בלעדי לכלכליסט
הרגולטור מציג: גזרים ל־HOT, מקלות לבזק
כדי לכפות על בזק פריסת סיבים, משרד התקשורת אישר לה לשווק אינטרנט 200 מגה רק באזורים בהם טרם פרסה. בינתיים HOT משווקת 500 מגה ללא כל מגבלה
משרד התקשורת מונע מבזק להשיק קצב גלישה מתקדם ומודה במפורש שהסיבה היא חשש שהמוטיבציה של בזק בפריסת סיבים אופטיים תיפגע, כך עולה מהתכתבויות בין בזק למשרד התקשורת שהגיעו לידי "כלכליסט".
- לקוחות הסלולר לא נהרו למבצע של סאני
- מחקר אמריקאי נרחב גילה: HOT מובייל מאיטה בכוונה את הגלישה ליוטיוב
- עובדי סלקום למשרד התקשורת: "השת"פ בין סאני ל-HOT הרסני"
ההתכתבויות נוגעות לבקשת בזק לאישור השקת שירות אינטרנט במהירות 200 מגה. בזמן שאת השקת אינטרנט במהירות 500 מגה על ידי HOT המשרד לא עצר כליל, מבזק הוא מונע לשווק מהירות 200 מגה בלבד, כך שכיום היא יכולה להציע 100 מגה לכל היותר. בזק מתמקדת בהתכתבויות באפלייתה מול חברת HOT אשר "פוגעת קשות בבזק ומעניקה ל־HOT שלא כדין יתרון תחרותי".
יצירת אפליה בין לקוחות
בזק הודיעה למשרד שהיא מעוניינת לשדרג את הרשת הרגילה שלה למהירות 200 מגה עוד באוקטובר 2018. על פי המתואר במכתב, אותו שלחה בזק למשרד התקשורת ב־22 במאי השנה, המשרד אכן איפשר לחברה לשווק את הקצב החדש, אך רק במקומות בהם לא פרסה סיבים אופטיים — כלומר 40% משטח המדינה. זאת, כך עולה במפורש מן ההתכתבויות, על מנת לתמרץ את בזק לקדם את פרויקט הסיבים האופטיים שלה, שאם יופעלו, יאפשרו גלישה של עד אלף מגה.
בזק טוענת במכתב כי "הגבלה זו יוצרת הבחנה מלאכותית בין לקוחות בזק. למעשה המשרד משתמש ברצונה של החברה להביא לציבור קצב חדש ומשופר, כדי לחייבה לתת שירותים על גבי סיבים בתנאים לא כלכליים". לדברי בזק, ההצעה של המשרד לא הגיונית, שכן ישנם אזורים בהם יש בניין ליד בניין, האחד עם נגישות לסיב והשני לא, מה שלא יחזיר לה את ההשקעה המקסימלית עבור פריסת הטכנולוגיה החדשה וגם יעמיד אותה במצב בעייתי של אפליית לקוחות.
בזק מוסיפה וכותבת כי "אין זה מתקבל על הדעת שבעוד שהמשרד מונע השדרוג מבזק, הוא מתיר השדרוג ל־HOT, ללא כל מגבלה או תנאי שיקדמו פריסת סיבים על ידה. מדוע המשרד אינו עושה שימוש בכלי זה לקידום הפריסה האוניברסלית של HOT, חובה אותה היא מפרה מזה שנים ארוכות? התנהלותו של המשרד מפלה לרעה ובאורח פסול וחמור את בזק".
בזק מוסיפה כי מלכתחילה סברה ועודנה, שהשיווק אינו טעון את אישור המשרד "שכן מדובר בהתפתחות ישירה וטבעית, בדומה לשדרוגי קצב קודמים". בפועל, לקוחות מסוימים, כתלות במרחק הגיאוגרפי מארון התקשורת של בזק ברחוב, יוכלו לקבל אף מעל 300 מגה.
על מנת שלקוח יזכה במהירויות הגבוהות, עליו להיות במרחק של עד 400 מטר מארון התקשורת, ועל כן בזק תידרש להקים גם ארונות חדשים. בסך הכל מדובר בהקמה ושדרוג של כ־30 אלף ארונות יחד, מהלך שבזק יכולה לספק לטענתה תוך כמה חודשים לשליש מלקוחותיה, ותוך שנה ליתר הלקוחות. מהלך זה, על פי בזק, לא מונע את שאיפותיה בתחום הסיבים, אלא מהווה שדרוג ביניים זמני והכרחי, שכן השלמת השלב האחרון בפריסת סיבים, במעלה הבניינים, יימשך על פיה יותר מעשור. בשיחות סגורות, בזק אף הייתה מוכנה להתחייב שבמקביל לשדרוג היא תשלים את פריסת הסיבים ב־80% מהמדינה.
בזק מסיימת את המכתב בדרישה לאפשר לה לשווק את הקצב החדש ללא כל מגבלה הנוגעת לפריסת הסיבים או לחלופין "לקבוע כי לחברת HOT לא יתאפשר לשווק 500 מגה עד אשר תשלים פריסת סיבים בהיקף משמעותי, וכשתעשה כן, השיווק יתאפשר רק במקומות בהם לא פרסה סיבים".
חשש לפגיעה בסיבים
ב־6 ביוני 2019 משרד התקשורת שלח לבזק מכתב תגובה קצר, שלא מתייחס לגופו של עניין וטען כי "הפנייה רצופה באי־דיוקים משמעותיים. המשרד קיים עמכם מספר פגישות בהן הציג את חששותיו מהשימוש של בזק בטכנולוגיה".
למשרד התקשורת שני חששות בנוגע לבקשת השדרוג של בזק. החשש הראשון הוא שבזק תסתפק במהירות של 200 מגה בלבד ולא תמשיך כאמור להשקיע בפרויקט הסיבים. החשש השני הוא שתדרי הטכנולוגיה החדשה, B35, יפריעו לתדרי טכנולוגיות אחרות הפרוסות בשטח. חשש הנדסי זה העלו גם מתחרותיה של בזק מול משרד התקשורת, שטוענות כי טרם הוצג פתרון מוכח לבעיה.
עם זאת, גורמים במשרד טוענים שהנושא פתיר וכל מהות העיכוב קשורה לחשש שהמוטיבציה של בזק בפריסת סיבים תיפגע. בבזק אומרים שאם היה חשש טכנולוגי אמיתי, מן הסתם המשרד היה מטיל עליה איסור גורף להפעיל את הטכנולוגיה, ולא מאפשר להפעיל אותה רק באזורים מסוימים.
המשרד מציין בנוסף במכתבו לבזק כי "בהמשך מסרתם בצורה מפורשת כי אינכם מבקשים עוד לקדם את הטכנולוגיה ועל כן בדיקה המשרד הושהתה". על פי גורמים המעורים בסיפור, מנכ"ל בזק, דודו מזרחי, אכן הסיר את בקשתו והודיע שככל שלא יוסרו ההתניות, אין בכוונתו להתחיל בפריסה.
זוהי אינה הפעם הראשונה בה בזק טוענת לאפלייתה מול חברת HOT ודורשת שיתייחסו לשתי חברות התשתית באופן שוויוני. בתחילת יולי שלחה החברה מכתב תקיף למשרד התקשורת בנוגע למתן הקלות ל־HOT בכל הקשור לחובת הפריסה האוניברסלית שלה. במכתב טענה בזק כי למעשה המטרה המרכזית של הרגולטור בנכונותו לביטול האוניברסליות של HOT היא לאפשר לחברת הכבלים לעמוד באתגר פריסת הסיבים. פחות מחודש לאחר מכן אישר שר התקשורת דוד אמסלם את הקלות הפריסה ל־HOT.
ממשרד התקשורת נמסר בתגובה: "המשרד פועל ביתר שאת על מנת להאיץ את קצב פרישת הסיבים האופטיים במדינת ישראל, וזאת על מנת להביאה לחזית הטכנולוגיה העולמית ובכך להזניק קדימה את רמת המחיה, הכלכלה והתעשייה בישראל. חברת בזק פרשה עד כה כ-60% ממשקי הבית בישראל, אך מסיבותיה בחרה שלא להפעילם, על כן המשרד פועל מתוך ראייה כוללת לאינטרס הציבורי הרחב, להניע את בזק להדליק הסיבים האופטיים שכבר פרסה. בנוגע לטכנולוגיה B35 שחברת בזק ביקשה לעשות בה שימוש, מדובר כאמור בטכנולוגיה הנחותה מטכנולוגיית הסיב האופטי".