אלקין חויב להכריע אם יורחב הפיקדון ל־1.5 ליטר
בתום התמהמהות של שנתיים, המשרד להגנת הסביבה התחייב בפני בג”ץ שיכריע בחודש הבא אם חוק הפיקדון יחול גם על בקבוקים של 1.5 ליטר
- קוקה קולה הבטיחה למחזר את כל האריזות שלה עד 2030
- חברות איסוף הבקבוקים לרשות ההגבלים: "תאגיד אל"ה ניצל את כוחו המונופוליסטי"
- תאגיד תמיר הפסיד 2.7 מיליון שקל ב־2016 ממכירת חומרים למיחזור
בין הגורמים קיימת מחלוקת ביחס להיקף איסוף הבקבוקים המשפחתיים עליהם לא מוטל כיום פיקדון. תאגיד אל"ה דיווח כי שיעור מיחזור הבקבוקים המשפחתיים ב־2016 הסתכם ב־60.4%. לאחר העברת הנתונים למשרד להגנת הסביבה, החלה ביקורת של משרד רו"ח ימין ג'ורג'י על הנתונים. במשרד להגנת הסביבה סירבו לחשוף את דו"ח הביקורת וטענו כי מדובר בטיוטה, וכן כי עליהם לבחון את תגובת המבוקרים בטרם יגבשו החלטה. להערכת ירון ברדוגו, מנכ"ל תאגיד האיסוף אסופתא המעוניין בהרחבת החוק, דו”ח הביקורת חושף כי אל"ה אסף 37% מהבקבוקים המשפחתיים. לדבריו, הפסולת מתחנות המעבר שאל"ה סופר לצורך עמידה ביעדי המיחזור היא לא רק בקבוקים אלא גם אריזות פלסטיק אחרות ובקבוקים שנמכרו בשטחי הרשות הפלסטינית אותם אסור לספור לצורך עמידה ביעדים.
כבר לפני שנתיים הטיל השר להגנת הסביבה לשעבר, אבי גבאי, ספק בנתוני תאגיד המיחזור אל"ה ובעקבות כך הוזמן דו"ח חיצוני שיבקר את הנתונים. חוסר האמון של גבאי בנתונים התכתב אז עם תשובה לעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים וביקשה לחייב את המשרד להגנת הסביבה למסור, לפי חוק חופש המידע, עותק ממסמכי הדיווח של הרשויות המקומיות ביחס למשקל או כמות מכלי משקה בנפח של 1.5 ליטר ומעלה שנאספו בשטחי הרשויות המקומיות ב־2012–2015. תשובת המשרד היתה כי "אין הפרדה בין סוגי הבקבוקים השונים, ולכן לא ניתן להבחין בין מכלי 1.5 ליטר לבין יתר המכלים".
"בכך שהשר להגנת הסביבה מכיר בחילוץ בקבוקים מהמזבלות הוא חוסך ליצרני המשקאות מאות מיליוני שקלים ומשית אותם כמס על הציבור: עלויות של פינוי האשפה והטמנתה בקרקעות המדינה אשר אנו משלמים בחשבון הארנונה. כל טונה פסולת שמגיע למזבלה שילמו בגינה שינוע האשפה והיטל הטמנה על ידי משלם המסים", טוען ברדוגו. למשרד להגנת הסביבה אין חובה לחשוף את הדו"ח, אולם לטענת אסופתא ואדם טבע ודין, מדובר בדו"ח ציבורי שלו יש השלכות גדולות על איכות הסביבה בארץ. הם הגישו בקשת חופש מידע לקבלת הדו”ח, אולם משך הזמן לקבלת התשובה ארוך מהמועד בו נקבע לקבלת ההחלטה. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי: “מדובר בדו”ח פנימי לצורכי דיון, הדו”ח הסופי יפורסם לציבור”.
באל”ה דוחים על הסף את טענות אסופתא ואומרים כי התאגיד אוסף מכלים רק מתחומי ישראל. בנוסף, התאגיד תומך באתרי מיון פסולת ומתמרץ אותם על הפרדת הפסולת. לטענתם, כל קבלני האיסוף מעבירים לתאגיד דיווחים חתומים על ידי רו”ח המאשרים שהדיווח מדויק, והתאגיד עושה בדיקות עצמאיות בכדי לוודא את מהימנותם.