נדחתה תביעה של אקו"ם לשלש את התמלוגים מתחנות הרדיו האזוריות
על פי אקו"ם, התמלוגים שמשולמים כיום נמוכים מדי ואינם מאפשרים ליוצרים להתפרנס בכבוד מיצירתם; השופט רם וינוגרד: "דרך פעולה זו שמורה למחוקק. יש לקוות כי הוא יפעל בהקדם האפשרי להידרש לסוגיה". ביהמ"ש הוסיף כי ראוי שאקו"ם לא תגבה כלל תמלוגים עבור מוזיקה המושמעת בשעות הלילה ובסופ"ש
בית המשפט המחוזי בירושלים דחה היום (א') תביעה שהגישה אקו"ם בדרישה שיקבע כי על תחנות הרדיו האזוריות בישראל לשלם לה תמלוגים על פי מתווה חדש הראוי לשיטתה, שיגדיל עד פי 3 את גובהם כיום.
- "אופירה וברקוביץ'", "גב האומה" ו"האח הגדול" ברשימת תלונות הציבור על הטלוויזיה
- הרשות השנייה מחדשת את מכרז הרדיו החרדי במרכז
אקו”ם היא אגודה המייצגת מגוון של יוצרים כגון פזמונאים, מלחינים, סופרים ומו”לים, ותפקידה לגבות תמלוגים עבור השימוש ביצירות של היוצרים. ההליך החל לפני כשש שנים בתביעה שהגישה אקו"ם נגד רדיו הבירה, ובהמשך צורפו אליה כל תחנות הרדיו האזורי, 16 במספר. לטענת אקו"ם, התמלוגים שמשולמים כיום נמוכים מדי ואינם מאפשרים ליוצרים להתפרנס בכבוד מיצירתם. אקו"ם דרשה שבית המשפט יקבע כי המודל החדש הוא סביר וראוי ולא שיקבע מה מודל התמלוגים הראוי.
תחנות הרדיו התנגדו לדרישת אקו"ם וטענו כי אין כל הצדקה להגדלת גובה התמלוגים. בין השאר הן טענו כי הגדלת התמלוגים לא תביא רווחה כלכלית לכלל היוצרים, אלא רק תעשיר עוד יותר את היוצרים המצליחים ממילא, אלה שהשירים שלהם מושמעים באופן תדיר ברדיו.
בית המשפט ייחד מקום נרחב בפסק הדין לחשיבות השמעת מוזיקה עברית ברדיו האזורי ולחשש שהגדלת התמלוגים תוביל להפחתה בהשמעות, וכתב: "החלת מודל התמלוגים החדש תביא כמעט בהכרח לירידה דרסטית בהשמעה של יצירות מופת ישראליות, ויחד עימה לפיחות אפשרי נוסף במעמדן ובהנגשת יצירות המיוסדות על מכמני השפה העברית, המייצגות את תרבותה העשירה של מורשת ישראל המתחדשת. כתוצאה מכך, אותם יוצרים שיצירותיהם הזנוחות מעט זכו לעדנה בשעות שאינן שעות האזנה מרכזיות, לא יושמעו עוד כלל ועיקר. הנזק לעולם התרבות הישראלי ככלל, וליוצרים בתחום המוזיקה בפרט, נחזה להיות נזק משמעותי ביותר".
בהמשך הוסיף בית המשפט כי ראוי שאקו"ם לא תגבה כלל תמלוגים עבור מוזיקה המושמעת בשעות הלילה ובסופי שבוע, בהם אין לתחנות הרדיו האזוריות הרבה מאזינים והכנסות, וכך תיתן להן תמריץ לשדר יותר מוזיקה בשעות אלה.
השופט רם וינוגרד החליט לדחות את התביעה וכתב: "קשה עד מאוד להלום את ההנחה לפיה בית המשפט מוסמך להורות על אכיפת מתווה מעין זה ביחסים שבין הצדדים. קביעה מעין זו הייתה לא רק בגדר ירידה לזירת התגוששות שבין הצדדים, אלא יצירת יש מאין על ידי בית המשפט. דרך פעולה זו שמורה למחוקק. יש לקוות כי הוא יפעל בהקדם האפשרי להידרש לסוגיה".
את תחנות הרדיו האזורי "רדיו ללא הפסקה", "אקו 99" ו"רדיו צפון" ייצגו בהליך עורכי הדין רם ז'אן, דנה אמיר, מתן שרף ואיריס בר-לב ממשרד עורכי הדין AYR - עמר רייטר ז׳אן שוכטוביץ ושות׳.
את רדיו הבירה ייצגו משרד עו"ד ארז צ'צ'קס ועודד סימון.
מאקו"ם נמסר: "מאז הופעתן של תחנות הרדיו האזורי ועד היום, נוהגות מרבית התחנות בבריונות - חלקן פועל ברישיון וחלקן לא, מרביתן מעבירות תמלוגים בסכומים שנקבעו באופן חד צדדי על ידן, והן בעיקר עושות ככל העולה על רוחן תוך שהן מבזות את היוצרים ואת יצירתם. היום לאחר הליך משפטי ארוך, החליט ביהמ"ש בקביעתו, לדחות את טענות אקו"ם בשם היוצרים ולפגוע פגיעה קשה בזכויות היוצרים, ביצירתם ובפרנסתם של אלפי יוצרים בארץ ובעולם. אקו"ם מצרה על כך שביהמ"ש נמנע מלקבל החלטה על התמלוג הראוי ליוצרים. אקו"ם לומדת את פסק הדין ותמשיך להיאבק בתחנות הרדיו האזורי על שמירת זכויות היוצרים וקניינם הרוחני".
עו"ד תמיר אפורי ממשרד שבלת ושות’, שייצג חלק מהנתבעות, מסר: "אני מברך על פסק הדין, שדחה את הניסיון של אקו"ם להעלות את סכומי התמלוגים ללא הצדקה. במשך שנים רבות אקו"ם סירבה לנהל מו"מ ענייני ברמה הענפית, והפעילה את הכוח העצום שיש לה כדי להכתיב מודל תמלוגים לא הגיוני ולא הוגן. במשך שנים אקו"ם חיה על חרבה, נמצאה בסכסוך מתמיד עם מרבית הגופים, והגישה תביעות משפטיות נגד כל מי שלא התיישר עם דרישותיה. בית המשפט המחוזי בירושלים לא רק דחה את התביעה לגופה, אלא גם הביע את דעתו על התנהלות אקו"ם ועל הנזק שהיא גורמת ליוצרים עצמם. יש לקוות שפסק הדין יגרום לשינוי אצל אקו"ם, ויכוון את הנהלת אקו"ם לדרך של שיתוף פעולה והסכמה, במקום הליכים משפטיים".