שר התקשורת לנציג ערוץ 20: "יו"ר מועצת הכבלים לא תהיה - ואתה תהיה"
איוב קרא דיבר בדיון בכנסת על הצעת החוק שתאפשר לערוצים הייעודיים לקבל רישיון מסחרי; נציג ערוץ 20: "אם ייפתרו הבעיות הרגולטוריות נוכל להמשיך"; נציגת קשת, רשת ועשר: "כשערוצים מדממים לא צריך להבחין בין דם לדם"
הוועדה המשותפת כלכלה-כנסת לדיון בהצעת החוק לאסדרת ערוצים ייעודיים, בראשות ח"כ יואב קיש, החלה היום לדון בהצעה. הצעת החוק של ח"כ שרן השכל (ליכוד) נועדה לתקן את חוק התקשורת במהלך שיאפשר לערוצים הייעודיים להגדיל את היקף הפרסום, להחיל עליהם קריטריונים דומים לערוצים מסחריים ולהגביל את יכולתה של מועצת הכבלים והלוויין להטיל עליהם סנקציות.
- ערוץ 20: "מתחילים לחלק מכתבי שימוע"; קרא: ועדה תקדם במהירות הצעת החוק להצלתו
- משרד התקשורת מקדם: ערוצים בשליטה זרה
- מכה נוספת לערוץ 20: גם אם יקבל אישור לשידור חדשות הוא עלול ליפול בבג"ץ
הוועדה המיוחדת הוקמה לאחר שבערוץ 20 החלו לחלק השבוע מכתבי שימוע לעובדים. בערוץ 20 הודיעו בשבוע שעבר כי בכוונתם להחזיר את הרישיון בגלל הרגולציה המכבידה וסכנת חילוט הערבויות, לטענתם, ולפיכך הם נערכים לסגירת הערוץ.
יו"ר הוועדה ח"כ יואב קיש ביקש מנציגי הבעלים של ערוץ 20 להקפיא לשבועיים הקרובים את הליכי הפיטורים; זאת, לאחר שמוקדם יותר היום החליטה מועצת הכבלים והלוויין לדחות בשבועיים את ההחלטה האם להעניק לערוץ אישור לשדר חדשות, ממנה נגזר כי לא יחלטו את הערבויות בתקופה זו.
נציג הבעלים של ערוץ 20 נתנאל סימן טוב אמר: "ככל שנחוש שיש התקדמות מעשית נעשה הכל ונפעל באופן מידתי, אין לנו עניין לפטר עובדים מסיבות אחרות. אם ייפתרו הבעיות הרגולטוריות נוכל להמשיך. אבל זו לא תהיה החלטה חד צדדית. שאני אתחייב באופן חד צדדי כשהצד השני שם לי פטיש על הראש?"
דבריו של סימן טוב הרגיזו את קרא שדפק על השולחן ואמר: "אף אחד לא יחליט לך שום דבר, תפסיק לדבר בצורה כזו. לא יסתמו לך את הפה ויהיה חופש ביטוי. היא לא תהיה (יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, ד"ר יפעת בן חי-שגב, א"ג) ואתה תהיה".
בפתיחת הוועדה הודיע קיש כי אין בכוונת הוועדה לתקן את כל העוולות של חוק התקשורת אלא לספק עזרה ראשונה לערוצים היעודיים ובראשם לערוץ 20: "החלטנו לא לחכות למהלך של המשרד בחוק ההסדרים בגלל הדחיפות והמשבר בערוץ 20. זו לא חקיקה רק לערוץ 20 אלא לכל הערוצים הייעודיים. אם לא נפעל מהר יהיה מהלכים שלא נוכל לתקן".
ואולם גם חברי הוועדה מבינים שהנוסח הקיים של הצעת החוק אינו קרוב לזה שבו מעוניינים לראות במשרד התקשורת. לכן, היועצת המשפטית של המשרד עו"ד דנה נויפלד ציינה כי קרא אימץ את המלצות ועדת פילבר, אליהן יתווספו החלקים הרלוונטיים לערוצים הייעודיים שייהפכו להיות מסחריים, ואלו יגיעו לוועדה כבר בתחילת השבוע הבא.
ואולם יש גם מי שמתנגד להצעת החוק, ואלו הערוצים המסחריים קשת, רשת ועשר. נציגת הערוצים עו"ד נגה רובינשטיין אמרה: "הערוצים מבינים את המצוקה של ערוץ 20. כולנו באותה סירה. כולנו חיים מפרסומות, ולחורים בסירה בשוק שלא צומח אליהם נכנסים יותר מים מלכל ערוץ אחר. הערוצים המסחריים מוציאים יותר אז הם מפסידים יותר. לכן כשערוצים מדממים לא צריך להבחין בין דם לדם. לא צריך להתייחס לאחרים במועד אחר. בלי טיפול במסחריים גזרת את דינם".
קיש: "החוק הזה מדבר על הערוצים הייעודיים, אם נהיה בהסכמה מלאה אני שוקל לבוא ולעשות מהלכים שיהיו גם פה, אבל זה לא חלק מהחוק".
רובינשטיין הגיבה: "אם לא, מה שיצרתם זו מציאות שהיא לחלוטין לא שוויונית. הצעת החוק לא חוקתית. הוזכר דו"ח פילבר והמונח רישיון לערוץ מסחרי הוזכר, אי אפשר לדבר על שני עולמות נפרדים. זה אותו עולם ואותה יד שאפשר לחיות ממנה. לא יכול להיות שאחד תחת משא כבד והשני לא".
בהמשך דיבר אמיר איבגי, מגיש בערוץ 20, שהתייחס לאווירת הפיטורים: "הגעתי לפני חצי שנה אחרי שהמדינה פיטרה אותי מרשות השידור. אני מקווה שזה לא יקרה פעם שנייה בחצי שנה. הערוץ עובר התעללות מאז שקיבל רישיון. אנחנו שנה אחרי שמועצת הכבלים והלוויין אישרה לערוץ שידורי חדשות, וגם שנה אחרי הערוץ עדיין בהידיינות על עוד ועוד סעיפים. זה הביא אותנו למצב בלתי אפשרי".
איבגי הוסיף: "במכרז יש אפשרות לשידורי חדשות, ויש החלטה של המועצה לפני שנה לאפשר לערוץ לשדר חדשות. היו"ר חזרה על שקר שלא ניתן לערוץ לשדר חדשות. לעניין המורשת, אני מגיש תוכנית אקטואליה שבטח לא מקובלת על המועצה - מרבים לעסוק בפרשת ילדי תימן. השסע העדתי בישראל, אשכנזים-מזרחים, מקבל ביטוי בולט, ליווי קהילות בעולם באירועים אנטישמיים, כי אנחנו קשורים לעניין המורשת ונותנים ביטוי. ליווי משפחות שכולות והטרור בכלל. אחת ההפרות שהואשם הערוץ ששידרנו תמונות מזירת הרצח בשרונה. האכיפה כלפי ערוץ 20 היא נוקדנית שלא לומר קנטרנית. יש מדיניות כלפי אחרים ויש מדיניות אחרת כלפי 20".