$
פרסום ושיווק

הנחיות סותרות: האם ניתן לפתוח את החנויות בפאואר סנטרים?

התקנות לשעת חירום שאישרה הממשלה לא אוסרות על פתיחת חנויות במרכז מסחרי פתוח - ואולם במשרד הבריאות קבעו כי עליהן להישאר סגורות

אורנה יפת 17:1620.04.20

אי ודאות בקרב שוכרים בפאואר סנטרים לגבי פתיחת החנויות. זאת, עקב הנחיות סותרות שפרסם משרד הבריאות ועומדות בניגוד לתקנות לשעת חירום של הממשלה.

 

אתמול, בתשובה לשאלה האם ניתן לפתוח מרכזי קניות שהם פאוור סנטרים, ענה משרד הבריאות: "קניונים, מרכזי קניות, ביג וכדומה - אסור לפתוח, למעט חנויות מזון, בית מרקחת ופארם".

 

אלא שבתקנות לשעת חירום שפורסמו אתמול, ואשר עליהן חתום ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושלפיהן נדרש הציבור ובעלי העסקים לפעול, פורטו החנויות שמורשות להיפתח: ציוד תקשורת, ציוד אודיו ווידאו, מחשבים, ציוד היקפי תוכנה, טקסטיל לבית, כלי בית, שטיחים, רהיטים, מוצרי חשמל, מוצרים לבית למעט צעצועים ומשחקים, חפצי תרבות ופנאי, ספרים וציוד משרדי, ציוד ספורט ואופניים, כלי נגינה, מוזיקה וסרטים על מדיה (לא בתי קולנוע – א"י), אביזרים רפואיים, מכבסה, מתפרה וסנדלריה.

 

לגבי עסקים אלו נכתב בתקנות לשעת חירום: "חנות או עסק שעיקר עיסוקם מכירה של מוצר מהמוצרים המפורטים בתוספת הראשונה או מתן שירות לגבי מוצר כאמור, למעט חנות או עסק כאמור המצויים בקניון". כלומר, התקנות לא אוסרות במפורש על פתיחת חנויות אלה במרכז מסחרי פתוח.

 

פאואר סנטר באשדוד פאואר סנטר באשדוד צילום: אתר קבוצת ענק

 

"קניון" מוגדר בצו רישוי עסקים כ"מרכז קניות במבנה מקורה וסגור מכל צדדיו, שיש בו כניסה משותפת אחת לפחות ושבו 10 בתי עסק לפחות או ששטחו הכולל 1,000 מ"ר לפחות".

 

במסמך שהפיצה הבוקר המשטרה במחוז צפון, נכנסו תחת סעיף "מותר להפעלה", "חנויות מותרות במרכז מסחרי פתוח".

 

בעלי נכסים המפעילים מרכזי מסחר פתוחים שיגרו הבוקר הודעות לבעלי הרשתות שמורשות להיפתח על פי התקשח והורו להם לפתוח את החנויות.

 

"כל המרכזים המסחריים כותבים לנו שאנחנו מחויבים לפתוח את החנויות", סיפר קמעונאי גדול בעל מאות חנויות. "מבלבלים אותנו. התקנות לא ברורות ואנחנו לא יודעים מה מותר ומה אסור. פתיחת חנויות זו עבירה פלילית ואנחנו רוצים שיפרסמו את התקנות ושגם יסבירו אותן. יש פער בין ההנחיות שמפרסם משרד הבריאות לתקנות הממשלה ובאים שוטרים ואומרים לנו שאסור לפתוח ונותנים דוחות של 5000 שקל. העובדים שלנו חוששים לפתוח את החנויות".

 

הנהלת המתחם המסחרי מול החוף וילג' שבחדרה, שיגרה אתמול מייל לשוכרים המחייב את השוכרים לפתוח את החנויות. "כל חנויות המסחר העונות לאחד מהענפים המצוינים במסמך מתבקשות לפתוח את החנות ממחר בבוקר". הנהלת המתחם ציינה אף את שעות הפעילות המומלצות באמצע השבוע ובמוצ"ש עד השעה 23:00 וביום שישי עד השעה 15:00.

 

גם הנהלת המרכז המסחרי של מגה אור ורמי לוי באריאל כתבו לשוכרים: "על פי החלטת ממשלה מיום 19.4.20... אושרה פתיחה של כמה ענפי מסחר ושירותים.. עוד נקבע כי מרכזי קניות מעל 15 חנויות יישארו סגורים. מכיוון שהמרכז המסחרי הנידון הינו מרכז קניות אשר מאכלס פחות מ-15 חנויות.. אנו מודיעים על פתיחתו והפעלתו".

 

בעלי החנויות מחויבים לפעול על פי ההוראות של הממשלה, ובין היתר להציב מחיצה פיזית בין המוכר לקונה, להציב עובד שיהיה אחראי על מדידת חום של הנכנסים לחנות, לשמור על מרחק של 2 מטרים בין הלקוחות, ולדאוג להיגיינה ולחיטוי באופן תדיר.

 

בתגובה לפניית "כלכליסט" הסבירו במשטרה כי מותר לפתוח חנויות במרכז מסחרי ולא בקניון, כל עוד הן בקטגוריות המותרות; זאת מאחר שמרכז מסחרי דומה לשדרת חנויות ברחוב. במשטרה טוענים כי בעקבות ההנחיות שפורסמו אתמול, יש הבנה בין משרד הבריאות, משרד המשפטים והמשטרה בנוגע לפתיחת חנויות בפאוור סנטרים.

 

אבל למרות ההסברים וההבהרות, הקולות בשטח מלמדים כי לא כל בעלי הרשתות ממהרים לפתוח את החנויות, בין היתר בשל החשש שהמדינה תכריז מחדש על התפרצות של הנגיף ותסגור מחדש את החנויות. מנכ"לי חנויות הסבירו כי במקרה שיחזירו עובד שלא סיים את תקופת החל"ת, הוא יאבד את הזכות לחל"ת בשנית. "בטוח שיש עובדים שסיימו את החל"ת שלהם והרשתות הללו מחזיקות את העובדים כבני ערובה כי הן מחכות לקבל תשובות ומענקים מהמדינה", אמר גורם בקניונים.

x