$
פרסום ושיווק

חברות הסלולר איבדו 9% מהכנסותיהן השנתיות

לפי הערכת משרד התקשורת, הנזק שנגרם לחברות הסלולר מהקורונה נובע בעיקר מאובדן הכנסות משירותי חו”ל. החברות מבקשות הפחתה באגרות, אבל האוצר מבהיר: “לא ניתן מענה לפגיעה נקודתית”

אביאור אבו 06:5207.05.20

אובדן ההכנסות של חברות התקשורת עקב משבר הקורונה הוערך על ידי משרד התקשורת בכ־700 מיליון שקל. לפי נתוני משרד התקשורת, הכנסות שוק הסלולר עמדו ב־2018 על 7.75 מיליארד שקל, כך שמדובר באובדן של 9% מההכנסות. החברות עדיין לא יודעות אם הן יעמדו בקריטריונים של הסיוע הניתן מהמדינה, אבל כן מנצלות את המשבר כדי לנסות להשיג שני דברים שדרשו בעבר: הפחתה בסכומי התדרים שהן משלמות למשרד האוצר מדי שנה והקלות בפריסת דור 5.

 

 

 

דוכן של פלאפון בקניון G כפר סבא דוכן של פלאפון בקניון G כפר סבא צילום: יאיר שגיא

 

 

לא מסתפקות בדחייה

 

תחום הסלולר צפוי לספוג הפסדים כבדים עקב סגירת מרכזיים מסחריים וקניונים ועצירת ענף התיירות, שהובילו לירידה משמעותית בהכנסות ממכירת ציוד קצה ומשירותי נדידה לחו”ל. ההכנסה השנתית של החברות הגדולות — סלקום, פלאפון, פרטנר ו־HOT mobile — מציוד נעה בין 700 ל־900 מיליון שקל כל אחת, כאשר הכנסתן השנתית משירותי נדידה נעה בין 100 ל־200 מיליון שקל. במעגל השני ייפגעו חברות התקשורת גם מהמכה שספגו עסקים קטנים ובינוניים שתוביל להתנתקות מנויים. חלק מההפסדים יתקזזו עקב הצטרפותם של מנויי אינטרנט וטלוויזיה חדשים, הזמנות אונליין של ציוד קצה וירידה בתעבורת הניודים בסלולר שגוררים עלויות תפעול גבוהות.

 

רמז ראשון להשפעות הקורונה ניתן היה לראות בדיווח של חברת סלקום אמש, אשר חשפה למשקיעים תוצאות ראשוניות של דו”חותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2020, לאחר שהודיעה על גיוס חוב של 200 מיליון שקל. על פי התוצאות, סלקום צפויה לרשום הפסד רבעוני של 42–46 מיליון שקל, אולם 37 מיליון שקל מתוכם הם הפסד "על הנייר", כתוצאה מהפסד שרשם תיק המניות של החברה בתקופת הקורונה. ההכנסות של סלקום ברבעון יעמדו על בין 885 ל־900 מיליון שקל, לעומת הרבעון המקביל שבו הן הסתכמו ב־928 מיליון שקל. 

 

 

 

בכירים בחברות התקשורת אומרים כי הם לא מצפים לסיוע פרטני מהאוצר, אך מקווים להיכלל בקריטריונים של הסיוע לחברות הגדולות במשק, כמו מענקים על החזרת עובדים מחופשה ללא תשלום. בנוסף, הם מקווים כי החברות יקבלו הפחתה בסכומי התדרים שהן משלמות בכל שנה, העומדים על כ־350 מיליון שקל, ושהאוצר לא יסתפק בדחייה בלבד. כמו כן, הן מצפות שיוענקו להן הקלות נוספות במכרז דור 5, שדורש מהן השקעה פיננסית כבדה בשנה הקרובה.

 

"משבר הקורונה פגע בהיקפים שונים במגוון חברות במשק ובכלל זאת גם בחלק מתחומי הפעילות של חברות התקשורת", מסרו במשרד האוצר. "המשרד גיבש חבילת צעדים מקיפה לחברות שפעילותן נפגעה עקב נגיף הקורונה. עם זאת, המשרד אינו נותן מענה פרטני, קל וחומר כשמדובר בפגיעה נקודתית. לחברות התקשורת אושרה דחייה של שלושה חודשים בגביית אגרות". לשאלה אם יכללו חברות התקשורת במענקים עבור השבת עובדים לעבודה, השיבו באוצר: "תנאי המענק טרם נקבעו".

 

 

מימין מנכ”ל פרטנר איציק בנבנישתי מנכ”ל משרד התקשורת נתי כהן ומנכ”ל סלקום אבי גבאי מימין מנכ”ל פרטנר איציק בנבנישתי מנכ”ל משרד התקשורת נתי כהן ומנכ”ל סלקום אבי גבאי צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי

 

לא כל העובדים יוחזרו

 

חברות התקשורת הוציאו מאות עובדים לחל"ת עם תחילת המשבר, אך הצהירו כי אף עובד לא יפוטר וכולם יחזרו לעבודה עם סיום מצב החירום. אמנם החברות החלו בהחזרה הדרגתית של העובדים, אך לאור הפגיעה המתמשכת בהכנסותיהן, לא מן הנמנע כי הן לא יוכלו לעמוד בהבטחותיהן וידרשו לבצע קיצוצים משמעותיים בכוח האדם. רמז ראשון לסכסוך עבודה מתקרב ניתן למצוא במכתב ששלח יו"ר ועד עובדי פלאפון השבוע להנהלה: "אנו מבקשים להיכנס ללא דיחוי נוסף למשא ומתן על מנת להגיע להסכמות שיאפשרו חזרה לעבודה סדירה ומלאה של כל העובדים שיצאו לחופשה או חל"ת".

 

HOT היא היחידה שלא הוציאה עובדים לחל"ת, והסיבה יכולה להיות נעוצה בכך שלחברה מספר עובדים מועט, 1,400, ביחס לשוק. yes, שלה מספר עובדים זהה, הוציאה לחל"ת כ־50 עובדים. סלקום הוציאה 1,200 עובדי החברה והחברה־הבת, דינמיקה סלולר, לחל”ת מתוך 3,500. בזק הוציאה 600 עובדים לחופשה מתוך 5,000, פרטנר הוציאה 950 עובדים לחל”ת מתוך 3,000, ופלאפון הוציאה לחופשה 450 עובדים מתוך 2,300.

 

ממשרד התקשורת נמסר: “המשרד קיים הערכה פנימית לצפי הפגיעה בהכנסות החברות, ללא המלצות קונקרטיות בשלב זה. הנייר הועבר לאוצר כחלק מגיבוש תמונת מצב מקיפה. המשרד פעל לדחיית אגרות הסלולר”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x