בגלל הקורונה: המחלבות יחויבו להעשיר את החלב ומשקאות הסויה בוויטמין D
משרד הבריאות פועל לכתיבת תקנות בנושא, בשל ההשפעה החיובית של הוויטמין על הפחתת הדבקות בקורונה. "חוסר ויטמין D נקשר בתצפיות אפידמיולוגיות להשפעה שלילית על הדבקות...ורמה תקינה - בהפחתת הדבקות ותחלואה בקורונה"
השפעה חיובית של ויטמין די על הפחתת הדבקות ותחלואה בקורונה, מובילה את משרד הבריאות לחייב יצרניות להוסיף אותו למוצרים. כך עולה ממכתב ששלחה פרופ' רונית אנדוולט מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות, אשר הגיע לידי כלכליסט.
- בעל רשת הגלידריות "אניטה" ו"גולדה": “עשינו כסף מחלב"
- בזכות הריצה לחלב ולמוצרי האפייה: עלייה של 10% ברווחי שטראוס
- לא מסתפקת בייצור: תנובה תחל לראשונה לייבא חמאה מאירופה
"משרד הבריאות פועל בימים אלו לכתיבת תקנות העשרה בוויטמין D לחלב ומשקה סויה", כך כתבה אנדוולט למנהלות המחלקות לתזונה של קופות החולים ומנהלי מחלקות רוקחות בקופות החולים. לדברי אנדוולט, התקנות בהליך כתיבה שייארך זמן, אולם לאחר מכן יהיה מדובר ברגולציה מחייבת.
ויטמין D משפיע על מערכות רבות בגוף ונדרש בין היתר לתפקוד תקין של מערכת החיסון. חוסר בוויטמין D שכיח מאוד בכשליש מהאוכלוסייה הכללית בישראל ונקשר למחלות לב, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם והשמנה, פגיעה במשק הסידן ובבריאות העצם, וכן רגישות לזיהומים בדרכי הנשימה. המלצת משרד הבריאות היא לשמור על רמה תקינה של ויטמין D באמצעות יציאה לשמש בזרועות חשופות למשך 20 דקות מצטברות ליום בשעות 16-11 אלא שבשל הסגר, קיים חשש כי החשיפה לשמש ירדה ויחד עם החורף המתקרב, עולה הצורך בהוספת הוויטמין.
במכתב העוסק בהנחיות בשימוש בויטמין D כתבה אנדוולט כי "חוסר ויטמין D נקשר בתצפיות אפידמיולוגיות להשפעה שלילית על הדבקות ותחלואה בזיהומים בדרכי הנשימה, רמה תקינה של ויטמין D קשורה בהפחתת הדבקות ותחלואה ב- 19 COVID".
אנדוולט והוסיפה כי עדיין לא בוצעו מחקרים התערבותיים רחבי היקף שמוכיחים יעילות מתן ויטמין D במניעת תחלואה בבני אדם. לאור הידוע בשלב זה, מומלץ לשמור על רמה תקינה של ויטמין D על ידי חשפה לשמש או על ידי נטילת תוסף. עוד הוסיפה אנדוולט כי קיימת עדיפות ברורה למתן מינון יומי של ויטמין D, בהשפעה על מערכת החיסון וכי המינון המומלץ 800 עד 1,000 יב"ל ביום לאנשים במשקל תקין, 2,000 יב"ל לאנשים עם עודף משקל ו- 4,000 יב"ל ביום לאנשים עם השמנת יתר קיצונית.
כבר לפני כשלושה חודשים, החליטה מחלבת טרה על רקע המידע ביחס לוויטמין D בהקשר הקורונה, להוסיף לחלק ממוצרי החלב ויטמין D, ללא תוספת מחיר. יחד עם זאת, החלב לשתייה מצוי תחת פיקוח מחירים ולא מן הנמנע שמהלך רגולטורי שיחייב את המחלבות להוסיף את הרכיב, יגרור העלאת מחירים.