$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

אורי אריאל זורק לחקלאים מלפפון ערב הבחירות

במקום לאמץ את המלצת ועדת המחירים לפקח על רווחיות רשתות הקמעונאות, שר החקלאות מציע אמנה וולונטרית שתנסה לאזן את יחסי הכוחות בין הרשתות לבין המגדלים

נורית קדוש 08:4414.01.19

משרד החקלאות נמנע מפיקוח על רווחיות סיטונאי הירקות והפירות והעדיף לנקוט בדרך של אמנה וולונטרית בנסיון לאזן את יחסי הכוחות בין רשתות המזון לבין המגדלים החקלאיים — כך נודע ל"כלכליסט". החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד בחנה מספר דרכים לחזק את כוחם של המגדלים מול הרשתות באופן שיביא בסופו של יום גם להורדת מחירים לצרכן, והמליצה על קביעת נורמות מחייבות. עם זאת, לטענת גורמים בענף, בשל התקרבות הבחירות הוחלט בשלב זה להחיל רק אמנה התנדבותית על הקמעונאים והמגדלים, כדי למנוע צורך בהליך חקיקה ארוך.

 

 

שר החקלאות אורי אריאל. נמנע מפיקוח שר החקלאות אורי אריאל. נמנע מפיקוח צילום: בלומברג, עומר מסינגר

 

 

הבחירה באמנה וולונטרית מאכזבת עבור החקלאים, שמצפים זה שנים לנקיטת צעדים חריפים יותר כנגד סיטונאי וקמעונאי הירקות הגדולים, ודאי לנוכח הכרת הרגולטורים בכשלים בענף. האמנה עצמה צפויה לטפל בשורה של התנהגויות שפוגעות בחקלאים, כעיכוב תשלומים, קיזוז תשלומים חד־צדדי על דעת הקמעונאי וניצול חיי המדף הקצרים של התוצרת ליצירת לחץ להורדת מחירים.

 

האמנה תחייב את הקמעונאי והמגדל לגבש חוזה כתוב וחתום הכולל מחירים, עמלות, הגדרת חיובים נוספים, תקופת תשלום ומדדים של איכות. הקמעונאים לא יוכלו לשנות את ההסכם חד־צדדית ומחלוקות שיתגלעו לגבי איכות התוצרת יתבררו במנגנון בוררות שיוקם למטרה הזו. הצלחת האמנה תימדד בסקר שהמשרד יערוך בקרב החקלאים, ולדברי הגורמים במשרד אם יתגלה שאינה משיגה את מטרתה המשרד יפעל לקביעת רגולציה שתכיל כללים מחייבים.

  

 צילום: אוראל כהן

 

 

אלא שבפועל נראה שהאמנה ההתנדבותית בהגדרתה היא בעיקר בבחינת עצם שזורק שר החקלאות אורי אריאל למגדלים ערב סיום כהונתו והבחירות הקרובות. כבר לפני כשנתיים וחצי, במאי 2016, המליצה ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר להחיל פיקוח על מחירי הירקות והפירות, אך אריאל לא יישם אותה.

 

בדיקה מדגמית שערך רואה חשבון חיצוני עבור הוועדה ב־2015, וסקרה את רווחיות מקטע הירקות והפירות ברשתות השיווק, הצביעה על שיעורי רווחיות גבוהים מהמקובל בתחום הקמעונאות (ראו תרשים). אך חצי שנה לאחר הגשת המלצת הוועדה התברר כי זו לא תאומץ ובמקום זאת, באוקטובר 2016, חתם אריאל על צו שחייב את רשתות השיווק למסור נתונים המפרטים את עלויות הרכישה והמכירה של פירות וירקות ב־2015. החקלאים ראו בכך בעיקר דחייה נוספת של הטיפול בשוק. אך גם לאחר חתימת הצו ואיסוף הנתונים במשרד החקלאות לא הורו על פיקוח על מחירי המוצרים או על רווחיות הקמעונאיות.

 

"שוק הירקות והפירות מחייב לתקן שני כשלים מרכזיים: מרווח השיווק של הקמעונאים ואופן ההתקשרות בין החלקאים לרשתות", אמר ל"כלכליסט" נשיא התאחדות האיכרים דובי אמיתי על האמנה הוולונטרית שמקדם כעת משרד החקלאות. "המהלך הנוכחי מטפל רק בכשל השני ולא באופן מיטבי".

 

אף שהתאחדות האיכרים התנגדה להחלת האמנה באופן התנדבותי, לאחר שמשרד החקלאות הורה על כך, לאמיתי לא נותר אלא לברך: "דרשנו התערבות רגולטורית לפני שלוש שנים ולא קיבלנו אותה. לא נרצה לעצור את המהלחך ונקבל אותו לפרק זמן מוגבל, תוך קביעה שאם הוא לא יצליח תהיה התערבות רגולטורית".

 

סמנכ"ל החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות אורי צוק בר מסר: "אנו מפרסמים את המהלך בשלב זה כטיוטה להערות הציבור כחלק משיטת רגולציה חכמה, שנועדה לייצר כמה שפחות עלויות לממשלה ולציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x