ראיון
"אם קריאה זה יעד אסטרטגי שיעבירו משאבים. אם לא, נהיה עם הנטפליקס"
עם הפסד של עשרות מיליוני שקלים ו-100 חנויות ריקות, בעלי רשת צומת ספרים אבי שומר נערך לחזרה לשגרה. בראיון לכלכליסט הוא טוען כי "מכירה באינטרנט זה nice to have, אבל כלכלית זה לא ממש עוזר לנו"
המדינה דנה בהקלה על הסגר ובחזרת עסקים לפעילות בהדרגה. איך אתה מרגיש עם זה?
"יהיה קשה לחזור לחיים רגילים במתכונת שהיינו בה פעם, אנשים שינו אורחות חיים. ההגבלות לא יאפשרו לנו לעבוד כמו שעבדנו פעם. אני חושב שכל הקמעונאות תעבור מהפך, תהיה יותר אינטרנטית, יותר דיגיטלית ופחות פיסית. אצלנו כל יום עושים פי 150 משלוחים מלפני הסגר. וזה עדיין טיפה בים לעומת 100 חנויות שסגורות ולא מתפקדות. כולן מושבתות. מכירה באינטרנט כשחנויות עומדות ריקות זה nice to have, אבל כלכלית זה לא ממש עוזר לנו".
מה היקף הפגיעה אצלכם?
"הפסדנו הכנסות של עשרות מליוני שקלים. אנחנו מוכרים מ-15 במרץ ועד היום 70% פחות ממה שמכרנו. רק 70% בגלל שעד 25 במרץ עוד עבדנו. באפריל נפגענו ביותר מ-90% מההכנסות. הכנסות שעוד יש הן ממכירות באינטרנט. מדובר במספרים עצובים והזויים. קשה לנו לראות את האור בקצה המנהרה, אם בכלל יש בה אור. בלי עזרה ממשלתית, מענקים והלוואות יהיה קשה לכל רשתות הקמעונאות להמשיך להתקיים כמו בעבר".
עושה רושם שקמעונאות המזון והפארם דווקא נהנות מהמצב.
"זו טעות אופטית. אנשים נמנעים מהתורים הגדולים, ונמנעים מלהגיע. לפחות יש עלייה ברשתות שכונתיות, אבל הגדולים בסיכומו של יום יירדו. ומי שמזמין מזון באינטרנט ואומרים לו: 'בעוד שבועיים' – כבר חושב פעמיים ומוותר".
ביקשתם שיחריגו את חנויות הספרים בסגר הזה?
"מזון כדי לחיות אישרו, ומזון לנפש לא. למרות שאני חושב שאנחנו מזון לנפש - אם סוגרים את כולם, יש הגיון לסגור גם אותנו. למרות נטפליקס וחדשות אנשים חיפשו מפלט בספרים, אבל לא רק. מכרנו באתר המון פאזלים, משחקי חשיבה, חוברות יצירה לחופש".
התעשיה שלך ממילא במקום קשה בעידן יוטיוב ונטפליקס. אתה מפחד שהסגר הזה יהיה המסמר האחרון בארון הקריאה של "עם הספר"?
"חלק מהאנשים שנטשו את הקריאה לטובת נטפליקס ודומיהם חזרו לקרוא. אבל כמובן שאני דואג. אם משרדי החינוך והתרבות חושבים שקריאה זה יעד אסטרטגי ויעבירו לטובתה משאבים כלכלים ותוכניים, יש לנו סיכוי להחיות מחדש את התעשייה. אם לא, נהיה מדינת נטפליקס. יהיו חנויות ספרים, הן לא יכחדו, אבל יהפכו יותר ויותר לחנויות פנאי, כחלק מהשינוי העולמי. הן הפכו יותר ויותר חנויות למכירת מטענים ניידים, משחקים, יצירה, פאזלים, מכשירי כתיבה וכו'. כל החנויות בעולם הופכות ל-one stop shop".
איזה גלגל הצלה הממשלה יכולה לזרוק לענף הקריאה?
"בתקופת שרי החינוך המר ואורלב היו המון תוכניות קריאה ומאז הן נעלמו. מי שאחראית על הקריאה תחת הכובע של התרבות זו מירי רגב. אבל בסדרי עדיפויות של המשרד שלה המשאבים מאוד מצומצמים. אני קורא לה להרים את הדגל הזה וליזום תוכניות להחזרת הקריאה. יש לנו אוזן קשבת במשרד התרבות, אבל כששנה וחצי אין ממשלה, הכל נעצר, אין תקציבים. זה חשוב לא רק כמפלט מהמצב אלא לפיתוח הדמיון, החשיבה, יצירתיות – כל האיברים שאנחנו לא מפעילים כשרואים טולויזיה".
היה סרטון ב'כאן' שהציג שוטרים מכניסים לניידת צעירה עם ספרים מחוץ לבית. מה חשבת עליו?
"השוטרים היו צריכים להפעיל שיקול דעת ולהתייחס לזה בהתאם".
איך אתה רואה את החזרה לשגרה, לאיזו שגרה נחזור בצל הקורונה?
"שגרה אחרת. של כפפות, מסכות, שמירת מרחק, מדידת חום. זה לא פשוט, ולא קל להתניע את העובדים לחזרה לשגרה. יש כאלה שלא יחזרו ושמצא חן בעיניהם עניין החל"ת. חל"ת יהפוך עבור חלקם לחופשה לתמיד. אנחנו נשמח להחזיר את כולם לעבוד".