פישר הפחית את הריבית ב-0.75% לשפל של כל הזמנים - 1%
בנק ישראל הסביר: הפחתת הריבית תורמת לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הכלכלי העולמי. מתחילת המשבר ביצע כבר בנק ישראל שש הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 3.25%
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הפחית היום את הריבית בשיעור חד של 0.75%, לשפל של כל הזמנים - 1%. מאז תחילת המשבר ביצע כבר בנק ישראל שש הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 3.25%.
הפחתת הריבית החריגה שביצע היום פישר באה בהמשך להפחת בשיעור דומה שביצע בנק ישראל בסוף החודש שעבר והיא נובעת משילוב של כמה גורמים. העיקרי בהם הוא סדרת הנתונים הקשים על מצב המשק שפורסמו לאחרונה, המעידים על גלישת המשק למיתון של ממש. אתמול פרסם בנק ישראל כי בשנת 2009 תירשם בארץ צמיחה שלילית של 0.2%, לראשונה מאז המיתון בשנת 2002.
בהודעה שפרסם, מסביר בנק ישראל כי הפחתת הריבית בשיעור של 0.75% תורמת לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם ההשלכות של המשבר הכלכלי העולמי, שעיקר השפעתו על המשק הישראלי היא פגיעה בביקוש לייצוא והאטה ניכרת בפעילות הכלכלית.
לדברי הבנק, "הפחתת הריבית תומכת בפעילות הכלכלית הריאלית, תורמת ליציבות המערכת הפיננסית וממתנת את הכוחות לירידת מחירים הצפויים להביא את האינפלציה מתחת לתחום יעד יציבות המחירים".
בהמשך ההודעה מפרט הבנק את שיקוליו בקביעת שיעור ההפחתה:
• התחזיות לצמיחה במשק העולמי ירדו באופן משמעותי בחודש האחרון. השפעותיו של המשבר העולמי ניכרים במשק הישראלי והנתונים המתקבלים מצביעים על ירידה חדה בביקושים ובפעילות המשקית. היקף הסחר העולמי, שיש לו השפעה משמעותית על הפעילות המקומית, פחת וגם התחזיות הן להמשך הירידה.
• האינפלציה ממשיכה לרדת. מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר רשם ירידה של 0.1%. זהו חודש שני ברציפות בו נרשמת ירידה במדד. מחירי הסחורות המיובאים שהיו הגורמים העיקריים לעליית האינפלציה במחצית הראשונה של 2008 ממשיכים במגמת ההתמתנות ובחלקם אף נרשמות ירידות. ממוצע הערכות החזאים והצפיות משוק ההון לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים נמצאים מתחת ליעד יציבות המחירים של 1% עד 3%.
• הריביות של הבנקים המרכזיים במדינות רבות בעולם נמצאות ברמות שפל היסטוריות והצפיות בשוקי ההון הן להמשך הפחתות הריבית בכמה משקים מובילים.
הערב אף הודיע בנק הפועלים, כי בעקבות הודעת בנק ישראל, תופחת ריבית הפריים של הבנק ב-0.75%, לשיעור של 2.50%. הפחתת הריבית תהיה בתוקף החל ביום ה' הקרוב.
תגובות: "דגש על המגזר העסקי והעסקים הקטנים"
יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אורי יהודאי, מסר בתגובה להחלטתו של פישר: "על רקע נתוני סקרי הציפיות של התעשיינים, הגרועים מזה 30 שנה, נתוני סקרי החברות של בנק ישראל, העלייה החדה בכמות דורשי העבודה ותחזית בנק ישראל עצמו לצמיחה שלילית - הפחתות הריבית צריכות להימשך בצורה מואצת. שערי הריבית העולמיים מתקרבים לרמה של 0%-0.5% - ועל הנגיד להתאים את מדיניותו המוניטרית ולהאיץ את הפחתות הריבית, זאת במטרה להוזיל את עלותו של האשראי ולחזק את יכולתו של המשק להתמודד עם המשבר העולמי".
יהודאי הוסיף, כי "אין די בהפחתת הריבית ועל בנק ישראל לוודא, שהפחתות הריבית מגיעות למגזר העסקי".
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, הגיב אף הוא ואמר: "הפחתת הריבית היא מהלך בלתי-נמנע, אשר משתלב במגמה העולמית. יחד עם זאת, מדובר במהלך חלקי בלבד. ההתמודדות המרכזית של בנק ישראל היא לדאוג שכך ששיעורי הריבית המופחתים יועברו לכלל הצרכנים, ובעיקר למגזר העסקי. בדרך זו, תפתחנה עלויות המימון וכמות האשראי שתזרום לציבור ולעסקים - תגדל".
"המשמעות של מהלך זה היא הקטנת מחנק האשראי, ירידה בהוצאות העסקיות של המגזר העסקי ופגיעה מינימאלית במוסר התשלומים במשק", אמר לין והוסיף, כי "על בנק ישראל לתת ד'"ח מדויק: כמה מתוך הפחתות הריבית אכן מועברות למגזר העסקי - ובאיזה אופן".
נשיא לשכת ארגוני העצמאים, עו"ד יהודה טלמון, מסר: "לצערי, שום הורדת ריבית עדיין לא תורגמה להגדלת מצאי האשראי למגזר העסקים הקטנים. הקרנות עליהן הכריז האוצר עדיין לא יצאו לפועל, ואת התוצאות הרות האסון אנו רואים בפיטורים ההולכים וגוברים".