קריסת המניות גובה מחיר משתי ענקיות ההייטק: 870 מיליון דולר מתאדים לאמדוקס ולקומברס
בעלי איגרות החוב של שתי החברות עתידים לנצל תחנת יציאה מוקדמת ולדרוש את פירעונן המוקדם. המשמעות: קופת המזומנים של כל אחת מהחברות תאבד כשליש מערכה בתוך חצי שנה
קריסת מניותיהן של אמדוקס וקומברס מתחילת השנה עתידה לגבות משתיהן מחיר של קרוב למיליארד דולר בתשלומים שיועברו לבעלי איגרות החוב שלהן, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". לשתיים קופות עתירות מזומנים בהיקף של יותר ממיליארד דולר כל אחת, אולם הקופות הללו עתידות להתכווץ משמעותית בתוך חצי שנה בלבד.
אמדוקס וקומברס, שתיים משלוש חברות ההייטק הגדולות בישראל שמספקות תוכנות ושירותים למפעילות הטלקום, הצטרפו בשנים 2004–2003 לגל של גיוסי הון על ידי הנפקת אג"ח להמרה בריביות זניחות. הימים היו ימי תחילת היציאה ממשבר הדוט.קום והטלקום, ובארה"ב עמדה ריבית הבסיס הפדרלית על 1% בלבד, לאחר שיו"ר הבנק המרכזי אז אלן גרינספאן חתך את ריבית הבסיס לרמתה הנמוכה מעולם בניסיון לאושש את הכלכלה האמריקאית מאותו משבר.
בשל הריביות הנמוכות ובעצת בנקאי ההשקעות, בחרו באותה התקופה רבות מהחברות להעדיף גיוס מזומנים באמצעות הנפקת אג"ח להמרה על פני גיוסם במניות. הסיבה העיקרית לכך היתה הרצון להתחבב על המשקיעים הקיימים, שהנפקת מניות מדללת את שיעור אחזקתם בחברה. העובדה שמחירי המניות היו אז במגמת עלייה וסימני משבר חדש טרם נראו באופק תרמה גם היא להחלטה.
במאי 2003 גייסה קומברס 419 מיליון דולר בהנפקה של אג"ח ל־20 שנה. האג"ח אינן משלמות ריבית וניתנות להמרה למניות לפי מחיר של 18 דולר למניה. פחות משנה לאחר מכן, במרץ 2004, גייסה גם אמדוקס 450 מיליון דולר באג"ח ל־20 שנה, שמשלמות ריבית של 0.5% בלבד וניתנות להמרה למניות לפי 43.1 דולר.
אלא שבשתי ההנפקות גם הוענקו לבעלי האג"ח נקודות יציאה מההשקעה, כלומר כמה תאריכים שבהם יוכלו לדרוש מהחברות פדיון מוקדם של האג"ח. לפי תנאי האג"ח של אמדוקס, תחנת היציאה הראשונה קיימת בתום חמש שנים מיום ההנפקה, קרי במרץ 2009. מקומברס, לעומת זאת, קיבלו בעלי האג"ח תחנת יציאה ראשונה לאחר שש שנים מיום ההנפקה, קרי במאי 2009.
בשני המקרים עתידים בעלי האג"ח לנצל את נקודות היציאה המוקדמות, לאור הרעב בשוק העולמי למזומנים, הריביות הנמוכות שמשלמות האג"ח, וכן בעקבות נפילת מחירי המניות של החברות, שהרחיקה אותן עד מאוד ממחיר ההמרה של האג"ח. כאשר ההפרשים בין מחירי המניות למחירי ההמרה כה גבוהים, קשה להניח שבעלי האג"ח יעדיפו את המשך ההחזקה בהן על פני פירעון מוקדם ככל האפשר.
מניית אמדוקס איבדה מתחילת השנה 48% והיא נסחרת כיום סביב מחיר של 18 דולר - נמוך בכמעט 60% ממחיר ההמרה. שווי השוק של החברה עומד על 3.7 מיליארד דולר. מניית קומברס קרסה ב־69% מתחילת השנה והיא נסחרת כיום סביב מחיר של 5.5 דולר - כמעט 70% פחות ממחיר ההמרה. שווי השוק של החברה הוא 1.1 מיליארד דולר. באמדוקס כבר החלו להיערך לפדיון המוקדם.
מאז תחילת נובמבר רכשה החברה מהמשקיעים אג"ח של עצמה בהיקף של 100 מיליון דולר ובהנחה של 2% על מחירן המלא. כמו כן, בדו"ח הכספי השנתי של החברה שפורסם שלשום ציינה הנהלת החברה כי היא מצפה "שחלק נכבד מתוך יתרת האג"ח (350 מיליון דולר - ע"כ) יועמד לפירעון 2009, אם החברה תבחר שלא לפדות אותן קודם לכן".
נכון לסוף ספטמבר 2008 היו בקופתה של אמדוקס מזומנים וני"ע קצרים בשווי של 1.24 מיליארד דולר, מהם נלקחו כאמור 100 מיליון דולר לרכישת האג"ח בשוק, ועוד 60 מיליון דולר לתשלום עבור רכישת צ'יינג'ינג וורלדס.
קומברס דיווחה לפני כחודשיים, כי בסוף יולי היו ברשותה מזומנים בהיקף של 1.5 מיליארד דולר, כולל 200 מיליון דולר בניירות ערך מגובי הלוואות מסוג ARS, שהוצגו לפי עלותם המקורית, אולם שוויים האמיתי נמוך כנראה באופן משמעותי. נוסף על כך ציינה החברה, כי היקף סדרת האג"ח שלה עומד על 419 מיליון דולר. הנהלת קומברס לא צירפה כל הערכה בנוגע לעתיד האג"ח, אך הדגישה את נקודת היציאה הקרובה, וכן את השתיים שלאחריה, במהלך שעשוי לאותת על הערכתה לגבי עתידן.
אמדוקס וקומברס מצטרפות בכך לאודיוקודס, שגייסה גם היא 125 מיליון דולר בספטמבר 2004 באג"ח להמרה. לאחרונה רכשה החברה בהנחה 50 מיליון דולר אג"ח מבעל החוב העיקרי שלה ג'ורג' סורוס, ואת יתרת הסכום היא צפויה לפרוע בעוד עשרה חודשים.