ניתוח כלכליסט
רק 7 תמרוקים זניחים אושרו ליבוא מקביל
הנוהל הזריז שאישרו שרי הבריאות והכלכלה נראה יותר כמו מהלך סרק של תקופת בחירות, ופחות כמו אמצעי אמיתי להוזלת סל הקניות של הצרכן הממוצע. כך למשל הנוהל משאיר בחוץ סבונים ושמפו, אבל כולל מלח אמבט ושמן אתרי
טיוטת הנוהל הזריז ליבוא מקביל של תמרוקים חושפת את המשך הדשדוש של הניסיון להוריד את יוקר המחיה בתחום הפארם. כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט", משרד הבריאות ומשרד הכלכלה החליטו להוציא נוהל זריז ליבוא מקביל של תמרוקים, זאת ברקע לעיכוב של שנתיים ביישום רפורמת התמרוקים. בשבוע שעבר התקיימה פגישה בין נציגי משרד הכלכלה והבריאות, ובה התחייב סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כי מנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב יוציא נוהל שייכנס לתוקף מיידי ויאפשר ליבואנים מקבילים לייבא תמרוקים, ללא בירוקרטיה מסורבלת. אלא שמטיוטת הנוהל החדש, שהגיעה לידי "כלכליסט", נראה כי אין בו בשורה של ממש בנוגע להגברת התחרות בענף הפארם.
חוזר המנכ"ל החדש, כמו רפורמת התמרוקים המקורית, מחריג מיבוא מקביל מוצרים רגישים, כגון תמרוקים המיועדים לתינוקות ולילדים עד גיל 12, מוצרים המיועדים לנשים בהיריון ומיניקות, תמרוקים המכילים רכיבי ננו, תמרוקים להגנה מפני השמש ומוצרים המיועדים לשימוש בחלל הפה. אפשר היה לצפות שרשימת המוצרים שאושרו ליבוא מקביל תכלול את כל המוצרים הלא רגישים, אלא שנכון לעכשיו היא כוללת שבעה מוצרים בלבד: סבון נוזלי נשטף ללא חומר פעיל (90% מים); אפטרשייב נוזלי (60% אלכוהול), מרכך שיער נשטף ללא חומר פעיל; פודרה באבקה דחוסה; מסיכות שיער נשטפות; מלח אמבט; ושמן אתרי 100% לעיסוי.
החוזר ייכנס לתוקף ב־1 במרץ וייבדק על ידי משרד הבריאות על בסיס רבעוני, כך שיש סיכוי שהרשימה עוד תגדל בחלוף הזמן.
במשרדי הבריאות והכלכלה ידעו מלכתחילה כי הניסיון לייצר מסלול עוקף לרפורמת התמרוקים השנויה במחלוקת יוליד רשימת מוצרים מצומצמת בלבד, אלא שהרשימה מצומצמת מדי, ומה שהיא כבר כן מציעה לא נכלל בסל הקניות הבסיסי של הצרכן, שמרבה לקנות סבוני רחצה למשל וממעט לקנות מלח אמבט.
"מוצרים שלא קיימים"
נראה כי משרד הבריאות, שמתנגד לרפורמה, יצר רשימה זניחה רק כדי לעמוד בהסכם שכפה עליו משרד הכלכלה, שמבקש להיות חתום על מהלך שיוזיל מוצרי צריכה – ורצוי לפני הבחירות. "בחרו מוצרים שאי אפשר לייבא אותם או שאף אחד לא משתמש בהם או שאין כאלה מוצרים בכלל, רק כדי להגיד שעשו יבוא מקביל", טוען גורם בענף התמרוקים. "סבון נוזלי נשטף ללא חומר פעיל? אין דבר כזה", אומר גורם אחר. לדבריו, כל סבון נוזלי מכיל חומר פעיל שהוא החומר שמסיר את הלכלוך והשמנים. מוצרים נוספים שגרמו להרמת גבה הם מרכך שיער ללא חומר פעיל ואפטר שייב המכיל 60% אלכוהול.
גורמים בענף התמרוקים מסרו ל"כלכליסט" כי מרבית המרככים מכילים סיליקון, קרטין או שמנים למיניהם וכי ישנם לא מעט סוגי אפטר שייב המכילים יותר או פחות מ־60% אלכוהול. כל ההגבלות הללו יצמצמו מאוד טווח הפעולה של יבואנים מקבילים. "והשמן האתרי - זה באמת גולת הכותרת של רפורמת התמרוקים", אומרים בציניות בכירים בתעשייה.
מאיימים בבג"ץ
אלא שבקרב היבואנים הרשמיים נשמעו אתמול גם קולות של חשש מפני המהלך. לטענתם, גם אם מדובר ברשימה חסרת משמעות כרגע, מדובר בפתח לבאות שעשוי לפגוע בהם נואשות. "אם משרד הבריאות יוציא לפועל את כוונת משרד הכלכלה לאפשר יבוא פרוע של קוסמטיקה לישראל, נגיש בג"ץ", מאיים ראובן בילט, יו"ר חטיבת התמרוקים בלשכת המסחר.
"אם אין סכנה לבריאות הציבור ביבוא מוצרים מקבילים, אז דין שווה צריך לחול גם על היבואנים הרשמיים. לא עולה על הדעת שאנו נצטרך להמציא מסמכים על כל שלבי הייצור, בעוד כל סוחר שמצא סחורה פגומה או שפג תוקפה יוכל להכניס אותה לישראל. בגלל לחצים של שר הכלכלה לפני הבחירות, ורצון לזכות בפופולריות, עוקפים עתה את כל הדיונים שהתנהלו בכנסת, שם טען מנכ"ל משרד הבריאות כי יש סכנה ביבוא המקביל לפי רצון שר הכלכלה. לפתע סכנת הבריאות נעלמה?".