הנהלת yes מתכננת קיצוצים על רקע החרפת התחרות בטלוויזיה
ל"כלכליסט" נודע כי מטה חברת הלוויין יציג לדירקטוריון תוכנית התייעלות עד סוף השנה. התוכנית תכלול קיצוצים בעלויות התוכן ובכוח האדם. ייתכן שייערכו פיטורים גם בהנהלה הבכירה
מטה חברת הלוויין yes מתכוון להציג לדירקטוריון החברה תוכנית התייעלות כלכלית הכוללת קיצוצים בעלויות התוכן ובגזרת כוח האדם, שעשויים להגיע אף להנהלה הבכירה, כך נודע ל"כלכליסט". המטה יציג את התוכנית לקראת אישור תקציב הפעילות ל־2018.
- המשקיעים אמרו את דברם: מוכנים להיפרד מאלוביץ'
- מבעל השליטה עד למזכירת החברה: לנקות את החצר הביזנטית
- שאלות ותשובות: כל מה שצריך לדעת על פרשת בזק
ההחלטה על גיבוש תוכנית ההתייעלות התקבלה על רקע התחרות העזה בשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית שהביאה לכך שחברת הלוויין של בזק איבדה לקוחות רבים והפסידה מאות מיליוני שקלים. נטישת הלקוחות החלה בסוף הרבעון השלישי (יולי־ספטמבר) של 2015. באותו הזמן ל־yes היו 637 אלף מנויים. נכון לרבעון השני (אפריל־יוני) של השנה, ל־yes יש 603 אלף מנויים, ירידה של כ־5%.
החברה־האם בזק טרם פרסמה את דו"חות הרבעון השלישי, אולם ההערכה היא שמגמת הנטישה צפויה להימשך, בין היתר על רקע דיווחי המתחרות סלקום ופרטנר לבורסה שלפיהם מצבת המנויים שלהן גדלה משמעותית. במקביל, ההכנסה הממוצעת מלקוח לא השתנה, והיא נעה מאז 2012 סביב 230 שקל לחודש.
כתוצאה מכך, הציגה החברה תוצאות כספיות חלשות. את 2015 סיימה החברה עם הפסד של 354 מיליון שקל - ההפסד העמוק ביותר מאז 2012. בכל אחת מהשנים 2012–2015 הפסידה החברה יותר מ־300 מיליון שקל בשנה. את 2016 סיימה החברה ברווח נקי של 68 מיליון שקל, אך לא מדובר בשינוי מגמה. את הרבעון השני של 2017 חתמה החברה בהפסד של 151 מיליון שקל. בנוסף, דו"חות 2016 עומדים בלב חקירת בזק וישנו חשד כי נערכו בהם מניפולציות.
המיזוג עם בזק תקוע
ההפסדים ונטישת הלקוחות אינם הסיבות היחידות לכך ש־yes נערכת לקיצוצים. סיבה נוספת היא ככל הנראה ההבנה של החברה ושל החברה־האם כי על רקע הודעת רשות ני"ע כי התגבשה תשתית ראייתית להעמדה לדין של מנכ"ל yes רון אילון ובעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' במסגרת פרשת בזק, ביטול ההפרדה המבנית שיאפשר לשתי החברות להתמזג לא צפוי להתבצע בקרוב.
בניגוד למתחרותיה, בזק לא יכולה להציע חבילות משולבות של טלפון, אינטרנט וטלוויזיה משום שהיא מונופול בשוק התקשורת. היא נדרשת להפריד בין תחומי הפעילות שלה - אינטרנט (בזק בינלאומי), סלולר (פלאפון) וטלוויזיה רב־ערוצית (yes). זו המשמעות של הפרדה מבנית. ההפרדה הזו מקשה על yes לשמור על אטרקטיביות, משום שבניגוד למתחרותיה - HOT, סלקום ופרטנר - היא אינה יכולה להציע להם שירותים נוספים.
בזק ו־yes בנו על כך שביטול ההפרדה המבנית יקודם במהלך השנה ואף ייצא לפועל ב־2018, ובדצמבר 2016 אף קיבלו מכתב ממנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר שמביע את נכונותו לקדם את ביטול ההפרדה התאגידית - צעד מקדים לביטול ההפרדה המבנית. אך המכתב הזה נמצא גם הוא בחקירה במסגרת פרשת בזק, וכעת ביטול ההפרדה תקוע.
500 עובדים כבר פוטרו
במהלך השנים ביצעה yes קיצוצים בכוח האדם. אם ב־2012 העסיקה החברה 2,200 עובדים, בסוף 2016 החברה העסיקה כבר 1,700 עובדים. תוכנית הקיצוצים הנוכחית לא צפויה לכלול פיטורים בלבד אלא גם הפחתת עלויות תוכן.
מ־yes נמסר כי "החברה יזמה תוכנית התייעלות כדי להפחית עלויות והצליחה לעשות זאת באמצעות עזיבות טבעיות וויתור על תקנים, כך שניפרד מ־15 עובדים בלבד".