$
פרסום ושיווק

"אי אפשר לפתוח רק חלק מהמסחר. מקס סטוק לא מדבק ואני כן?"

אלון דויטש, מבעלי רשתות האופנה המוזלת select וזברה שמעסיקות 350 עובדים, לא מתכוון לשלם את הדו”חות שקיבל על פתיחת הסניפים במרכזי ביג בשבוע שעבר. בראיון הוא מספר על הקושי לשלם שכר דירה בזמן הסגר, על העובדים שמחפשים לעבור לרשתות פארם חיוניות ועל הכעס ממדיניות הממשלה: “כל אחד בשוק עושה מה שהוא רוצה”

אורנה יפת 08:0508.11.20

“בשבוע שעבר, אחרי שקבוצת ביג שלחה מכתב על פתיחת מרכזי הקניות שלה, ניסינו לפתוח חנויות וישר התנפלו עלינו פקחים ושוטרים. הכנסנו את מעט האנשים שהגיעו למרכזי הקניות לחנויות שלנו בצורה מתונה, עד שהגיעו פקחים ונאלצנו לסגור. קיבלתי ארבעה דו"חות ועוד אזהרות, אבל אין לי כוונה לשלם אותם. אני אלך איתם לבית משפט". כך מתאר אלון דויטש, מבעלי רשתות האופנה המוזלת סלקט (Select) וזברה, את הניסיונות שלו לשרוד את משבר הקורונה ולמכור ללקוחותיו.

 

בכל זאת, הפרת חוק. למה?

"כי אני חייב לשרוד כלכלית, בשביל החברה והעובדים שלי. בשביל העסק הזה שבנינו אותו במשך כמעט 30 שנה".

 

דויטש הוא בעלים משותף ביחד עם קובי הראל ברשת סלקט שהוקמה בשנת 1994 עם חנות ראשונה שנקראה מחסני ביגוד. לפני שנה וחצי רכשו השניים גם את רשת זברה שנכנסה להקפאת הליכים בתמורה ל־14.6 מיליון שקל, ובמהלך הדרגתי הם ממזגים אותה לתוך סלקט וימחקו את השם זברה. לשתי הרשתות כיום 27 סניפים.

 

"אני בין הפטיש לסדן, בין ביג לממשלה", אומר דויטש. "חי גאליס (מנכ"ל ביג — א"י) צודק. שלושה חודשים הוא לא גבה שקל, וגם הם צריכים להראות תזרים מזומנים וביצועים למשקיעים. ביג היו הראשונים שהודיעו שלא יגבו שכר דירה והם באמת נכנסו מתחת לאלונקה, אבל נגמר גם להם האוויר. תמכתי במהלך שלהם לפתיחת המרכזים".

 

אלון דויטש אלון דויטש צילום: טל שחר

ביג הודיעו לך שהם יחלו לגבות תשלומי שכר דירה ודמי ניהול?

"ברגע שהוא הודיע שב־2 בנובמבר הוא גובה שכר דירה, אז הוא יגבה. על ספטמבר שילמנו שכר דירה מלא ואז נסגרנו באמצע החודש, ונקבל זיכוי על חלק מהחודש. אני מעריך שיחדשו גבייה באמצע נובמבר.

 

"רוב הרשתות לא יוכלו לשלם שכר דירה כי אין להן תזרים. יחזירו את הוראת הקבע כי הן לא מסוגלות לשלם. הסיפור הגדול הוא האפליה הגדולה שיש במדינה הזו. המדינה החליטה שחלק מהחנויות חיוניות וחלק לא, וכל אחד עושה מה שהוא רוצה. ביוחננוף יש מסעדה, ומוכרים גם צעצועים, בגדים והלבשה תחתונה. בגדים הם מוצר חיוני יותר מסמרטוטי רצפה ועציצי פלסטיק".

 

אתה מצליח למכור הרבה באונליין? זה מפצה?

"רוב האנשים שקונים בדיסקאונט אלה לא אנשים שקונים באינטרנט והם לא מכירים את הטכנולוגיה של היום. הם מקבלים את הסחורה אחרי חמישה ימים, ולעתים המידות לא תואמות והם צריכים להחזיר את המוצר בדואר כי החנויות שלנו סגורות. ומה הם ילבישו לילדים בינתיים? עכשיו שלחה לי לקוחה סמס מתחנן אם אני יכול לפתוח את החנות בכרמיאל ולהכניס לקוחות ביחידים, כי אין לה מה להלביש לילדים".

 

בכרמיאל ראש העיר אמר שהוא לא ייתן קנסות. אז למה אתה סגור?

"העירייה לא שולחת פקחים, אבל המשטרה שולחת שוטרים".

 

בלי מערך לוגיסטי

 

דויטש מספר כי המכירות בשתי הרשתות התרסקו במהלך הסגר הנוכחי. “המכירות נפלו ב־90%”, הוא אומר, “ברור לי גם שלקוחות שקנו גרביים במקס סטוק, לא יקנו אצלי שוב כשאני אפתח את החנויות כי הם מילאו את החוסרים שלהם. אנחנו מקבלים אלפי פניות של לקוחות שאין להם כרטיס אשראי. משפחות שלמות שמחפשות איפה לקנות ומתעניינות איך הן יכולות לקבל סחורה. אנחנו מקבלים הזמנות באתר, בפייסבוק ובווטסאפ, ואנחנו עונים לאותם לקוחות.

 

 

רשת זברה רשת זברה צילום: יאיר שגיא

 

“מנהלי החנויות שולחים להם תמונות של מוצרים בווטסאפ, הם בוחרים מה שהם רוצים ואז אנחנו מתחילים לארגן להם משלוח, והרבה פעמים אלה עובדי החנויות שעושים את המשלוח. בסוף גם המידות לא תואמות. זו לא צורת עבודה". ­

 

דויטש אומר כי הגשם שירד בימים האחרונים הגביר את הביקוש מצד הלקוחות, אבל אין לו דרך לעמוד בביקושים. "אין יותר מכירות, אלא יותר פניות של לקוחות לקבל סחורה, וזה הליך מסורבל”, הוא מסביר. “אנחנו רגילים לשרת אלפי לקוחות ביום, ועכשיו יכולים לשרת רק עשרות בודדות. כל מכירה באינטרנט ושילוח זה מורכב. אין לנו מערכים לוגיסטיים כמו לקמעונאיות הגדולות".

 

בעקבות הקורונה תיערך טוב יותר עם האונליין?

"אנחנו שוקלים להגדיל את הפעילות באונליין, אבל צריכים שהוא יהיה רווחי. בחנויות לואו קוסט עובדים כל השנה על מתח רווחים נמוך. עם רווח גולמי של 45% קשה להרוויח באונליין. זה בעיקר מכשיר פרסומי ושירותי כלפי הלקוח בתחום שלנו שהוא עונתי".

 

מה אתה דורש מהממשלה?

"אם עוצרים את המסחר צריך לעצור אותו לגמרי, או לפתוח אותו לגמרי. אי אפשר להגיד זה כן זה לא. במקס סטוק אין הדבקות ובחנות בגדים יש? אפשר לעשות סגר לילי, אפשר לעשות סגר לפי ערים אדומות, לפי אזורים מסוימים. כל השרים וחברי הקבינט מבינים את האפליה וחוסר הניהול של המשבר הזה. כולם בעדנו, אבל אף אחד לא עושה שום דבר. השאירו אותנו כמו עלה נידף ברוח ואף אחד לא אומר לנו שום דבר".

 

לא רוצים לחזור מחל”ת

 

לדברי דויטש, בעיה נוספת שהוא עשוי להתמודד איתה היא העובדה שחלק מהעובדים לא ירצו לחזור מחל”ת. “350 עובדים שלנו בחל"ת, מלבד כ־15 אנשי לוגיסטיקה שמקבלים סחורות חורף ומסדרים בחנויות. לא כל העובדים רוצים לחזור. אני כבר שומע ומבין שחלק מהעובדים מחפשים מקום עבודה יותר יציב כמו סופרמרקטים או רשתות פארם, כי הם יודעים שאלו חנויות שלא ייסגרו בסגר שלישי. אני מעריך ש־20%-15% מהעובדים שלי לא ירצו לחזור מחל"ת, כי השכר שלהם נפגע בכל פעם שהם יוצאים לחל"ת. אלה עובדים שהכשרנו במשך שנים רבות, ולהכשיר כזה עובד עולה לי עשרות אלפי שקלים. אלו פגיעות נלוות עתידיות שנסבול מהן ואף אחד לא מדבר על זה".

 

יש לך תוכניות לצמצום סניפים?

"באזורים שיש לנו סניפים רבים נסגור סניף או שניים. למשל, בצפון יש לנו 11 סניפים, אז נישאר כנראה עם 9 סניפים. עוד לא החלטתי כמה סניפים לסגור כי אני לא יודע מה יהיו רמות הביקושים בעתיד. אני רק מנסה לשרוד את הרגע, את היום, את השבוע.

 

“אנחנו שומעים על הרבה אנשים שמפעל החיים שלהם ירד לטמיון, אבל לא שמעתי על חבר כנסת אחד, או פקיד ממשלה, או שר אחד שאמר 'חייבים להיכנס מתחת לאלונקה ולהוריד לעצמנו שכר'. מבחינתי, כל מי שמקבל שכר מהמדינה, המשבר הזה לא נוגע לו. הם אלה שצריכים לתת דוגמה אישית. מלבד נפתלי בנט שהודיע שהוא לא רוצה את ההעלאה בשכר, לא שמעתי שעוד חברי כנסת ויתרו". 

x