$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

מיזוג רשת ועשר יעבור דרך שדה מוקשים פוליטי

חזון פיצול ערוץ 2 התרסק מהר מהצפוי: ההרעה במצב הפיננסי דחפה את הערוצים רשת ועשר להגיש אתמול בקשת מיזוג לרשות ההגבלים העסקיים. בכך ניתן אות הפתיחה למאבק חדש בשוק התקשורת רווי היצרים הפוליטיים, שזוקפים את ראשם גם כעת

אביב גוטר 06:5214.06.18

פחות משנה לאחר פיצול ערוץ 2, שוק הטלוויזיה הישראלי בדרך להצטמצם שוב. בעלי המניות של הערוצים רשת 13 ועשר חתמו על מזכר הבנות למיזוג החברות. לפי המזכר, לבעלי מניות רשת יהיה רוב בשליטה הממוזגת. לפי הערכות, רוב זה יגיע ל־60%‑65% ממניות הערוץ.

 

 

 

אתמול פנו נציגי ערוץ עשר לממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין בבקשה לאישור המיזוג. אם המיזוג לא יאושר, ערוץ עשר עשוי להיסגר.

 

שעות ספורות לאחר שפנו הערוצים לרשות ההגבלים, צייץ שר התקשורת איוב קרא: "עמדתי העקרונית היא שריבוי ערוצים מסחריים ותחרות בריאה הם הבשורה של שוק התקשורת שאני מוביל בשנה האחרונה. יחד עם זאת לא אתן שיסגרו ערוצים - כשם שהצלתי את ערוץ 20 אסייע לכל ערוץ במצוקה. אמתין לעמדות המקצועיות והבדיקות של מועצת ההגבלים העסקיים ומועצת הרשות השנייה ואז אקבל החלטה".

 

בשוק התקשורת רואים בציוץ של קרא סנונית ראשונה למכבש הלחצים הפוליטי שיופעל על הלפרין בבואה לקבל החלטה.

 

המיזוג מגיע על רקע הפיצול ערוץ 2. בעקבות הפיצול החלו רשת וקשת לשדר כל אחת בערוץ משלה בכל ימות השבוע, בניגוד למצב הקודם שבו חלקו ביניהן את ימי השידור של ערוץ 2.

 

בכך מתממשות התחזיות של רבים בשוק התקשורת, שהזהירו בתקופה שלפני הפיצול כי אין מקום לשלושה ערוצים מסחריים, וכי לאחר תקופת ניסיון ייערך מיזוג בין שניים משלושת הערוצים. ברשת, קשת וערוץ עשר ניסו למנוע את הפיצול במשך תקופה ארוכה.

 

מימין: לן בלווטניק, מיכל הלפרין ואודי אנגל מימין: לן בלווטניק, מיכל הלפרין ואודי אנגל צילום: אוראל כהן, יואב דודקביץ

 

כעת, הערוצים ממתינים לבחינת הממונה על ההגבלים העסקיים. הלפרין התבקשה בעבר לחוות דעה באופן לא פורמלי בנושא ואמרה שהיא נגד מיזוג. לדברי גורמים בשוק התקשורת, הלפרין מאמינה בפיצול הערוצים ותסכים לאשר את המיזוג רק אם נציגי הערוצים יציגו ראיות חזקות המצביעות על כך שלא יצליחו להתקיים מבחינה כלכלית בנפרד. אם יתקבל אישור מהלפרין, בשלב הבא יידרשו הערוצים לקבל את אישור מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו - הגוף המפקח על הערוצים המסחריים.

 

המגעים בין הערוצים החלו לפני כשנתיים ועברו לא מעט תהפוכות. רשת גיששה גם לגבי מיזוג עם קשת, אולם מהלך זה לא הבשיל. בחודשים האחרונים הואצו המגעים בין הצדדים, לאחר שהפיצול החל לתת את אותותיו בנתוני הצפייה וניתן היה להבין לאן מועדות פניה של הטלוויזיה המסחרית.

 

אחד הטריגרים לקידום המהלך הוא תיקון חקיקה בחוק התקשורת מתחילת השנה, שקובע כי שיעור ההחזקה של בעל שליטה בערוץ לא יוגבל ל־51% כפי שהיה עד אז. במסגרת התיקון הוחלט גם לאפשר לגוף זר להחזיק עד 74% מערוץ מסחרי. מי שקידם את השינוי בחוק היה משרד התקשורת, במטרה למשוך גופים זרים להקים ערוצים מסחריים בישראל.

 

כולן מפסידות

 

מנתוני הצפייה של הערוצים אחרי הפיצול עולה כי שיעור הצפייה יורד באופן עקבי בכל שלושת הערוצים מאז הפיצול. כך למשל, בנובמבר האחרון רשמה קשת רייטינג ממוצע של 15.3% בשעות הפריים טיים, אולם זה ירד ל־12.1% במאי האחרון. רשת ירדה מ־14.2% בנובמבר ל־11.9% בלבד במאי.

 

 

הירידה הרוחבית בנתוני הצפייה מובילה את הערוצים לחוסר איזון תקציבי. מצד אחד, ההכנסות מפרסום יורדות, ומצד שני ההוצאות על הפקת תוכן גדלו משמעותית, בשל התרחבות לוח השידורים ובניסיון להפוך את הערוצים לאטרקטיביים יותר. לפי הערכות, כל אחד מהערוצים צפוי לספוג ירידה של 200‑300 מיליון שקל בהכנסות מפרסום ב־2018.

 

עד כה, מי שניהל את את המגעים היו יו"ר רשת יוסי רוזן ויו"ר ערוץ עשר שמואל גורטלר. כעת, המשא ומתן צפוי לעבור לידי נציגיהם של אודי אנג'ל, המחזיק בשליטה ברשת יחד עם עידן עופר, ולן בלווטניק, אחד מבעלי קבוצת RGE המחזיקה בשליטה בערוץ עשר.

 

אנג'ל ועופר מחזיקים יחד ב־51% ממניות רשת, לצד חברת ההפקות אנדמול שיין, המחזיקה ב־33% ומיכאל שטראוס המחזיק ב־16% הנותרים. שניים מבין בעלי המניות הביעו את רצונם להקטין את שיעור ההחזקה, בעיקר לאור ההידרדרות במצב הפיננסי של הערוץ.

 

בנוסף, עופר יידרש להכריע לגבי עסקיו בעקבות חוק הריכוזיות, המגביל את יכולתו להחזיק בחברות הפועלות במגוון רחב של ענפים, בהם האנרגיה והתקשורת. אנדמול שיין מעוניינת להקטין את מעורבותה באופן משמעותי, לפחות בכל הנוגע לניהול הערוץ. אנדמול שיין רכשה ב־2013 את אחזקותיה בערוץ והזרימה לקופתו כ־100 מיליון שקל. לפי הערכות בשוק התקשורת, החברה לא העריכה נכון את עומק הבור הכלכלי שאליו נכנסה ומסרבת להכניס את היד לכיס בניסיון להפוך את הערוץ לאטרקטיבי יותר.

 

בערוץ עשר מבנה ההחזקות מורכב קצת יותר. מי שמחזיקה בשליטה בערוץ, באמצעות 51% ממניותיו, היא קבוצת RGE, שנשלטת בחלקים שווים בידי בלווטניק, אביב גלעדי ואודי רקנאטי. איש העסקים יוסי מימן מחזיק ב־33% וה־16% הנותרים בידי המפיק ההוליוודי ארנון מילצ'ן, שהביע את רצונו למכור את אחזקותיו. RGE מחזיקה גם בערוצים נוספים, ובהם ערוצי ספורט 5 וערוץ הילדים.

 

לפי הערכות, מילצ'ן ימכור את אחזקותיו לאחר מבעלי המניות האחרים, בעוד גלעדי עשוי למכור את חלקו ב־RGE לבלווטניק. כך, RGE תהיה בעלת שיעור ההחזקות הגדול ביותר בערוץ הממוזג, אף שבעלי מניות רשת יקבלו 60%‑65% ממניות הערוץ במסגרת המיזוג.

 

למכור בזול או לדמם

 

אחת השאלות הגדולות כעת היא מה יעלה בגורלה של חברת החדשות, שבה מחזיקות קשת ורשת באופן שווה. במסגרת הפיצול הוחלט כי שני הערוצים יוכלו להמשיך לשדר את שידורי החדשות של החברה למשך שלוש שנים מיום הפיצול.

 

ככל הנראה, רשות ההגבלים העסקיים צפויה להתנות את המיזוג בכך שרשת תמכור את אחזקותיה בחברת החדשות לקשת, כדי שלא יהיו לה אחזקות גם בה וגם בחברת החדשות של ערוץ עשר.

 

בעבר דווח כי קשת הגישה לרשת הצעה לרכישת ההחזקה בחברה לפי שווק כולל של 150 מיליון שקל. בעקבות הבקשה למיזוג, רשת מתייצבת למשא ומתן מול קשת בעמדת נחיתות. לפי גורמים בשוק התקשורת, ברשת החליטו שעדיף להם למכור במחיר נמוך יותר מאשר להמשיך להפסיד כסף מדי חודש. אם העסקה אכן תיחתם, ייכנס סכום משמעותי לקופתם של בעלי המניות. לפי הערכות, הם ישתמשו בסכום זה כדי לפרוע את חובותיהם לבנקים ולמשוך דיבידנד.

 

בכל הנוגע להפקת תוכן, מיזוג בשוק הטלוויזיה הוא כמעט הכרחי. לאחר הפיצול, רשת מיצבה את עצמה כמעצמת מותגי ריאליטי, עם תוכניות כמו האח הגדול, הישרדות, המירוץ למיליון ואקס פקטור. בערוץ עשר, לעומת זאת, התמקדו בתוכניות אקטואליה, בחדשות ובתוכן דוקומנטרי. הערוץ הממוזג ככל הנראה ינסה לשלב בין היתרונות של כל אחד מהערוצים בנפרד ובכך להתחרות בלוח השידורים המגוון יותר של קשת.

 

המרוויחה הגדולה מהמיזוג היא הזכיינית קשת, שהצליחה למצב את עצמה כמדורת השבט החדשה בכל מחיר וגרמה לערוצים האחרים לדמם. אם המיזוג ייצא לפועל, קשת תהנה מצמצום התחרות על כספי המפרסמים. לצד הערוצים המסחריים, גם תאגיד השידור הציבורי "כאן" צפוי להרוויח, שכן גם שיעורי הרייטינג שלו נחתכו מאז הפיצול.

 

הנפגעות הגדולות מהמהלך יהיו בעיקר חברות ההפקה הישראליות, שיידרשו להפיק פחות תוכן.

 

מי שעוד צפויים להפסיד הם עובדי הערוצים, שכן במקרה של מיזוג יווצרו כפלי תפקידים. ברשת עובדים כיום כ־270 איש ובערוץ עשר כ־100. במקרה של כ־350 עובדי חברת חדשות עשר צפוי קיצוץ קטן בלבד, מתוך ניסיון להתייעל ולשלב גם את אנשי האקטואליה של רשת.

 

ברמת ההנהלה, נראה כי מנכ"ל רשת אבי צבי יקבל לידיו את תפקיד המנכ"ל גם בערוץ הממוזג. עתידו של יוסי ורשבסקי, מנכ"ל ערוץ עשר בעשור האחרון, אינו ידוע.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x