הקולנוע חוזר עם מעט הקרנות במחיר גבוה
בשבוע הבא צפויים המתחמים הגדולים לפתוח מחדש את האולמות תחת מגבלות תפוסה וריחוק. בעלי האולמות חוזים פחות סרטים, מיעוט צופים ופעילות הפסדית
המתווה לפתיחת בתי הקולנוע אושר כבר לפני כעשרה ימים אבל המתחמים הגדולים צפויים להיפתח רק בעוד כשבוע. לפי המתווה, מכירת כרטיסים תהיה עד לתפוסה של 75% ממספר המושבים ולא יותר מ־250 איש באולם. הישיבה תתאפשר כאשר בין כל קבוצת אנשים שרכשו כרטיסים במשותף יישמר לכל הפחות כיסא אחד ריק והכניסה לאולמות תהיה בפרקי זמן מוגדרים מראש.
- מתחמי הסינמה סיטי יפתחו מחדש לקהל ב-9 ביולי
- הממשלה אישרה: מהיום ניתן לפתוח בתי קולנוע ולקיים הופעות, אך הריקודים אסורים
- רשת בתי הקולנוע הגדולה בעולם: "ספק אם נשרוד את משבר הקורונה"
התניה נוספת היא רכישת כרטיסים באינטרנט בלבד ואיסור להפעיל קופות, אלא קופת חירום בלבד שייאסר עליה למכור כרטיסים. הרציונל הוא למנוע התקהלות. זה כשלעצמו, עוד לפני שברור אם הציבור יגיע או יחשוש לבוא לבתי הקולנוע, מקטין את האפשרות של מספר המבקרים שיגיעו לקולנוע. חלק מהציבור לא מחזיק כרטיס אשראי ולא קונה באינטרנט, בוודאי כשמדובר באנשים מבוגרים. מה גם שרכישה באינטרנט יקרה ב־10% ביחס למחיר הכרטיס בקופה.
בחברות מנסים בימים אלה לפעול אל מול משרדי הבריאות והתרבות כדי להקל את המגבלות. "פנינו למשרד הבריאות והתרבות וביקשנו שינסו לשנות את האפשרות למכירה באינטרנט ויתנו לנו למכור כרטיסים בקופה", אמר אבי אדרי, מנכ"ל סינמה סיטי, בשיחה עם "כלכליסט". "יש שוברים שמסתובבים בשוק ואנשים מבקשים לממש ויש קהל שקונה רק בקופות. במשרד הבריאות אומרים שהרציונל הוא שיהיה מעקב אחרי הנכנסים לאולמות במקרה שחלילה יש חולה קורונה. אנחנו מציעים שאולי ייעשה רישום בכניסה לאולם וזה עדיין בדיונים".
דוחים את מועד הפתיחה
מועד הפתיחה של בתי הקולנוע של הסינמה סיטי תוכנן להיות ב־2 ביולי אבל הנהלת המתחמים דחתה אותו ל־9 ביולי בגלל דחייה של השקת שני שוברי קופות בחו"ל. הסרט וונדרוומן אמור היה לצאת באוגוסט ונדחה לאוקטובר וההשקה של סרט הפעולה Tenet של הבמאי כריסטופר נולאן נדחתה לסוף יולי.
"באמריקה ובאירופה בתי הקולנוע עדיין סגורים והפתיחה בישראל קשורה בקשר מוחלט לבתי הקולנוע בעולם. כרגע דחינו ל־ 9 ביולי את הפתיחה מכיוון שאין מספיק תוכן וסרטים. גם שאני אפתח זה יהיה עם 18 סרטים בלבד לעומת 40 סרטים שמוקרנים מדי שבוע בשגרה", אומר אדרי. "אבל עד הפתיחה יכולים להצטרף עוד סרטים ומצד שני יכולים גם לרדת סרטים ואז יהיו פחות מ־18 סרטים. ולמרות זאת החלטנו להכריז על מועד פתיחת בתי הקולנוע כדי להניע את הציבור".
בניגוד לסינמה סיטי, חברת תאטראות ישראל שמפעילה את מתחמי יס פלאנט, וחברת אלקו שבבעלותה מתחמי הוט סינמה (לשעבר גלובוס מקס), לא הכריזו רשמית על מועד פתיחה הן בשל אי הוודאות בכל הנוגע למספר הסרטים שיצאו לאקרנים עד תחילת יולי, או בשל החשש להתפרצות שנייה של המגפה וגם בשל הבעייתיות הנובעת מהמכירה המקוונת שמצמצמת קניית כרטיסים ומעלה שאלה אם הפעלת האולמות כלכלית.
לא כל העובדים יוחזרו
"בכל מקרה הפתיחה ביולי תהיה לא רווחית", מודה אדרי. "אנחנו לא יודעים כמה אנשים יבואו, התפוסה המותרת היא עד 75% ובגלל המגבלות אני חייב לרווח את ההקרנות ולהקרין פחות סרטים בכל יום. זה אומר פחות אנשים באולמות. ומצד שני יש עגלה וצריך לדחוף אותה. אני מניח שהתפוסה תהיה עוד פחות מ־75% כי חלק מהציבור מפחד להגיע ועדיין אין לי את כל הסרטים".
זה אומר שאולי אפילו תדחו שוב את הפתיחה מה־9 ביולי?
אדרי: "יכול להיות כזה מצב כי מדי יום מספר חולי הקורונה עולה ויכול להיות שמשרד הבריאות יחליט שהוא סוגר אותנו. יכולה גם להיות התפרצות נוספת באירופה שתדחה עוד יותר את השקת הסרטים בחו"ל. אי אפשר לדעת".
אי הוודאות והעובדה שרב הנסתר על הגלוי, משפיעים על מספר העובדים שיחזירו חברות הקולנוע מחל"ת. בסינמה סיטי מועסקים 900 עובדים, ביס פלאנט 1,000 עובדים ובהוט סינמה כ־700 עובדים. בחברות מסבירים כי המשמרות של העובדים יקוצרו כמו גם שעות הפעילות של בתי הקולנוע ולכן לא ודאי כי כל העובדים ישובו לעבודה.
"ב-15 במרץ כל העובדים הוצאו לחל"ת כי בתי הקולנוע היו סגורים ומסוגרים", אומר אדרי. "אנחנו נשמח להחזיר את כולם אבל אני מניח שכמו שהפתיחה של בתי הקולנוע תהיה הדרגתית ככה הקליטה של העובדים תהיה הדרגתית. כרגע הם עוד בחל"ת. בדיוק לפני הקורונה פתחנו סניף חדש בבאר שבע וגם בחדרה ואז אולי נוכל להעביר חלק מהעובדים לבית קולנוע אחר. מי שגר באשדוד ועובד בראשל"צ יוכל לעבור לעבוד בבאר שבע. חלק מהפעילויות שלנו מוקפאות כמו למשל הפעלת אולמות VIP או פעילות זמן אשכול לגיל השלישי. גם כל הכנסים והאירועים עדיין בהקפאה לכן מחלקה שלמה של עובדים בפעילויות הללו אני אוכל להחזיר אולי רק באוקטובר. חלק מהעובדים נאלץ לפטר. לא יודע כמה אבל אני מקווה שזה יהיה בשוליים".
בחברות אחרות אומרים כי כרגע עוד לא עשו קיצוצים ומתכוונים להחזיר את כולם אבל בפחות משמרות. העובדים השעתיים כמו קופאים ומזנונאים או סדרנים שעובדים על פי שעות הם סטודנטים שבחברות אומרים כי ייתכן שאף ירצו לעבוד פחות שעות עבודה בגלל הלימודים.