר הגיעה ביום חמישי האחרון מצד גולדן גייט קפיטל, שהציעה 202 מיליון דולר עבור כל מניות ריטליקס (10 דולר למניה).
כך ניצבות ארבע הצעות להפיכת הסדר בחברה. יוצאי אמדוקס מבקשים להיכנס לחברה ולהשביח את ערכה בתמורה ל־20% ממניותיה, ומנגד עומד מנכ"ל החברה, בארי שקד, שיעדיף למכור את החברה שייסד לאחת מהקרנות הפריווט.
ההצעות צפויות להגיע לדיון נוסף בדירקטוריון ריטליקס, שימנה בימים הקרובים יועצים לבחון כל אחת מהן. על פי ההערכות, שתי ההצעות המשמעותיות, זו של גולדן גייט וזו של יוצאי אמדוקס, יעמדו למבחן בישיבת הדירקטוריון ואחת מהן תיבחר. במקרה של חילוקי דעות, יובאו שתי ההצעות לאישור של אסיפת בעלי המניות בשלב מאוחר יותר.
סכסוך מתוקשר
העובדה ששקד ודוידי ניצבים זה כנגד זה אינה מפתיעה. מערכת היחסים העכורה בין השניים החלה לפני כשנה, כאשר דוידי הגיע למשרדי ריטליקס והודיע לשקד - אז האיש החזק בחברה, כי רכש 12% ממניות ריטליקס, והפך בן לילה לבעל המניות הגדול בה. דוידי ושקד ניסו לשדר כלפי חוץ שהיחסים ביניהם מצויינים ואף חתמו על הסכם שליטה משותף, אולם מתחת לפני השטח שררה איבה בין השניים. חילוקי הדעות הגיעו על רקע הפגיעה במעמדו של שקד, אולם גם על בעקבות הדרך השונה בה ביקשו להתמודד עם תוצאותיה הכספיות של החברה. כך למשל, בשנה האחרונה דחף דוידי לצמצום מסיבי של הוצאות החברה ולקיטון בכח האדם, בעוד ששקד - מייסד החברה, ניסה לשמור על רבים מאנשיו. במהלך השנה האחרונה קיצצה ריטליקס, המפתחת תוכנה לניהול הפעילות העסקית בסופרמרקטים, את מצבת עובדיה בלמעלה מ־200 עובדים (כמעט 15% מכח העבודה בחברה).
לפני כחודש הגיש דוידי הצעת רכש לבעלי המניות, במסגרתה ביקש להגדיל את אחזקתו בחברה לכ־26% תמורת 6 דולר למניה - פרמיה של כ־5% על מחיר השוק בעת ההיא. על פי הערכות, שקד חשש כי שדוידי מתכוון להדיח אותו מתפקידו לאחר שיבצר את אחיזתו בחברה, ולכן הזמין את באטרי להגיש הצעה למיזוג במחיר של 8 דולר למניה, שסיכלה את הצעת הרכש של דוידי.
בארי שקד צילום: צביקה טישלר שקד עזב את הישיבה
על רקע חילוקי הדעות הללו, התקיימה שלשום ישיבת דירקטוריון בה נידונו ארבע ההצעות. ל"כלכליסט" נודע כי שקד לא השתתף בישיבה, והוא נאלץ לצאת מחדר הישיבות דקות ספורות לאחר כניסתו. זאת, עקב טענתם של מספר דירקטורים כי הוא נחשב ל"נגוע" לגבי אחת ההצעות - זו של קרן באטרי, שלטענתם מעניקה לו יתרון ברמה האישית על פני ההצעות האחרות. הצעת הרכש של באטרי למניות החברה תמורת 8 דולר למניה, מאפשרת לשקד להמיר את האופציות שבידו למניות. היועץ המשפטי של החברה אישר כי שקד אכן "נגוע", והוא נאלץ לעזוב את הישיבה.
גורם בכיר בריטליקס אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "הסטטוס הזה ימנע מעתה משקד להשתתף בכל הדיונים שנוגעים להצעות השונות לרכישת החברה".
לפי אחת הגרסאות לסכסוך בין דיוידי ושקד, שמוכחשת על ידי שני הצדדים, ביקשו יוצאי אמדוקס בהובלת דוידי להעביר את שקד מתפקיד המנכ"ל לתפקיד ייצוגי כנשיא החברה, אולם הוא סירב, ובהמשך הביא את הצעת באטרי.
חלק מהמשקיעים המוסדיים המחזיקים במניות ריטליקס נוטים לתמוך בהצעת נאור וחבריו. גורמים אלו טענו כי שקד אינו מצליח להביא להתאוששות החברה, וכי הביצועים הגרועים שלה לאחרונה מציבים סימן שאלה לגבי היעילות שלו כמנכ"ל. הגופים המוסדיים הגדולים המחזיקים במניות ריטליקס הם מגדל, כלל וד"ש איפקס.
המילה האחרונה במאבק הפנימי עדיין רחוקה מלהיאמר. פימי של דוידי, שרשמה ברוב ההשקעות שלה תשואות לא רעות, מופסדת עד כה כ־20 מיליון דולר על השקעתה בריטליקס, ונראה שתעשה הכל על מנת להשאר בחברה ולא לצאת בהפסדים נוספים.