$
מדיה

מסתמן פתרון למשבר ערוץ 10

ההכרעה על עתידו של ערוץ 10 תיפול היום בפגישה של ראשי הערוץ עם שר התקשורת. בעלי המניות של הערוץ הסכימו להעמיד לו ערבויות של 70-60 מיליון שקל לעמידה בהתחייבויות, אולם דורשים לפרוס את החובות לכמה שנים

אמיר טייג ושאול אמסטרדמסקי 07:1201.02.09

בעלי המניות של ערוץ 10 הביעו נכונות להעמיד ערבות של 60-70 מיליון שקל לשם הבטחת עמידתו בחובות העבר. היום עתידים ראשי ערוץ 10 והרשות השנייה להיפגש עם שר התקשורת אריאל אטיאס, ולהציג בפניו מסגרת כללית לפתרון. אם השר ישתכנע שאפשר להגיע להסדר מפורט, בכוונתו להגיש לאישור ועדת הכלכלה תקנות חדשות, שיאפשרו לצדדים לנסח הסדר מפורט בתוך חודש עד חודש וחצי, עד אמצע חודש מרץ.

 

עם זאת, בין המדינה והערוץ יש עדיין מחלוקות רבות, העיקרית שבהן נובעת מדרישת הערוץ לפרוס את החוב על פני כמה שנים. עוד מחלוקת מקורה בדרישת ערוץ 10 לאופק עסקי - מחויבות שלטונית למעבר ממשטר של זיכיונות לרישיונות קבועים.

 

אריאל אטיאס אריאל אטיאס צילום: קובי קנטור

 

"לא נוכל להגיע לוועדת הכלכלה עם התקנות שנפסלו ביום שלישי", אומר אטיאס ל"כלכליסט" בראיון ראשון מאז תחילת המשבר. "רק אם אשתכנע שמסגרת ההסכם סגורה, ועכשיו נותר רק לסגור את הפרטים, אסכים להאריך את הזמן שיינתן לגופים המקצועיים להגיע לסדר סופי. אני לא מעוניין לשחק את המשחק של ערוץ 10. אם לא תוכלו להציע עכשיו מסגרת כללית לפתרון, לא תוכלו גם עוד חודש. אמנם הכי מתבקש לדחות את הכל בכמה חודשים ולהרחיק את ההחלטה מהבחירות, אבל אי אפשר לעשות זאת. אין לרשות השנייה די זמן כדי להיערך למכרז חדש אם ייכשל המשא ומתן להארכת זיכיון ערוץ 10".

 

אטיאס ביקורתי מאוד לגבי המהלך של ח"כ גלעד ארדן, שהפך ביום שלישי האחרון את החלטת ועדת הכלכלה וקבע כי ערוץ 10 חייב להציג פתרון מיידי כדי לקבל הארכה לזיכיונו. "לא חייבים לדחוף את הצדדים לפינה. ארדן למעשה כפה על הרשות השנייה ועל ערוץ 10 להפסיק לדבר", אומר אטיאס. "מדוע לא לאפשר לצדדים לדבר עד סוף פברואר? ארדן בעצם חתך את הענף שכולם ישבו עליו. הוא החליט שאין סיכוי להסדר. אני מאמין שהוא מצטער עכשיו על המהלך הפופוליסטי שעשה".

 

גלעד ארדן גלעד ארדן צילום: מיכאל קרמר

ארדן, מצדו, איתן בעמדתו. "אחרי שלושה תיקוני חקיקה שנעשו בעבר למען ערוץ 10, שחסכו ממנו סכום של יותר ממיליארד שקל מההתחייבויות שלו בתקופת הזיכיון, הגיע הזמן שהמדינה תעמוד על קיום ההתחייבויות של חברות שזוכות בזיכיונות שלה. התחייבויות של הערוץ הן בראש ובראשונה כלפי ציבור הצופים, שמגיע לו זמן מסך איכותי. מתפקידנו לוודא שהוא אכן יקבל זאת, ולא לוותר", אומר ארדן.

 

"שהצופים לא ייפגעו"

 

בהמשך דבריו מספק אטיאס מעט פרטים לגבי המשא ומתן לקראת פתרון. "החובות של ערוץ 10 מתחלקים לשתי קטגוריות עיקריות: חובות לצופים וחובות למדינה. החובות נאמדים ב־115-120 מיליון שקל - 70 מיליון שקל עבור הפקות מקור, 20 מיליון שקל עבור קולנוע ועוד 20-30 מיליון שקל כדמי זיכיון ותמלוגים למדינה. ערוץ 10 מוכן לתת ערבויות ל־70 מיליון שקל, אך מבקש פריסה על פני כמה שנים. האוצר הבהיר שהוא לא יכול לוותר על התמלוגים, אבל אולי יוכל לדחות את מועד התשלום. המטרה שלנו היא להגיע להסדר שבו הצופים לא ייפגעו". אטיאס מציין כי ועדת מרדכי, שתגבש המלצות למעבר לרישיונות, עתידה לפרסם את המלצותיה בתוך שבוע עד שבועיים. עם זאת, הוא אומר שאי אפשר להתחייב כי המלצותיה ייושמו לשינוי חקיקה.

 

משרד האוצר מגלה עמדה קשוחה יותר. לדברי גורמים באוצר, יש תג מחיר ברור מאוד להארכת הזיכיון לערוץ 10 -ערבות מוחשית וברורה בסכום של 70 מיליון שקל שהערוץ ייתן לרשות השנייה. במצב הנוכחי אי אפשר משפטית להפחית סכום זה, אלא באמצעות חקיקה חדשה. באוצר מעריכים כי אם יצליח הערוץ להעמיד ערבות זו, תהיה המערכת סלחנית יותר לגבי שאר פרטי ההסכם.

 

עוד מבהירים כי אי אפשר לדחות את התמלוגים שמשלם הערוץ למדינה, שכן כסף זה משמש את הרשות השנייה להקמת מערך הטלוויזיה הדיגיטלית החינמית (DTT). אם הערוץ לא ישלם את התמלוגים ואת דמי הזיכיון, ייאלץ האוצר לממן בעצמו את הפרויקט - ולכך אין תקציב. עוד מציינים כי בפני הערוץ עומדת האפשרות להתמזג עם רשת, דבר שישפר מאוד את חוסנו הכלכלי, מבלי לוותר על חובותיו לציבור. "אנחנו חושבים שראוי שיימצא הסדר שיאפשר את המשך הפעלת הערוץ, אך החלטה על כך היא בעיקר בידי בעלי הערוץ", אמר חיים פרננדס, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר. "יש למצוא דרך ראויה להמשך פעילות הערוץ כך שיעמוד במחויבויות שנטל על עצמו מתוקף חוק".

 

יצירת אופק פעולה

 

"קיבלנו הבטחה לרפורמה בשוק התקשורת מיד לאחר הבחירות, לרבות הבטחה שמשרד התקשורת ומשרד האוצר ייתנו כתף לפתור את הבעיות שמקשות על המיזוג בין ערוץ 10 לרשת", אמר אתמול גורם בכיר בתעשיית הטלוויזיה. "זוהי אמנם רק התחייבות, אולם הדבר מסייע להורדת חסמים פסיכולוגיים בקרב בכירי הערוץ, שיידעו כי יהיו דמויות מפתח בשני המשרדים שיתרמו להנעת התהליך". לדבריו, הבכירים במערכת השלטונית לחצו על שר התקשורת שיתערב ויפתור את הסוגיה, זאת לאחר שבמשך זמן רב נמנע אטיאס מלעשות כן.

 

הגורם הוסיף כי בין הצדדים הולך ומתגבש פתרון, שבמסגרתו יסכים ערוץ 10 להעמיד מתווה ברור להחזרת מחויבויותיו, הכולל את הסכום שיפקידו את בעלי הערוץ באופן מיידי ואת אופן פריסת שאר ההחזרים, שיאפשרו את הארכת הזיכיון בעוד שנתיים. מנגד, משרדי האוצר והתקשורת יסייעו ביצירת אופק פעולה לנציגי הערוץ לתקופה זו. לדברי הגורם, מדובר בהתחייבות מצד הפקידות הבכירה בשני המשרדים, שלפיה לאחר הבחירות יאיצו הגורמים הממשלתיים הרלבנטיים את הפן הביורוקרטי במיזוג המתוכנן בין ערוץ 10 לבין זכיינית ערוץ 2 רשת. זאת בהנחה כי ועדת מרדכי תמליץ על מעבר לשיטה של רישיונות החל משנת 2012 - המועד המוקדם יותר שנשקל.

 

מערוץ 10 נמסר: "ארדן מנסה לייצר מצג כאילו לערוץ 10 יש חוב והערוץ ממומן בכספי ציבור, בעוד בפועל שילם הערוץ עד היום למדינה יותר מ־200 מיליון שקל בתמלוגים ובדמי זיכיון עבור הזכות להפסיד כסף. עד היום הזרים הערוץ למשק יותר מ־2 מיליארד שקל, מהם השקיע בתוכן ששודר כ־1.184 מיליארד שקל - יותר ממה שהתחייב לעשות. ה'חוב' שמדובר עליו הוא השקעה בתוכניות שהרשות השנייה לא הכירה בהן כתוכניות מסוגה עילית. האם בגלל סכום זה יש לגזול את פרנסתן של 3,000 משפחות ולחסל את התחרות?".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x