מנכ"ל אמיליה פיתוח: נבצע עד שלוש השקעות מדי שנה
רונן ארזי לא מחפש מעורבות ניהולית בחברות, מגדיר עצמו כשחקן לטווח ארוך, ורוצה להתמקד בתחומי התעשייה, התשתיות והפיננסים
לפני כשנה הפתיעה חברה קטנה יחסית, ולא כל כך מוכרת, את שוק ההון. חברת אמיליה פיתוח, שבשליטת איש העסקים עודד פלר, הצטרפה למכרז הגדול למכירת מתחם פי גלילות, בצד חברות ענקיות דוגמת דלק ודור אלון. בסופו של דבר, זו שזכתה במכרז אמנם היתה דלק של תשובה, שרכשה את שלושת המסופים של פי גלילות באשדוד, באר שבע וירושלים, אולם אמיליה פיתוח, בליוויו של מנכ"ל סונול ודור אנרגיה בעבר, יוסי אנטוורג, היתה המתמודדת המפתיעה ביותר, בייחוד לאור ההצעה הגבוהה שהגישה - יותר מ־500 מיליון שקל.
רכישות שקטות
למרות העובדה שמדובר בחברה היושבת על קופת מזומנים לא קטנה (כ־100 מיליון שקל), שבבעלותה אחזקות גדולות בכמה חברות תעשייה מוצלחות, אמיליה פיתוח נחשבת לחברת השקעות נחבאת אל הכלים. האסטרטגיה שלה היא לבצע שתיים־שלוש רכישות שקטות של חברות בתחומי התעשייה, הפיננסים והתשתיות, ולהישען על הקשרים והמוניטין של בעל השליטה בחברה עודד פלר ויו"ר הדירקטוריון תמי גוטליב.
בשנה האחרונה רשמה אמיליה פיתוח מימוש נאה בעת מכירת אחזקותיה בחברת פלסטו שק, שבה החזיקה עם משפחת מייסדי החברה (משפחת הרשקו) בין השנים 2007–2002. פלסטו שק נמכרה לפי שווי של 180 מיליון שקל - 13% יותר משווייה של החברה בשוק.
עוד דוגמה לדרך פעילותה של אמיליה היתה רכישת אדומים תוספי מזון בשנת 2005, ומכירת פעילות תחום תוספי המזון שלה לחברת פרוטרום תמורת 4.25 מיליון דולר, לאחר שלא הצליחה לבצע בה את השינוי העסקי המשמעותי שתוכנן בעת רכישתה.
החדשות האחרונות מכיוונה של אמיליה הגיעו בחודש שעבר, כאשר סיכמה החברה על רכישת כמה חברות תעשייה מידי חברת גרינסטון (לשעבר אורדן) שבשליטת לידר אחזקות. אמיליה מעוניינת לרכוש את אחזקתה העיקרית של גרינסטון, אינרום, שמחזיקה בשליטת חברות כגון איטונג, אורדן מתכת, אורלייט תעשיות, מודול בטון, נירלט צבעים, כרמית וח. אלוני. העסקה, הנאמדת ב־162.5 מיליון שקל, כפופה לכמה תנאים, ובהן ויתורה של קרן פימי, המחזיקה ביתרת המניות של אינרום, על זכות הסירוב הראשונה.
שחקנים לטווח הרחוק
עסקת אינרום, המתבצעת בתקופה לא פשוטה מבחינת אמיליה, שנפגעה קשות משחיקת שער החליפין של הדולר ואף עברה להפסד ברבעון האחרון, מלמדת על האסטרטגיה ארוכת הטווח של החברה.
"אנחנו שחקנים לטווח ארוך. כשאנחנו רוכשים חברה, אנחנו לא בהכרח חושבים איך ומתי לצאת ממנה", מסביר רוני ארזי, מנכ"ל החברה בשנתיים האחרונות, על האסטרטגיה של אמיליה. "היתרון שלנו הוא שאנחנו עובדים עם הכסף של החברה עצמה, ולא עם כסף שגייסנו ממשקיעים, שיש צורך להחזירו לאחר פרק זמן. כך מתאפשר לנו ליצור צמיחה גדולה יותר בחברה הנרכשת. אנחנו לא מחפשים את האקזיט. מבחינתנו אנחנו מוכנים לשבת לנצח בחברה וליהנות רק מהדיבידנדים ומהצמיחה שלה. עם זאת, אם צצה הזדמנות, אנחנו יודעים גם למכור. היתרון שלנו הוא היותנו חברה נזילה במיוחד. ככל שנתקדם ונגדל, נחשוב אם ומתי אנחנו רוצים גם לעשות גיוסים".
כיצד אתם בוחרים את ההשקעות שלכם?
"אנחנו מחפשים חברה שלה יתרון יחסי", אומר ארזי. "יתרון שקיים בחברה היום, או אפילו פוטנציאל שאנחנו מזהים וטרם מומש. נוסף על כך, לחברה צריכה להיות תשתית מתאימה לצמיחה, משהו שיהיה מנוע שהשקעה בו תסייע להתפתחות החברה. אנחנו לא מחפשים מעורבות ניהולית בחברות.
"ההשקעה שלנו היא אסטרטגית בלבד. המעורבות שלנו בחברה נעשית מלמעלה, בדירקטוריון, או במוסדות המתאימים, כדי לסייע לה להתפתח בכיוונים שאנחנו מאמינים בהם. אנחנו לא מעוניינים לנהל את החברה בפועל, ולכן בחברה שבה נשקיע צריכה להיות הנהלה שאנחנו מאמינים בה".
אתם משקיעים הרבה בחברות קיבוציות. האם לא מדובר בהשקעה קשה יותר בגלל מבנה השליטה הקודם?
"אין ספק שזה שונה לעשות עסקים עם קיבוצים", אומר ארזי. "מדובר בקבוצה שמאוד מעורבת בניהול ורוצה להשמיע את דעתה, בעוד שבעולם העסקי ההתנהלות שונה. עם זאת, גילינו שיש לזה יותר יתרונות מחסרונות. אולי צריך להסביר יותר בכל עסקה, אבל בסך הכל יש בחברות הללו יתרונות ניהוליים גדולים, מוסר עבודה גבוה ומחויבות לחברה".
איפה להערכתך תהיה אמיליה בעוד חמש שנים?
"אני רואה את אמיליה עם אוסף די גדול של חברות תחתיה, תוך שהיא בעלת השפעה מהותית בכל אחת מהן. אני רואה אותנו צומחים עם החברות הללו, כולן עם נפח עסקים משמעותי. אני רואה את החברה מבצעת שתיים־שלוש השקעות מדי שנה, ומבססת קבוצה שלה רגליים משמעותיות בתעשייה, בתשתיות ובפיננסים".
מדוע אתה מעדיף השקעות בפיננסים, ואיך הן משתלבות בהשקעות שלכם בתחום הנדל"ן, בעיקר היום בעת המשבר?
"אנחנו מאמינים שגם פיננסים זו תעשייה שיש בה עוד הרבה מה לעשות. בנוגע לנדל"ן, מלבד ההשקעות הריאליות שלנו, יש לנו גם כמה שותפויות בפרויקטים בארה"ב, בקנדה ובמזרח אירופה שנכנסנו אליהם לפני כמה שנים, כאשר סייענו במימונם וקיבלנו שותפות. יש לציין כי פרויקטים אלה אמנם אינם משמעותיים בפעילות שלנו, אך מדובר בעסקים שהניבו לנו תזרים שוטף חיובי, ועד כה ראינו מהם רק פירות".