$
פרסום ושיווק

“אין בסיס חוקי להבחין בין חנויות רחוב שונות"

ההמונים שצבאו אתמול על חנויות הרחוב רק הדגישו את האבסורד בהמשך האיסור על פתיחת החנויות במרכזי הקניות הפתוחים, שעשרות מהן נפתחו בניגוד לחוק. ביג ביקשה מבג”ץ צו ביניים נגד המדינה בטענה למדיניות מפלה

אורנה יפת 08:1709.11.20

היום הראשון לפתיחה חלקית של המסחר לאחר הסגר הממושך לווה בכאוס. עומסים רבים הורגשו אתמול בחנויות הרחוב שנפתחו לפי התקנות, וגם בחנויות במסחרים הפתוחים שלא לפי התקנות. לצד זה, שוטרים ופקחים רבים פקדו את המרכזים שהחליטו לפתוח את הדלתות על דעת עצמם.

 

מרכזים פתוחים רבים פתחו את שעריהם, כמו אלה של ביג, צים וקניוני עופר. קסטרו הודיעה כי 35 חנויות רחוב של הקבוצה נפתחו אתמול. פוקס גם כן פתחה עשרות חנויות, חלקן במתחמי קניות ולא רק ברחובות. בהתאגדות רשתות המסחר והאופנה הופתעו מהתנהלות המשטרה. “אני ממליץ לשר אוחנה גם להפעיל את הימ”מ”, אמר שחר תורג’מן, יו”ר ההתאגדות ויו”ר בריל. “לא מספיק כלבים. אני ממליץ לו להפעיל את כל הכוח, לשלוח גם את הימ”מ וגם את יחידת המסוקים והסוסים. השר אוחנה גיבור על האנשים הנורמטיבים ששמרו חוק ולא הפרו שום כלל, ואשר לא בגללם התחלואה עלתה. בושה וחרפה למשטרת ישראל ולשר העומד בראשה”.  

 עומס על החנויות עומס על החנויות

 

אחרי שנואשה מהממשלה, הגישה אתמול ביג מרכזי קניות עתירה לבג"ץ נגד המדינה, ובה בקשה למתן צו על תנאי וצו ביניים ולקיום דיון דחוף נגד ממשלת ישראל, חברי קבינט הקורונה, משרד הבריאות ומשטרת ישראל. בעתירה דורשת ביג שבג”ץ יחייב את הממשלה לתת הסבר מדוע לא מבוטלת ההוראה בתקנות הקורונה החדשות, המבחינה בין חנויות רחוב בערים לבין חנויות רחוב השוכנות במתחמי קניות פתוחים הפונות לאוויר הפתוח, "בהיותה אבחנה מפלה, בלתי שוויונית ושרירותית". לפי העתירה, במתחמי ביג פועלות 400 רשתות, 3,600 חנויות שמעסיקות 70 אלף עובדים שנמצאים כיום בחל”ת. הפדיון היומי ממתחמי הקניות של ביג נאמד ב־220 מיליון שקל.

 

להגשת הבג"ץ מצידה של ביג קדמה השתלשלות ארועים ארוכה במהלך סוף השבוע. ביום חמישי, לאחר שהממשלה החליטה לפתוח את חנויות הרחוב במרכזי הערים ולהשאיר את מתחמי הקניות סגורים, מצאה קבוצת ביג לקונה בתקנות והודיעה ליועץ המשפטי לממשלה כי ההגדרות שנקבעו בטיוטת התקנות מתייחסות לקניון בלבד, בעוד מתחמי הקניות שלה מעולם לא הוגדרו קניון.

 

בממשלה מיהרו לבצע משאל טלפוני לפני כניסת השבת ולתקן את ההגדרות בתקנות, תוך הסבר מדויק ומפורט בנוגע למתחמי קניות פתוחים. במסמך עליו חתום ראש הממשלה בנימין נתניהו, תקנה הממשלה את תקנה מספר 2 וקבעה כי פתיחת החנויות מותרת ל"חנות רחוב, למעט חנות הפועלת בקניון, במתחם קניות פתוח, בשוק קמעונאי או ביריד. לעניין זה, 'מתחם קניות פתוח' – מתחם קניות שאינו קניון ושכולל 20 חנויות או בתי עסק לפחות ומופעל באמצעות חברת ניהול".

 

חי גאליס, מנכ"ל ביג, שלח במוצאי שבת מכתב לשוכריו בו הודיע כי "בביג בוחרים להפסיק ולשחק שוטרים וגנבים עם ממשלת ישראל, ולשים את מבטחנו בבית המשפט הגבוה לצדק. אין ולא היה ולא יהיה שום בסיס חוקי או הגיוני להבדיל בין חנויות רחוב במקומות שונים. אין ולא היתה מעולם שום הגדרת רישוי בחוק שמסוגלת למנוע ממרכז פתוח שאינו מתפקד כמתחם סגור להמשיך ולהתנהל כמקבץ חנויות רחוב. אנו יכולים להמשיך ולשחק ולאפשר על פי התקנות החדשות לעד 20 חנויות להיפתח, ולהתפטר מתפקידנו כחברת הניהול, אולם לדעתנו זה משחק אווילי, לא מכובד ולא מכבד".

 

גאליס הוסיף: "חשבנו שהפוליטיזציה ואיתה החלטות אוויליות עברו, אז חשבנו. לא רק שהן לא נעלמו הן הפכו לגרועות יותר. גם בוועדת החוקה, שאמורה לאשר תקנות אלו, אינם מבינים את פשר הבידול בין חנויות רחוב, כולל יו"ר הוועדה, מר יעקב אשר, שהתבטא בתקשורת בנושא. לא נראה שנצליח למצוא מאן דהוא שיוכל להסביר את ההגיון העקום בהחלטה דלעיל.

 

“לפיכך אנו מבקשים להבהיר, מרכזי ביג פתוחים”, הוסיף גאליס. “הנכם מוזמנים לקבל כל החלטה בדבר פתיחת החנויות, כמו כלל יתר חנויות הרחוב, אולם אני שב ומזהיר כי משטרת ישראל מקיימת אכיפה נוקשה ובררנית כפי שעשתה זאת עד כה”.

x