מנכ"ל עזריאלי: "הכי קל זה לסגור המסחר ולשלוח הביתה חצי מיליון עובדים"
ראשי איגודים גדולים - פורום הקניונים, התאגדות רשתות המסחר, להב ולשכת המסחר - קוראים לקבינט הקורונה להימנע מסגירה נוספת של המסחר היום
כלכלת ישראל בדרך להגבלות חדשות בשל העלייה בתחלואה בקורונה - ובענפי הקמעונאות מנסים למנוע סגירה מחודשת של החנויות.
- הקניונים הזניקו את ההלבשה: היקף הרכישות באשראי קפץ השבוע ב-30%
- משרד הבריאות דורש הגבלות על תנועה ומסחר בחנוכה
- בדרך לאנרכיה: כשהשיקולים פוליטיים גרידא - הציבור מאבד אמון
קבינט הקורונה צפוי להתכנס היום כדי לדון בהחמרת ההגבלות על המשק לאור העלייה החוזרת בתחלואה. בין היתר, שרי הקבינט ידונו בסגירת המסחר בקניונים, ברחובות ובשווקים, לצד סגירת בתי הספר בערים אדומות וכתומות.
בניסיון למנוע את הסגירה, בקניונים וברשתות המסחר פנו בסוף השבוע במכתב לחברי הקבינט. על המכתב חתומים יו"ר התאגדות רשתות המסחר שחר תורג'מן, יו"ר פורום הקניונים אופיר שריד, נשיא להב רועי כהן, נשיא לשכת המסחר אוריאל לין ומייסד השולמנים אביר קארה, וכולם דורשים להוריד מסדר היום את סגירת המסחר בלבד.
"אין הוכחה שהמסחר מדבק"
"אין הוכחה שהמסחר מדבק. טפלו במוקדי התחלואה שלא טופלו ולא הוסדרו עד היום ואל תשמשו בענף המסחר כבן ערובה במקום זאת", נכתב. "באופן חד־משמעי ניתן להגיד כי סגירת המסחר לא תוביל לעצירת התחלואה במדינת ישראל, בעוד היא בהכרח תוביל לריסוק ענף המסחר ולפגיעה אנושה בעסקים ובכלל כלכלת ישראל. המסחר מהווה את המנוע הכלכלי המשמעותי ביותר להנעת הצריכה הפרטית ועל כן הדממתו עלולה לפגוע אנושות בעסקים אשר לא יחזרו לפעול ומאות אלפי עובדים עלולים למצוא עצמם מחוץ למעגל העבודה באופן סופי".
לפי נתונים שאספו הקניונים וארגוני העסקים, סגירת המסחר תעלה למשק יותר מ־5.6 מיליארד שקל בחודש. לפי הנתונים, בישראל מעל 56,300 עסקים קמעונאיים ו־42% מכלל העהיסקים במגזר הם עסקים עצמאיים. בענף מועסקים יותר מחצי מיליון עובדים.
"ענף המסחר לא מוכן להוות עלה תאנה של משרד הבריאות. סגר רק על המסחר לא יוביל לירידה ממשית בתחלואה ורק יגרום נזק אדיר לכלכלה. אנו קוראים לכם לגלות אחריות ולטפל במוקדי התחלואה שלא טופלו עד היום. גם בעולם מבינים זאת, ואין מקרים של סגירת מסחר בלבד. אם סוגרים, יש לסגור את הכל, להגדיר תאריך התחלה ולא פחות חשוב תאריך סיום. אנו דורשים, אל תלכו אל הפתרון הקל וההרסני, טפלו קודם בנמל התעופה בן גוריון, בהכנסה לבידוד של השבים מחו"ל, בהתפרצויות בתחלואה במגזר החרדי ובמגזר הערבי, בחתונות ובאירועים. קבעו נהלים והנחיות למוקדי התחלואה וההתקהלויות שלא טופלו ואכפו אותם", נכתב עוד.
רק בישראל
לדברי מנכ"ל קבוצת עזריאלי אייל חנקין, "ישראל היא המדינה היחידה שביצעו בה פיילוט של פתיחת קניונים, והמסחר בקניונים הוא התחום היחידי שעשו בו פיילוט. הפיילוט הצליח בגדול והמליצו לפתוח את הקניונים לפי המתווה שהצענו. הורדנו ב־50% את כמות האנשים שיכולים להיכנס לקניון וזמן השהייה הממוצע של לקוח בקניון ירד משעה ורבע לחצי שעה. לקחו את הקניונים, מתחילת האירוע, והחליטו שזה הבן ערובה שלהם. נראה שאת התוצאות של הפיילוט הזה משרד הבריאות כתב כבר במרץ. הרי זה המקום היחיד שמשרד הבריאות בדק ועשה עליו פיילוט, שהוגדר כהצלחה, אז עכשיו הם רוצים לסגור אותו, כי הכי קל להם לסגור את הענף ולשלוח 500 אלף עובדים הביתה".
מה היית עושה אחרת במקומם?
"אני מציע לבודד מגזרים בעייתיים, מדינות אדומות וערים אדומות. זה שיש תחלואה גבוהה בעיר מסוימת לא צריך להשפיע על עיר אחרת. אם צריך לעשות סגר, תעשו אותו כבר מחר בבוקר. אם משרד הבריאות חושב שאפשר להגיע לסוף פברואר בלי סגר, אז לא צריך סגר עכשיו. אבל אם עושים סגר, אז הקניונים זה המקום האחרון שצריך להסגר, מכיוון שזה המקום היחיד שמשרד הבריאות בדק ועשה עליו פיילוט והוכח שהוא סטרילי ושבקניון נשמרות ההנחיות".
תמנע מהשוכרים שלכם לפתוח חנויות אם יוכרז על סגירת המסחר?
"חלק מהשוכרים שלנו שרויים בחובות של מיליארדי שקלים מכיוון שלא מכרו סחורות של קיץ קודם ושל החורף. לחלקם אין מזומנים לקנות סחורה לקיץ הקרוב. קבוצת עזריאלי לא תיקח את החוק לידיים. אני שומר חוק ונגד אנרכיות, אבל אני לא מחליף את המשטרה".
במה ישראל שונה ממדינות אירופה בסוגיית המסחר?
"יש מדינות באירופה שסגרו פעם אחת את המסחר - ורק כשהגיעו לשיא של תחלואה. בשום מדינה לא עשו הבחנה בין קניון למתחם פתוח או רחוב".
הקניונים לא קיבלו שום פיצוי מהמדינה. תדרשו פיצוי?
"הצענו למדינה את המודל הקנדי, שבו המדינה נתנה לבעלי הנכסים פיצוי של 50% משכר הדירה, בעלי הנכסים נתנו לשוכרים הנחה של 25% בשכר הדירה והשוכרים שילמו רק 25% משכר הדירה. בסוף השנה בעלי הנכסים מראים דו"חות למדינה ואם הם לא נתנו את ההנחה לשוכרים, הכסף שקיבלו מהמדינה הופך להלוואה במקום מענק".
יש לך תוכנית ליום שאחרי החיסון?
"עדיין לא גיבשנו תוכנית, כי אף אחד מהמשלה לא דיבר איתנו על זה ואנחנו לא יודעים איך המדינה מתכוונת לפעול בנושא הזה".