בפעם השנייה השנה: עלות מיחזור פסולת אלקטרונית מתייקרת
על פי נתוני איגוד לשכות המסחר, איסוף של מוצרי חשמל צפוי להתייקר בכ־44% ואיסוף פסולת של מוצרי חימום או קירור צפוי להתייקר במאות אחוזים
דמי הטיפול של איסוף מוצרי פסולת אלקטרונית צפויים לעלות בקרוב בעשרות אחוזים, וזאת לאחר שבתחילת 2019 כבר התייקרו ב־25%. כעת טוענים יצרני ויבואני מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, כי התעריפים עומדים לעלות בשיעור חד כתוצאה מדרישת המשרד להגנת הסביבה לאמץ סטנדרטים חדשים ומחמירים למיחזור פסולת אלקטרונית בישראל כבר ב־2020.
- קבלן פסולת של פרדס חנה-כרכור חשוד שהשליך אותה בשטחים הפתוחים
- בשל מפגעים סביבתיים: המשרד להגנת הסביבה זימן לשימוע את מנהלי ורידיס
- צרפת תאסור השמדת מוצרי צריכה שלא נמכרו
על פי נתוני איגוד לשכות המסחר, איסוף של מוצרי חשמל צפוי להתייקר בכ־44% איסוף פסולת של מוצרי חימום או קירור צפוי להתייקר במאות אחוזים. את יישום החוק, שנכנס לתוקף ב־2014, מממנים היבואנים והיצרנים, כאשר ההיגיון שעומד מאחוריו הוא שהמזהם משלם. שני הגופים המוכרים לפעילות מיחזור אלקטרוניקה בישראל הם תאגיד מ.א.י ותאגיד אקומיוניטי. כיום התעריף לאיסוף עומד על 170 שקל לטונה. תעריפים אלו מסתכמים למיליוני שקלים בשנה שמוטלים על היבואנים. כך, למשל, בדו”חות 2018 דיווחה תדיראן על הוצאה שנתית של 2.2 מיליון שקל על יישום החוק. בפנייה לשר להגנת הסביבה זאב אלקין ציין אוריאל לין, נשיא איגוד לשכת המסחר כי מדובר בדרישה דרקונית מהיבואנים. “ככל הידוע לנו, אין כיום בישראל מפעל מיחזור העומד בדרישות של משרדך.
“אין עוררין כי נדרשים טיפול ומיחזור פסולת אלקטרונית באופן מוסדר, אך דרישת משרדך להעלות את רמת המיחזור באופן דרסטי מתעלמת באופן מוחלט מן המצב הקיים בישראל בפועל. על מנת לעמוד בסטנדרט המיחזור החדש, נדרש להקים בארץ מפעלים חדשים או לשדרג בעלויות גבוהות את הקיימים באופן מיידי. זה לא ניתן לביצוע על פי שום קנה מידה. לוח הזמנים אינו סביר ומדובר בעלויות גבוהות ביותר שאין זה ראוי להטילם על המגזר העסקי בלבד”.
היבואנים מבקשים ממשרד להגנת הסביבה לבחון את אופן יישום החוק והאם ניתן ליישם את הסטנדרטים החדשים על מפעלי המיחזור הקיימים בארץ.