פישר הפחית את הריבית ב-0.75% לשפל של כל הזמנים - 1.75%
מאז תחילת המשבר ביצע כבר בנק ישראל חמש הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 2.5%. האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים ירדה לאחרונה, בפעם הראשונה מאז ומעולם, לרמה שלילית של 0.7%
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר הפחית היום (ב') את הריבית בשיעור חד של 0.75%, לשפל של כל הזמנים - 1.75%. מאז תחילת המשבר ביצע כבר בנק ישראל חמש הפחתות ריבית רצופות, בשיעור מצטבר של 2.5%.
הפחתת הריבית החריגה שביצע היום פישר נכפתה עליו למעשה בעקבות הפחתת הריבית החדה (בין 0.75% ל- 1%) שביצע לפני שבועיים נגיד הבנק האמריקאי בן ברננקי. סיבות נוספות להמשך הפחתות הריבית החדות בארץ הן העמקת המשבר בפעילות הריאלית במשק והתגברות הציפיות לאינפלציה שלילית ב- 2009.
האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים ירדה לאחרונה, בפעם הראשונה מאז ומעולם, לרמה שלילית של 0.7%. משמעות נתון זה היא שהריבית הריאלית במשק (ריבית בנק ישראל פחות הציפיות האינפלציוניות) הסתכמה לפני הפחתת הריבית היום ב-3.2%.
בהודעה שפרסם, ציין בנק ישראל כי הפחתת הריבית נועדה לתרום להוזלת עלות האשראי במשק ולחזק את יכולתו להתמודד עם ההאטה בפעילות הכלכלית וההשלכות של המשבר הפיננסי העולמי. בהמשך מנה הבנק את הסיבות שגרמו הפעם להפחתת הריבית:
- השפעת המשבר העולמי על הפעילות הריאלית במשק הישראלי. הנתונים על הפעילות הריאלית בישראל מעידים על התמתנות ניכרת ואף קיימים אינדיקטורים לירידה בפעילות.
- סביבת האינפלציה ממשיכה לרדת. החזאים צופים כי בשנה הקרובה תהיה האינפלציה מתחת לגבול התחתון של היעד. במקביל, משוק ההון נגזרות צפיות לירידת מחירים בשנה הקרובה. מתחזיות אלה נגזרת כניסה של האינפלציה ליעד כבר בשליש הראשון של 2009, ובהמשך אף צפויה האינפלציה לרדת אל מתחת ליעד.
- בחודש האחרון רבים מהבנקים המרכזיים הורידו את הריבית בחדות ובכמה מקרים לרמות הנמוכות בהיסטוריה. הצפיות בשוקי ההון הן להמשך הפחתות הריבית במספר משקים מובילים.
- האירועים הביטחוניים בימים האחרונים משפיעים בכיוונים מנוגדים. מצד אחד עלייה באי הוודאות הגאו-פוליטית של המשק ומצד שני יש בהם כדי לפגוע בפעילות הריאלית.
תגובות
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, אומר בתגובה: "אני מברך על החלטת נגיד בנק ישראל להמשיך במגמת הורדת הריבית. נוכח התקרבותם של שערי הריבית העולמיים לרמה של 0%-0.5%, על הנגיד להתאים את מדיניותו המוניטרית ולהאיץ את הפחתות הריבית. זאת במטרה להוזיל את עלותו של האשראי ולחזק את יכולתו של המשק להתמודד עם המשבר העולמי. על בנק ישראל לוודא שהפחתות הריבית מגיעות למגזר העסקי".
בתגובה להפחתת הריבית אומר נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון: "הורדה נוספת של 0.75% בריבית מבורכת ונדרשת, נוכח ההאטה ופערי הריבית בינינו לבין ארה"ב. עם זאת, יש לזכור, כי הורדת הריבית לכשעצמה הינה עקרה ואף פוגעת מאחר והיא מנוצלת על ידי הבנקים להגדלת המרווחים. שכרנו יוצא בהפסדנו: אנו מקבלים פחות על הפיקדונות ומשלמים יותר על הלוואות. הנגיד והממשלה צריכים להפסיק ולשלם מס שפתיים ולנקוט בצעדים מיידיים להגבלת גובה הריבית והמרווחים ולפתיחת אפיקי אשראי נוספים. מבלי שינקטו צעדים הכרחיים אלה, המשק הישראלי ימשיך לצעוד אל עבר המיתון שיהיה מהקשה והארוך בתולדותיו. לעסקים הקטנים והבינוניים שיקרסו, לא תהא תקומה והאחריות לכך תיפול על מי שכיום נמנעים מפעולה".