לראשונה מאז פרוץ הקורונה: קניון חדש נולד
למרות הקשיים של הקניונים מאז פרוץ המגפה, חברת IGI תפתח בעוד חודש קניון מקורה בכפר יונה. במקור הוא תוכנן כמרכז קניות פתוח, אך לדברי המנכ”לית “קורונה זו תקופה שתחלוף”
לראשונה מאז פרוץ הקורונה, עומד להיפתח קניון חדש: קניון כפר יונה של חברת IGI קבוצת יצחקי צפוי לפתוח את שעריו בסוף מרץ. הקניון תוכנן במקור כמרכז קניות פתוח, אך לבסוף הוחלט להפוך אותו לקניון סגור.
נתונים שפורסמו לאחרונה חשפו כי במשבר הקורונה לקוחות העדיפו להגיע למרכזי קניות פתוחים ולא מקורים מחשש להידבקות במגפה.
- צניחה של 29% במכירות של חנויות בקניונים בשנה שעברה
- זאת העסקה הכי 2021 בעולם: אפיק גיימס רוכשת קניון נטוש ב-95 מיליון דולר
- השוכרים נגד ליאורה עופר: "כל עוד הקניונים סגורים, לא נשלם שקל"
חברת IGI, שבבעלות איש העסקים רוני יצחקי, בטוחה שהמשבר לא ישפיע על הקניון החדש. "כרגע איישנו 75% משטחי המסחר, ואין לי ספק שאני אשיק בקרוב את הקניון באכלוס מלא", מצהירה ליליאנה מור, מנכ"לית קניוני קבוצת IGI. הבינוי של הקניון החל ב־2018 ומתוכנן להסתיים בסוף פברואר. ל־IGI קניון אחד נוסף בבאר יעקב ומתחם דן דיזיין סנטר בבני ברק.
נתוני ריס שהתפרסמו בתחילת השבוע העידו כי מרכזי המסחר הפתוחים נפגעו הרבה פחות מהקניונים הסגורים במשבר הקורונה. ב־2020 המכירות בפאוור סנטרים אמנם ירדו ב־15%, אך המכירות בקניונים הסגורים צנחו ב־36%.
מור בטוחה שזה זמני: "קורונה זו תקופה שתחלוף, וקניון אמור לספק לשוכריו עסקים 365 יום בשנה. הקורונה מתעתדת לחלוף מעלינו ואיננה מדגם מייצג לשנים הבאות. מה שמנהל אותנו זה מה שיהיה אחרי הקורונה. בקניון פתוח מזג אוויר גורם ללקוחות לשקול אם להגיע או לא להגיע. סיירתי במשך שנה שלמה בהמון קניונים פתוחים, ודיברתי עם בעלי עסקים ולא הפסקתי לשמוע את הטרוניות 'היום אין לקוחות כי חם' או 'היום אין לקוחות כי קר'. וזו בדיוק הסיבה שמהר מאוד החלטנו לשנות תוכניות ולהקים קניון סגור ולא פתוח".
לדברי מור, על אף הקורונה, קיים ביקוש גבוה מצד השוכרים לפתיחת חנויות בקניון מקורה: "זה קניון שקם ושווק בתקופת קורונה ויש לי יותר ביקוש מהיצע. אין ספק שגם לסביבה הגיאוגרפית, שאין בה כמעט מסחר, יש השפעה. אבל זו רק אחת הסיבות”.
בנוגע לדמי הניהול בקניון סגור, שהם גבוהים יותר מאשר בקניון פתוח, היא אומרת: “אם היינו מקימים קניון פתוח הייתי גובה 45 שקל למ"ר דמי ניהול, אבל הקניון סגור ואני אגבה 60 שקל למ"ר. הפער בין הסכומים לא מבוטל אבל הוא בטל בשישים כי בעל החנות עושה חשבון שהיא פעילה 365 יום בשנה. זה לא משנה כמה הוא משלם, אלא כמה הוא פודה”.
עד כה חתמו על חוזים להקמת מתחמים וחנויות קבוצת הולמס פלייס, שתפתח בקניון סניף של רשת אייקון; משחקיית הג'ימבורי והטרמפולינות פאנקי מאנקי; קבוצת פוקס תפתח מספר חנויות, בהן פוקס, פוקס הום, פוטלוקר, בילבונג וללין; סניף שופרסל דיל; חנות למוצרי חשמל ניופאן גורמה; סופר פארם; אופטיקה הלפרין; רולדין ועוד. בניגוד להחלטת מליסרון לגבות משוכריה שכירות ודמי ניהול חלקיים, מור אומרת כי “לא גבינו. חנויות חיוניות שילמו בהתאם לפדיונות. מדינת ישראל לא מפצה לצערי את בעלי הקניונים והתמודדות עם הסגרים שנכפו עלינו היא לא פשוטה”.