$
פרסום ושיווק

"אין לנו מאיפה לשלם 300 אלף שקל. זה איום על המשך קיומה של קפה נואר"

מנכ"לית קבוצת נואר נגה בייגה-בסון מגיבה לפסיקת ביהמ"ש לפיה יחוייב בית הקפה לשלם את הקנס לעובדים בגין פגיעה בהתאגדותם. מנכ"ל איגוד המסעדות והברים: "כל האירוע נועד להאדיר את שמה של ההסתדרות"; הסתדרות הנוער העובד והלומד: "אין צורך בהתלהמות, ענף המסעדות צמא להסדרה שתוכל לצמוח משיתוף פעולה"

רעות ברנע 14:3528.08.18

פסיקת בית הדין האזורי לעבודה בת"א אמש בסכסוך שבין העובדים לבין הנהלת מסעדת קפה נואר ממשיכה להכות גלים. הפסיקה, לפיה תשלם המסעדה פיצוי של 300 אלף שקל לעובדים באמצעות הסתדרות הנוער העובד והלומד בעקבות פגיעה בהתאגדותם, היא פסיקה תקדימית וראשונית לענף המסעדנות. הפסיקה התקבלה בעקבות ערעור של העובדים באמצעות ההסתדרות בבית הדין הארצי, לאחר שבית הדין האזורי קבע באוקטובר האחרון לטובת הנהלת המסעדה.

 

"מה שמרגיז במיוחד הוא שכולם חושבים שההסתדרות ניהלה מאבק וניצחה", אומרת נגה בייגה-בסון, מנכ"לית קבוצת נואר שבבעלותה המסעדה המדוברת וגם מסעדת "סבסטיאן" ואולם האירועים "הקומה הרביעית". "אף אחד לא זוכר שההכרעה הראשונה היתה לטובתנו".

נגה בייגה-בסון, מנכ"לית קבוצת נואר נגה בייגה-בסון, מנכ"לית קבוצת נואר צילום: אוראל כהן

 

איך זה ישפיע על עתיד המסעדה?

"עוד מוקדם לומר. רק אמש קיבלנו את ההודעה וכעת בעלי המסעדה, גדעון אליהו ורפי בדר, יצטרכו לקבל החלטה אם לערער או לא. הבעיה היא שגם ערעור ידרוש הוצאות כספיות רבות נוספות, שאין לנו מאיפה לשלם".

 

הפסיקה מאיימת על המשך קיומה של המסעדה?

"חד משמעית. 300 אלף שקל זה סכום משמעותי שאין לנו מאיפה לשלם. לא ציפינו לפסיקה כזו. היא באה אחרי שהשופטת הציעה פשרה ע"ס 100 אלף שקל, פשרה שאנחנו קיבלנו אבל ההסתדרות לא קיבלה. הם כנראה ידעו למה לא לקבל אותה. ציפינו שהתשלום יהיה אולי גבוה במקצת מהסכום שהוצע עבור פשרה אבל לא פי שלושה, ואני לא יודעת איך החליטה השופטת שמדובר בסכום נמוך יחסית. אני חייבת לומר שאני מאוכזבת מאד ממערכת המשפט בישראל".

 

גם שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, חושב שהפסיקה הינה תקדים בעייתי. "כשגוף עשיר ומשומן כמו ההסתדרות מתנפל על עסק קטן, שאין לו משאבים להתמודד עם הצרה הזו, העסק ברוב המקרים יקרוס. קפה נואר הוא אמנם עסק יציב אבל גם ההתמודדות שלו מול מנגנון כזה היא בלתי אפשרית. כמי שליווה וראה מקרוב את כל ההתנהלות של ההסתדרות בפרשה הזו אני יכול לומר שאין בו שום קשר לרווחת העובדים. כל האירוע נועד להאדיר את שמה של ההסתדרות. 300 אלף שקל למסעדה זה סכום אדיר שקשה להתאושש ממנו. צריך להבין, אנחנו לא נגד העובדים. אנחנו אוהבים את העובדים שלנו ורוצים שיהיה להם טוב. אבל נוצרה תוצאה מעוותת שהובילה בין השאר לפסק הדין שהתקבל בנושא הטיפים וייכנס לתוקפו ב-2 בינואר 2019.

 

ברמן מתייחס כמובן לפסיקה של בית הדין הארצי לעבודה ממרץ האחרון, לפיה מינואר הקרוב, הטיפים ייחשבו לחלק משכר העבודה של המלצרים ויעברו כולם דרך המסעדה. העניין יביא לכך שכל הטיפים שיקבל מלצר יעברו רישום ותיעוד בספרים ויהיה ניתן לנכות מהם מס, ולחשב על פיהם דמי אבטלה ופנסיה. המסעדנים מצידם מנבאים שהשכר הממוצע של מלצרים היום יירד משמעותית, לפחות בכ-20%. "אחרי ש-100 אלף מלצרים יקבלו את תלוש המשכורת הראשון שלהם הם יצטרכו לבוא בטענות לאבי ניסנקורן יו"ר ההסתדרות, שהרס להם את הפרנסה".

 

עובדי קפה נואר (ארכיון) עובדי קפה נואר (ארכיון) צילום: יריב כץ

 

שאלה נוספת שעולה בעקבות הפסיקה היא להיכן יילכו 300 אלף השקלים. "הפיצוי נפסק כנהוג להסתדרות, אך הוא יחולק ברובו בין העובדים שסבלו ונפגעו קשות כלכלית ונפשית מהפיטורים וההתנכלות" אומר אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד המקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד. "בחלקו הקטן הוא יתועל, כפי שגם ביקשה השופטת, בהליך לטובת סיוע ותמיכה להתאגדויות חדשות של מלצרים ועובדים צעירים שיחליטו לא לוותר על הזכויות הבסיסיות שלהם".

 

האם צפויות בעקבות הפסיקה התארגנויות נוספות של עובדים בענף?

"אנחנו מאמינים שפסק הדין של השופטת יעזור להתארגנויות נוספות לקחת את הסיכון ולהקים ועדים. אנו כבר חשים בהתגברות של פניות שמגיעות מעובדי המסעדות בכלל ולגבי הקמת ועדים בפרט. ידעו עובדות ועובדי הענף בעקבות פסק הדין שיש להם גב ותמיכה גם מכוחו של החוק".

 

מהסתדרות הנוער העובד והלומד נמסר בתגובה: "עובדי קפה נואר בחרו לממש את זכותם להתאגד ולנסות להגיע לכדי הסכם קיבוצי עם ההנהלה במקום עבודתם אותו הם אהבו. לצערנו במקום להגיע להסכם המבוסס על הסכמות הצדדים בחרה ההנהלה כפי שהיטיבה להבחין בכך כבוד השופטת, להאבק בכל הכח בעובדיה הצעירים. פסק הדין אף הקל עם המסעדה בעקבות היותה עסק קטן, אך על מנת לסבר את האוזן נציין שעלויות דרישות העובדים בהסכם היו נמוכות משמעותית ממחיר המאבק. תהיה זו טעות, אפילו של מנכ"ל איגוד המסעדות לגבות פגיעה מקיפה כל כך בעובדי המסעדה.

 

"באשר לפסיקה של בית הדין הארצי ממרץ האחרון, אנו מאמינים כי הפסיקה, על אף היותה לא שלמה, מהווה צעד חשוב ונותנת מענה ובפס"ד הובהר שהטיפ הוא שכרו של העובד על כל זכויותיו הנגזרות מהם ועל המעסיק לשלם אותם מכיסו. הסדרת נושא הטיפים היא אינטרס של כולם: מעסיקים ועובדים, צריך וכדאי שיהיה עניין משותף להסדיר את הענף שהוא שער לעובדים רבים וצעירים שחלקם עושים את צעדיהם הראשונים בעולם העבודה.

 

"פנינו למנכ"ל איגוד המסעדות לא פעם ולא פעמיים בשנים האחרונות וזמן רב לפני הפסיקה על מנת לנסות ולהגיע להסדרה בין הצדדים וללא התערבות בתי הדין והוא סירב לכך מסיבותיו שלו. אנו מאמינים שאין צורך בהתלהמות, ענף המסעדות צמא להסדרה שתוכל לצמוח משיתוף פעולה ודיאלוג של מעסיקים, עובדים וההסתדרות דבר שיביא לקידום הענף כולו. אנחנו גאים שלהסתדרות יש את היכולת לתת סיוע לעובדים צעירים בכל הענפים במשק ונמשיך לעשות זאת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x