תנו להשתלב: מסע בורסאי בסרביה
לסרביה שוק הון קטן וממשלה הרוצה להפריט ולהצטרף לאיחוד האירופי. בשנים האחרונות נהנתה סרביה משיעורי צמיחה של 6%-8% בשנה, בשל הפרטת מאות חברות וארגון מחדש של מגזר הבנקאות
סרביה השתחררה משלטונו הרודני של הנשיא סלובודן מילושביץ' לפני כשמונה שנים, ומאז הצליחה להתקדם במידה ניכרת הודות לצעדי ייצוב כלכלי שנקטו השלטונות בסיוע ארגונים בינלאומיים כמו קרן המטבע. המדינה אף חתמה על הסכם ייצוב ושיתוף פעולה עם האיחוד האירופי, שהנו שלב הכנה מוקדם בתהליך הצטרפותה לאיחוד. עם זאת, האי-יציבות הפוליטית של סרביה מקשה על התפתחותה הכלכלית, אף שהממשלה החדשה שהוקמה ביוני עשויה לשנות את המצב לטובה.
בשנים האחרונות נהנתה סרביה משיעורי צמיחה של 6%-8% בשנה, בשל הפרטת מאות חברות וארגון מחדש של מגזר הבנקאות. אשתקד עמד שיעור הצמיחה על 7.5%, והתמ"ג לנפש הגיע ל-10,400 דולר במונחי קנייה (לעומת כ-4,000 דולר רק לפני שנים אחדות). ברבעון הראשון הסתכמה הצמיחה ב-8.2% (במונחים שנתיים) הודות לענפי התובלה, הפיננסים והמסחר. עם זאת, חברות ממשלתית רבות עדיין אינן רווחיות, ושיעור האבטלה עדיין גבוה והגיע בשנת 2006 ל-21% (ומאז לא פורסם יותר).
נטילת הלוואות בחו"ל הגדילה את החוב החיצוני, ואת חובם של החברות והבנקים. עליית המחירים המהירה (ביוני הגיע שיעור האינפלציה ל-15.8% בחישוב שנתי) אילצה את הבנק המרכזי להעלות את שער הריבית ל-15.75%. למרות הצמיחה החזקה ברבעון הראשון, העלאת הריבית לשיעור שיא והאינפלציה הגבוהה, צפויות להאט את שיעור הצמיחה השנתי ל-6%.
שוק ניירות הערך בסרביה עדיין קטן מאוד, יש בו מעט מניות והיקף המסחר היומי מסתכם ב-1.2-4 מיליון דולר בלבד. בבורסת BELEX ישנם שני מדדי מניות: המדד העיקרי, BELEX15, כולל את 15 החברות הסחירות ביותר; ומדד כללי בשם BELEXline, העוקב אחר המניות של 100 החברות הרשומות. המדד הראשון איבד מינואר 33%, אך מאז היווסדו באוקטובר 2005 עלה ב-76%.
הכותבת היא אנליסטית מבית ההשקעות טנדם קפיטל