ביקורת על מתווה הקניונים: "כל מה שראינו פה הוא כוח"
כך אמר מנכ"ל אמות השקעות שמעון אבודרהם בדיון שנערך היום בוועדת חוקה ומשפט בסוגיית פתיחת הקניונים, בבואה לברר האם ניתנו העדפות לקבוצות הגדולות מליסרון ועזריאלי בגלל לחץ פוליטי. לדבריו: "בעלי העסקים בקניונים בפריפריה גוועו לצמיתות, כי רבים עברו לקניונים הגדולים ולא ישובו. זו אפליה ונלך לבג"ץ"
האם הקריטריונים והשיקולים המנחים לפיילוט הקניונים נקבעו באופן שוויוני והגיוני או שהממשלה נתנה עדיפות לקבוצות הקניונים הגדולות מליסרון ועזריאלי, שהפעילו לוביסטים ולחצו לפתוח את המסחר. סוגיה זו עמדה במרכז הדיון שערכה הבוקר ועדת חוקה חוק ומשפט בראשות היו"ר ח"כ יעקב אשר.
- שערוריית פתיחת הקניונים
- אלו הקניונים שייפתחו במסגרת הפיילוט: "שיטה אומללה, זה לא משהו שעושים בשלוף"
- הפיילוט מתחיל: 15 קניונים ייפתחו ביום שישי
בדיון עלה כי 66% מהפדיון של ענף הקניונים מגיעים מקבוצות הקניונים הגדולות – מליסרון ועזריאלי. קבוצת הנדל"ן אמות השקעות טענה בדיון לאפליה לטובת מליסרון ועזריאלי. נציגי החברה שהיא בין היתר בעלת קניון קריית אונו, תקפו את האפשרות לתת למליסרון ועזריאלי לפתוח שש קניונים ויתרה מזו לבחור בעצמם אילו קניונים הם מעדיפים לפתוח.
"אני מייצג למעשה את בעלי העסקים הקטנים שישובים בקניוני הפריפריה שהם גוועים לצמיתות, כי הלקוחות שלהם מתרגלים ללכת לקניונים הגדולים שנפתחו לפיילוט ולא יחזרו לקניוני הפריפריה", אמר מנכ"ל אמות השקעות שמעון אבודרהם. "כל מה שראינו פה הוא כוח כוח כוח. שום דבר לא בהגיון. בארבעה ימים לא ידעו אם התחלואה עלתה או ירדה, אף אחד לא עושה רישום מי נכנס או לא נכנס. אמות השקעות היא אחת משלוש החברות הגדולות של נדל"ן מניב ויודעת לעשות ספירה של מבקרים. גם המסכנים שפתחו אצלנו בקניון ללא אישור קיבלו את שוטרי היס"מ.
"זו פגיעה בעסקים הקטנים וזו אפליה שלא תחזיק בבג"ץ ואנחנו נלך לבג"ץ. מכולת נסגרת היא לא נתחת יותר, אז פילוט פיילוט, אבל לא ראיתי שעשו פיילוט לתחבורה צבירות או לכיתות א' או לשווקים. יש פה מהלך שאני לא רוצה לחשוב מאין הוא בא והוא יוביל לעוד ועוד הארכה של הפיילוט שתרמוס עוד יותר את בעלי העסקים הקטנים".
"הפיילוט מפלה לטובה את מליסרון ועזריאלי"
עו"ד שלומי שניידר, המייצג את אמות השקעות אמר כי "הפיילוט מפלה לטובה את מליסרון ועזריאלי ונותן להם לבחור את הקניונים שהם מפעילים בעצמם. מי שמתמודדים על המקומות האלה הם כל קבוצות הקניונים האחרים שהגישו גם את הקניונים הגודלים שלהן וגם את הקטנים, בעוד מליסרון ועזריאלי יכלו לבחור את הקניונים הגדולים שלהן בעצמן בלי הגרלה. קראנו כתבות שהחברות מליסרון ועזריאלי הפעילו לובינג על הממשלה.
"עכשיו אופיר שריד (מנכ"ל מליסרון שהשתתף בדיון) אומר שהוא עובד על זה משך חודש עם משרד הבריאות אז לא פלא שהם קיבלו העדפה. הקניון הגדול בפתח תקווה הוא המתחרה הגדול של קניון קריית אונו שבבעלות אמות, ובגלל שנתנו למליסרון את הזכות לפתוח את הקניון הגדול בלי הגרלה וקריית אונו מתמודד מולו, אז האפשרות שלו לזכות בהגרלה היא נמוכה מאד. לא ייתכן שהשחקנים הגדולים בשוק משתמשים במדינה לטובתם. אין פה שום מקום לפיילוט שלא נקבע לפי קריטריונים אובייקטיבים".
אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון ויו"ר פורום הקניונים שחברים בו בעיקר מליסרון ועזריאלי שקבעו ביחד עם משרד הבריאות את מתווה פתיחת הקניונים, ניסה לטעון בתגובה להאשמות כי "בלעדינו לא היה מתקיים שום פיילוט. דחפנו את זה במשך חודש שלם".
עו"ד אפרת פרוקאציה, סגנית היועץ המשפטי במשרד האוצר, אמרה בתגובה לטענות כי מליסרון ועזריאלי קיבלו סוג של עדיפות לאור חלקן הגבוה בפדיונות של ענף הקניונים והשפעתם על הענף. "רוב ההשפעה באה מהקבוצות הגדולות של הקניונים ויש להם ניהול משותף, ולכן אם ביצענו הגבלה על קניון אחד של אותה קבוצה אופן ההגבלה יהיה זהה לקניון אחר של אותה קבוצה. לכן היה לנו ברור שחייבים שתהיה למליסרון ועזריאלי נציגות בהחלטות שקיבלנו. שתי הקבוצות ביקשו קניונים מסוימים ושינינו להם גם ברגע האחרון. היתה פה לא מעט כפיה שלנו בהליך שלהם. היה חשוב לנו שיהיו לפחות ששה קניונים גדולים והיה חשוב לנו שיהיו עוד 9 קניונים קטנים, אבל האינדיקציה בהם פחותה באופן דרמטי. בסוף השבוע נוכל לדעת מה קורה הלאה.
"הבחירה לא היתה בחירה חופשית של הקניונים הגדולים. אמרנו להם שהם צריכים לעמוד באיזה שהוא פיזור גאוגרפי והכתבנו להם תנאים. הם נתנו רשימה של קניונים והיו העדפות של הקבינט שהחליט שהוא מעדיף שאזור מסוים יפתח ומליסרון ועזריאלי שינו את הקניונים שבחרו לפתוח. מלכתיחילה הבחירה שלהם היתה לפי קריטריונים של הממשלה וגם לאחר שהם בחרו קבינט הקורונה עשה להם שינויים".
הפיילוט אמור להסתיים ביום ראשון הקרוב בתאריך ה-6.12, ויו"ר הוועדה הודיע כי לא יסכים להתמשכות שלו כפי שהוא. "אין פה כוונה להאריך את הפיילוט", ענתה פרוקאציה. "יכול להיות שתעלה בעיה מסוימת שתדרוש בדיקה נוספת אבל אין כוונה לאפשר לאותם קניונים יכולת פתיחה בלתי מוגבלת. העמדה שלנו במשרד האוצר היא שהפיילוט נועד לבחינה חד פעמית. לעמדתנו צריך לסיים את הפיילוט ביום ראשון ולהביא לקבינט את מסקנות הפיילוט. מבחינת הקבינט פתיחה או לא של הקניונים תיקח בחשבון גם את רמת התחלואה במדינה. זה לא שאם הפיילוט עבר בהצלחה גדולה תהיה ישר פתיחה מלאה, אלא הקבינט יקבל החלטה אם הוא מורא על פתיחה מלאה גם בהתאם לרמת התחלואה".
משרד הבריאות אמור לתקן את התקנות שקובעות נכון להיום כניסה לחנות של אדם אחד לכל 7 מ"ר או עד עשרה אנשים בחנות ללא התייחסות לגודלה של החנות. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' גרוטו אמר בדיון: "נבוא עם הצעה לתיקון התקנות עם פיזור אחיד של אנשים שיאפשר כניסה של יותר מ-10 אנשים לחנויות. אם הפיילוט יצליח נערוך דיון בקבינט אך אנחנו חושבים שניתן יהיה להרחיבו לכל הקניונים".
לדברי פרופ' גרוטו: "לא הגענו למקדם ההדבקה המתוכנן אך עדיין יש למצוא פתרונות שיאפשרו ללכת קדימה עם החמרה של התו הסגול. התו הסגול היה בסדר וקבע כללים אפידמיולוגיים נכונים אך הבעיה הייתה בציות הציבור ומהצד השני באכיפה, ולכן החלטנו לערוך פיילוט לראות איך זה עובד בתנאים ביחס לעלייה בתחלואה. ככל שתכננו את הפיילוט הגענו למסקנה שיש מדדים שניתנים לבדיקה ויש תיקונים שניתן לעשות תוך כדי ולצאת באופן יותר בטוח להפעלת הקניונים בהמשך. אנחנו מודדים את העמידה בהנחיות בעיקר עטיית מסכות וריחוק. אני מאמין באכיפה עצמית על ידי בעלי עסקים כך שיש חלק של אכיפה כזה, וחלק מהאכיפה על ידי הרשות והמשטרה. החלטנו על פיילוט קצר כשהמטרה היא להגיע למסקנות שמהן ניתן להתקדם. זה לא שביום ראשון נסיר את הפיילוט או נפתח את כל החנויות אלא בעקבות הלקחים נבוא עם הצעה לתיקון התקנות שבו יהיה פיזור אחיד של האנשים, כך שנאפשר בחנויות כניסה של יותר מ-10 אנשים. אם הפיילוט יצליח נערוך דיון בקבינט ואנחנו חושבים שאפשר להרחיב אותו לכל הקניונים".
עוד אמר: "אנחנו לא מתעקשים על אפס סיכונים וזה קשור גם להדבקה הכללית. לדעתי איון מקום לשלב ביניים ויש קשר למצב התחלואה כי פתיחת 200 קניונים זה שונה מ-15, זה להוסיף עוד אגורה שבסוף הופכת לשקל וזה עלול לחייב אותנו לחזור אחורה למצב שאף אחד לא רוצה".
יו"ר הוועדה הגיב לדברים של גרוטו ואמר: "הפיילוט בוחן האם הכללים עובדים בתוך מתחם הקניון. אם נראה בסופ"ש שהאכיפה העצמית טובה ושהפיילוט הצליח בכך שהחליף את האכיפה הסטנדרטית של המשטרה וגופי הפיקוח שכנראה לא כל כך מצליחה, וההתנהגות הייתה לפי הכללים, מה קשור כרגע מקדם ה-R ? לפחות היית מציג תכנית שאחרי שלב הצלחה ראשוני מעלים ל-40 חנויות ולאחריו ל-60, תן לנו אופק. לצמצם את הכמות הסבירה של קניות במדינה מ-200 ל-15 קניונים, זו פרצה שקוראת ללחץ שאכן הגיע. צריך ללכת על משהו סביר עם פריסה נכונה".