מי תמצמץ ראשונה במאבק בין קסטרו לקבוצת עזריאלי
לאחר שהחברה הודיעה כי תסגור 11 חנויות בקניוני עזריאלי, המו"מ בין הצדדים על גובה השכירות תקוע. למרות הלחץ של קבוצת האופנה, בעזריאלי משדרים עסקים כרגיל ובטוחים כי המשבר יסתיים עם חידושי חוזים
קבוצת קסטרו־הודיס וקבוצת עזריאלי טרם הגיעו להבנות בנוגע לגובה דמי השכירות שתשלם קבוצת האופנה בכמה מקניוני עזריאלי: קניון מרגליות בהוד השרון, קניון קריית אתא, קניון עכו, קניון הנגב וקניון חיפה. באותם קניונים נפתחים חוזים של חנויות קסטרו, הודיס, קרולינה למקה וטופ-טן. הצדדים נפגשו בתחילת השבוע למשא ומתן, אך לא הגיעו להבנות וטרם חתמו על הסכמים מחודשים. "אין כרגע סיכומים. סיכומים עושים בכתב ואנחנו עושים הסכמים לטווח ארוך. אבל כרגע אנחנו רחוקים מזה", "אמר גורם בקסטרו.
- קסטרו-הודיס עוזבת 5 קניונים של עזריאלי: "דמי השכירות גבוהים מדי"
- קסטרו פותחת את השנה עם שחיקה ברווחיות הגולמית והפסד תפעולי ונקי
- הזהב של השכונה: סטטיק ובן אל קיבלו מיליון שקל על קמפיין קסטרו
המשבר בין השתיים פרץ לאחר שקסטרו ביקשה מעזריאלי להוזיל לה את השכירות בחוזים שאמורים להתחדש בקרוב. בעזריאלי סירבו להיענות לבקשת הקבוצה להוריד את שכר הדירה בחוזים המתחדשים, וקסטרו הכריזה בתגובה על יציאה מ־11 חנויות שמתקשות להציג רווחיות בחמישה מקניוני עזריאלי.
"די לממן את עזריאלי"
עם זאת, הצדדים חתומים על הקמת חנויות חדשות, כגון חנות אורבניקה בקניון מלחה, שעומדת להיפתח בקרוב. "אנחנו לא יוצאים מכל קניוני עזריאלי. היכן שנרוויח כסף נפתח ואיפה שלא אז לא. הנוסחה שבה אנו מממנים את עזריאלי נגמרה", אמר גורם בקבוצת האופנה.
לקסטרו־הודיס 80 חנויות בקניוני עזריאלי, שמתפרסות על 20 אלף מ"ר מסחרי. 9% מהפדיונות של רשת קסטרו מגיעים מקניוני עזריאלי. גורם בקבוצת קסטרו־הודיס אמר שלשלום ל"כלכליסט) כי העומס (שכירות ודמי ניהול ביחס לפדיון) של קסטרו בקניונים של קבוצת עזריאלי עומד על 20%, זאת בעוד בקבוצת מליסרון ובמרכזי הקניות של ביג הוא 12%-10%.
בענף הקמעונאות טוענים כי "שכר הדירה בקניוני עזריאלי צריך לרדת בחצי ממה שהשוכרים משלמים היום. בעשר שנים אחרונות העומס על השוכרים בקניוני הקבוצה הוכפל". עם זאת, ההערכה היא כי המשבר בין קסטרו לעזריאלי הוא זמני, וקסטרו לא תסגור חנויות בקניוני הקבוצה.
קסטרו לבד במלחמתה
בעוד קסטרו נחושה לשפר עמדות ולהוריד את דמי השכירות, בצד של עזריאלי משדרים עסקים כרגיל, ונמנעים מלהגיב באופן רשמי על המשבר.עזריאלי היא קבוצה חזקה שסוחרים קטנים כגדולים מתקשים באמת להחרים אותה, ועובדה שהמהלך של קסטרו לא הצליח לסחוף אחריו רשתות נוספות.
גולף אמנם סגרה לפני מספר חודשים חנות אחת בעזריאלי רמלה, ובפוקס כל הזמן פועלים לשיפור מיקומים בקניונים, אבל שום רשת, גדולה או קטנה, לא הצטרפה למהלך של קסטרו. כולם יושבים על הגדר וצופים במתרחש, ובעיקר מאמינים כי מדובר במשא ומתן שהצדדים בחרו למנף בעזרת אמצעי התקשורת.
בקסטרו יודעים שהם משחקים משחק שיתקשו לנצח בו לנוכח כוחה של קבוצת הנדל"ן ולאור העובדה שהמתחרים של קסטרו ישמחו להשתלט על שטחים שעליהם היא תוותר. מלבד זאת, אין לשכוח את קיומם של יחסי חברות בין בכירי קסטרו־הודיס לבין בכירי קניוני עזריאלי. כך שבנסיבות הללו, ועל אף ריבוי שטחי המסחר והקניבליזציה, במקרה הטוב תצליח קבוצת האופנה לשפר לעצמה במעט את גובה השכירות או לקבל הטבות, אך כנראה שלא נראה אותה בנטישה מסיבית של קניוני הקבוצה.
בקרוב תפרסם קסטרו את הדו"חות לרבעון השני של השנה. את הרבעון הראשון סיימה קבוצת האופנה עם עלייה של 5.7% במכירות, שהסתכמו ב־236 מיליון שקל. הצמיחה הזו הושגה בעיקר מפתיחת חנויות חדשות ומהגדלת שטחי מסחר, וכן מעלייה של כ־0.5% במכירות החנויות הזהות. לצד זאת, הכניסה לשותפות בחברת האופנה הודיס הובילה את הקבוצה להפסד תפעולי של 2.9 מיליון שקל ולהפסד נקי של 6.3 מיליון שקל.