$
בורסת ת"א

סבלנותם של בעלי החוב של רוגוזין השתלמה

שבע שנים חלפו מאז הודיעה רוגוזין כי לא תעמוד בהתחייבויותיה לבעלי האג"ח. לאחר רדיפה נחושה של נציגי המשקיעים, ובראשם המפרק עו"ד פנחס רובין, שלשום הוחזר להם שליש מכספם. אשר ספיר: "אסור להרים ידיים"

נעמה סיקולר 07:4019.01.09

ותיקי שוק ההון יתקשו בוודאי לשכוח את שמה של חברת רוגוזין, שפשטה את הרגל ב־2002, לא עמדה בהחזר החובות למחזיקים והסתבכה בחקירת רשות ניירות ערך, חקירה שגוועה בקול ענות חלושה עם מותו בסוף 2003 של הרוח החיה מאחורי רוגוזין, עזרא הראל.

 

בסוף השבוע האחרון הוכיחו מחזיקי איגרות החוב של רוגוזין כי העקשנות משתלמת והשיבו לקופתם, באיחור של שבע שנים, שליש מהקרן - 40 מיליון שקל, זאת אחרי שמס הכנסה הסכים לוותר על חלקו, 20% מהסכום.

 

 צילום: אוראל כהן

 

חברת רוגוזין הוקמה בתחילת שנות החמישים על ידי הפילנתרופ היהודי אמריקאי ישראל רוגוזין, שהעביר לאשדוד מפעל לבידים לצמיגים. רוגוזין הוריש את המפעל למדינה ומשם התגלגל המפעל בין כמה ידיים פרטיות. בעל השליטה האחרון בחברה, האיש שהוריד אותה לטמיון, היה איש העסקים עזרא הראל.

 

הראל, שנחשב בזמנו לכוכב בבורסה, רכש את החברה בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת. בעיקר קרצו לו עתודות הקרקע הגדולות של החברה באשדוד - קרקעות שנמכרו בעשרות מיליוני דולרים לחברת החשמל. מכאן ואילך החברה לא המריאה. הראל הסתבך בשורה של עסקאות בעלי עניין בעייתיות שנחקרו על ידי רשות ניירות ערך, הכסף התנדף מהקופה והחברה צברה הפסדים. בסופו של דבר הודיעה החברה כי לא תוכל לעמוד בתשלום למחזיקי האג"ח.

 

לחברה מונה מפרק - עו"ד פנחס רובין. כמה שבועות לאחר מכן מצא הראל שהיה אז בן 53 את מותו אחרי שככל הנראה לקה בלבו בעת שניסה להחליף מפרש ביאכטה, בלב ים, סמוך לאיים הקנריים.

 

צילום: אביגיל עוזי
עזרא הראל ז"ל. מוות מסתורי בלב ים צילום: אביגיל עוזי
 
מחזיקי החוב החליטו שלא לוותר על הכסף ומינו לנציגם את אשר ספיר, שהיה מנכ"ל אחד ממחזיקי האג"ח הגדולים, חברת הקופות של בנק הספנות. במשך שנים ניהלו ספיר ורובין מאבק עיקש בניסיון לאתר את נכסי החברה שהיו מפוזרים בעולם ולהשיב כספים למחזיקים. לפני חודשיים השלימו השניים מימוש נכסים ב־40 מיליון שקל וביקשו להחזיר את הכסף לחשבונות הנאמנות, אלא שאז הם נדרשו לעקוף מכשול נוסף - שומת מס הכנסה של 20% מהסכום. רק אחרי שמס הכנסה ויתר על הכסף, הועבר התשלום הראשון למחזיקי האג"ח לחשבונות.

 

לדברי ספיר, 40 מיליון השקלים שהוחזרו למחזיקים כוללים מימוש של חברת רבדי צמיגים וחברה למשכנתאות בארצות הברית בסכום של 2 מיליון דולר, חברת בילו העוסקת במתן הלוואות לקבלנים בתמורה ל־1.5 מיליון דולר ונכסים בנמל במזרח גרמניה שהניבו 15 מיליון שקל. כמו כן הגיעו השניים לפשרה שהכניסה לקופת הפירוק 6 מיליון דולר עם השותפים לשעבר של הראל, בראשם מנטה עצמון.

 

לדברי ספיר, החברה כבר סיכמה על כמה מימושים נוספים של נכסים בנצרת ומנסה לממש גם שורה של בניינים שהחזיקה החברה בהולנד. לכך מתווספים 2% שמחזיקה קופת הפירוק בחברת הלוויין yes. שווי המניות מוערך ב־16 מיליון דולר כשהמטרה, לדברי ספיר, היא להחזיר את כספי הקרן עד השקל האחרון.

 

"כשאדם מאמין בצדקת הדרך, אל לו להרים ידיים", אמר ספיר. "זה המסר שלי לכל מחזיקי האג"ח שנתקלים בקשיים היום. אנחנו רואים היום הרבה חברות שאפשר וצריך לממש בהן נכסים עד שיוחזר השקל האחרון למחזיקים, למשל אפיק הירדן שם כבר יש התארגנות של מחזיקים לצורך מימוש נכסים".

 

מיקי צבייר, לשעבר מנכ"ל לאומי פיא והיום יו"ר איגוד הקרנות, מוסיף: "זהו אחד המקרים הראשונים של התארגנות מחזיקי חוב לפעולה משותפת להחזר החובות של החברה שבה השקיעו. היו שם מחזיקים גדולים כמו בנק הספנות, אנליסט ולאומי פיא, וההתארגנות של כולם הצליחה להביא לתוצאות של היום. מדובר בחברה שעשתה כל מיני תרגילים, והיה צורך לעבור נכס נכס ולאתר את הכספים. בוודאי שיש תחושת סיפוק מאוד גדולה כשאתה מצליח להחזיר את הכסף גם אם באופן חלקי". מי שניהל את המלחמה הזו, עו"ד פיני רובין, עתיד לדברי צבייר לגזור נתח נאה מן ההצלחה, 6% מהסכומים שהצליח לגייס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x