בלעדי לכלכליסט
מזג האוויר מפריע לפתיחת יבוא המקררים
תקנות שמקדם משרד האנרגיה יקלו בבדיקות יעילות אנרגטית ויאפשרו להרחיב את יבוא מוצרי החשמל. אך הן לא יחולו במלואן על מקררים, להם נדרשת בדיקה מיוחדת בשל הבדלי טמפרטורות בין ישראל לאירופה
משרד האנרגיה נערך לשינוי בתקנות צריכת האנרגיה במכשירי חשמל ביתיים שיקלו ביבוא מוצרי חשמל ובעיקר ייטיבו עם יבואנים מקבילים. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי התקנות לא יוחלו במלואן על מקררים, שבשל האקלים החם שבארץ נדרשים לבדיקות ייחודיות לישראל.
ארץ טרופית חמה
בשבועות הקרובים צפוי משרד האנרגיה להגיש לוועדת הכלכלה תקנות יעילות למקררים ומוצרי חשמל לבנים, שמטרתן הפחתת הנטל הרגולטורי ביבוא מוצרי חשמל כפי שנקבע בחוק ההסדרים. התקנות יעלו לאישור מליאת הכנסת ולאחר מכן יועברו לוועדת הכלכלה. לפני כשבועיים הפיץ המשרד את טיוטת התקנות להערות של יבואנים ותעשיינים מתחום מוצרי חשמל. התקנות החדשות יותאמו לרגולציה האירופית בכל הקשור ליעילות אנרגטית. בדיוק כמו ברפורמת התמרוקים, שטרם אושרה, גם במקרה של מוצרי החשמל נקבע בחוק ההסדרים כי יבואני מוצרי חשמל יוכלו להכניס את המוצרים לארץ על פי הצהרת יבואן, שתבוצע דרך האינטרנט ותאשר שהמוצר עומד בדרישות הנצילות האנרגטית. ההצהרה תכלול בנוסף את שם היבואן, כתובתו, שם ודגם המוצר, כתובת היצרן, ארץ ייצור ושם וכתובת המעבדה שבדקה את המוצר החשמלי.
בהסתמך על הצהרת היבואן, תונפק למוצר תווית דירוג אנרגטי. אם המוצר אושר לשיווק, הוא לא יצטרך לעבור בדיקות מדגמיות במכון התקנים כפי שקורה היום, אלא היבואן יבצע בדיקות תקופתיות של הנצילות האנרגטית. כדי להבטיח שיבואנים עומדים בדרישות החוק, ימונו מפקחים שיוסמכו לקחת דגימות ממחסני היבואן או מהנמל ויעבירו את המוצר לבדיקת מעבדה בישראל. הפרת התקנות תגרור קנסות של 25–45 אלף שקל. כיום החובה להעביר את המוצר לבדיקת מכון התקנים גוררת המתנה ארוכה שיכולה להסתכם בחודשים, ועד לאישור מכון התקנים היבואן איננו יכול לשווק את המוצר.
אלא שבעוד במכונות כביסה, מייבשי כביסה, מדיחי כלים ותנורי בישול ואפייה התקנות צפויות להיות מותאמות לרגולציה האירופית, בקטגוריית המקררים משרד האנרגיה נתקל בבעיה. זאת מכיוון שהמקררים בארץ חייבים לעמוד בדרישות של תנאי אקלים טרופי בשל הרגלי הצריכה בארץ ולעבוד תחת תנאי מזג אוויר שונים. לפיכך, באירופה היצרנים מודדים צריכה אנרגטית בסביבת אקלים של 25 מעלות, ואילו בישראל מכון התקנים בודק את הצריכה בסביבה של 32 מעלות. הבדיקות האירופיות אינן מותאמות לאקלים הישראלי והיבואן לא יכול להצהיר כי המקרר עומד בתקנות הצריכה האנרגטית המבוקשת.
בשל פערי הטמפרטורות, ישנם דגמי מקררים שאינם מיובאים כיום לישראל כיוון שהם לא עוברים את בדיקות היעילות האנרגטית. לישראל מיובאים דגמי המקררים האיכותיים שהטמפרטורה שלהם מותאמת לשמירת המזון באקלים הים־התיכוני, אבל על פי הערכות בענף, מחירם גבוה ב־20%. בשלב זה מנסים במשרד האנרגיה למצוא נוסחה שתשווה בין בדיקות היצרן באירופה לבדיקות בישראל כך שהיבואן יוכל להסתפק בהצהרה על הצריכה האנרגטית מבלי להמתין למכון התקנים.
היבואנים דורשים אכיפה
התקנות החדשות אמנם אמורות להועיל גם ליבואנים המקבילים ולרשמיים, שכן הן יקצרו את זמני הבדיקות ויפחיתו את עלויותן שעבור מקררים מסתכמות ב־20 ל־30 אלף שקל. אך היבואנים הרשמיים מסתייגים מהתקנות החדשות בטענה כי התקנות עלולות להפוך את השוק לפרוץ ולהציף אותו במוצרים עם יעילות אנרגטית נמוכה. היבואנים, שלמעשה חוששים מיבוא מקביל שיוביל להורדת מחירים, דורשים ממשרד האנרגיה לחייב יבואן בהצגת תעודת בדיקת מעבדה ואת תוצאותיה. כמו יבואני הקוסמטיקה הרשמיים, גם יבואני מוצרי החשמל מבקשים כי הפיקוח והאכיפה עליהם ועל היבואנים המקבילים יהיו אחידים וזהים, וכי גם היבואנים המקבילים יציגו כתובות ואנשי קשר של המחסן שממנו המוצרים מיובאים.
למרות כוונת הרגולטור להקל את היבוא ולהוריד חסמים שמקשים על יבואנים מקבילים, בענף החשמל מביעים ספק בכך שהמקררים יוזלו בעקבות המהלך הנוכחי וטוענים כי הדבר העיקרי שיגביר תחרות בקטגוריה הזו ויפחית מחירים הוא הורדת המכס על מקררים מיובאים מהמזרח הרחוק, שיהוו תחרות לדגמים המיובאים ללא מכס מטורקיה ואירופה.