בג״ץ הורה לאוצר לנמק מדוע לא יעלה את מחירי החלב
ביהמ"ש נתן לאוצר ארכה של 45 יום לנמק מדוע לא יממש את החלטת ועדת המחירים להעלות את מחירי החלב ומוצריו המפוקחים. בסביבת האוצר רואים בהחלטה ניצחון, כיוון שבית המשפט קבע שאין חוק שמחייב את השרים לקבל את עמדת ועדת המחירים וכי הוא מכיר בכך שיש מקום לשיקולי מדיניות
עתירת תנובה נגד שר האוצר בעניין העלאת מחירי מוצרי החלב: בג"ץ הוציא צו ביניים והורה היום (ה') לאוצר להגיש בתוך 45 יום לבית המשפט את נימוקיו מדוע לא יחתום על המלצת ועדת המחירים להעלות את מחירי החלב ומוצריו המפוקחים.
- ייקור מוצרי החלב: הדיון בעתירת תנובה יתקיים ביום חמישי
- דיון מרתוני בין תנובה למשרדי האוצר והחקלאות במטרה למצוא פתרון למשבר החלב
- בג"ץ סירב לדחות הדיון בעתירת תנובה בנושא מחירי מוצרי החלב בפיקוח
בסביבת האוצר רואים בהחלטה ניצחון, כיוון שבית המשפט קבע שאין חוק שמחייב את השרים לקבל את עמדת ועדת המחירים וכי הוא מכיר בכך שיש מקום לשיקולי מדיניות. מנגד, תנובה הצליחה לתחום את המועד בו אמורה להתקבל החלטה בעניינה, גם אם מדובר בפרק זמן לא מבוטל.
ניתן להעריך כי במהלך התקופה ינסו באוצר לרקום הסכם עם הרפתנים על מתווה ענף החלב לשנים 2025-2020 ובמסגרת זאת להשיג ירידה במחיר המטרה, שתייתר במובן מסויים את עתירת תנובה.
הדיון הבוקר בעתירת תנובה התקיים לאחר שהמדינה התקשתה לגבש את עמדתה, נוכח סירובו של כחלון לחתום על המלצת הועדה המקצועית, בטענה שאינו מסוגל רגשית. זאת בעוד שר החקלאות שחתימתו נדרשת לצד זו של כחלון, חתם על ההמלצה.
הדיונים שנמשכו עד ערב כיפור בין האוצר לתנובה, לא הניבו הבנות שיאפשרו את משיכת העתירה. במהלכן, הצדדים הגיעו להסכמות ראשוניות לפיהן מחיר מוצרי החלב שבפיקוח יעלה בשיעור של 1.5%-2% ובתמורה לכך, תמשוך תנובה את העתירה. אלא שגם הבנות אלו, לא התגבשו לכלל הסכם והמדינה תידרש לנמק מודע שר האוצר לא אימץ את המלצת ועדת המחירים מחודש מרץ, להעלות את מחירי המפוקחים ב-3.4%. מאז אותה המלצה עלה מחיר החלב הגולמי ב-8.23 אגורות נוספות, כך שכבר עתה, אמורה היתה ההתייקרות לעמוד על כ-6.5%.
בשבוע שעבר, כשהגיע המועד האחרון להגשת תגובת המדינה לעתירה, ביקש האוצר לדחות את הדיון. תנובה הסכימה ובתנאי שהדחיה לא תעלה על 3 שבועות. ביום ראשון, דחה בג"ץ את הבקשה לדחות את הדין ובאוצר נעשה נסיון בהול למצוא פתרון למשבר.