היבואנים המקבילים מתריעים: תקנות התמרוקים יגרמו לפיטורי מאות עובדים
לקראת הדיון על נוסח תקנות התמרוקים, היבואנים המקבילים יוצאים בחריפות נגד המהלך שלדבריהם יפגע בייבוא המקביל ויגרום לעליית מחירים של 100% בחלק מהמוצרים. מנכ"ל ויקטורי: "אוי לרפורמה זו שעוצרת כליל את הייבוא לארץ, אלחם בכל כוחי"
רגע לפני הדיון שיתקיים ביום רביעי בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות על נוסח תקנות התמרוקים שעבר בכנסת, יוצאים יבואנים מקבילים בחריפות נגד המהלך. "משרד הבריאות מהלך אימים על משה כחלון ואלי כהן. איפה שומרי הסף של הציבור ואיך הם מרשים לזה לקרות?" תקף אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי, אשר חרט על דגלו את הוזלת יוקר המחיה באמצעות ייבוא מקביל של מוצרי מזון וטואלטיקה.
- יבואני התמרוקים: אל תתנו הקלות ליבוא המקביל
- רשתות הפארם ניצחו: שר הכלכלה יגביל את כוחם של יבואני הטואליטיקה
- הקמעונאים משיבים למשרד הכלכלה: פערי המחיר בענף הטואלטיקה - בגלל היבואנים
במכתב ששלח לאנואר חילף, הממונה על חוקיות הייבוא במשרד הכלכלה כתב רביד "קראתי את התקנות בעניין ייבוא מקביל ולתדהמתי קראתי שסגרתם 'דיל' ענק, כך שלא ניתן יותר לייבא לארץ את מגוון המוצרים התחרותיים, כלומר כל סוגי משחות השיניים ומי הפה, מגוון השמפו לתינוקות, שמן לתינוק, וכל שאר המוצרים המיועדים לשימוש עד גיל 12". להערכת רביד, התקנות יובילו להתייקרות משחות השיניים ל-25 שקל, מי פה ל-50 ודיאודורנט ל-25 שקל, התייקרות של כ-100%.
רביד הביע ביקורת על כך שהמדינה לא למדה את יתרונות הייבוא המקביל שבאו לידי ביטוי בשנים האחרונות, "מה שוות כל הצעקות שלי בשלוש השנים האחרונות, במהלכן הוכחתי לכם ולציבור את פערי המחירים בין חו"ל לארץ? אנואר, אתה וחבריך כנראה סגרתם בעסקה פנימית עם משרד הבריאות שלא ניתן יהיה לייבא את המוצרים האלה, ושמוצרים אחרים ניתן יהיה לייבא תחת בדיקות קפדניות שיימשכו חודשים ויעלו עשרות אלפי שקלים למשלוח".
רביד הוסיף כי הרפורמה מחזקת את היבואנים הרשמיים, "אנו רואים בנוהל הנוכחי אבן יסוד להמשך קיום התחרות. אוי לרפורמה זו שעוצרת כליל את הייבוא לארץ ומחזקת לחלוטין את ידיהם של היבואנים הרשמיים בלבד".
רביד הוסיף כי יאבק בתקנות החדשות. "אלחם בכל כוחי לשמור על הנוהל הקיים שבו ניתן לייבא את כל המוצרים תוך שמירה על בריאות הציבור וללא צורך בבדיקות יקרות והמתנות ארוכות להיתרי שיווק בכל משלוח".
גם ועד ייבוא מקביל, העוסק בייבוא מקביל של בשמים מוחה על השינויים הצפויים ופנה במכתב לפרופ' אייל שורצברג, מנהל אגף רוקחות, ולרינה בכר, מנהלת אגף תמרוקים, בטענה כי מדובר בדרישות שאינן נהוגות בעולם. "במסגרת יצוא בשמים לאירופה מעולם לא נתקלנו בדרישות דומות לאלו שבתקנות. לטענת היבואנים, "במשך שנים רבות יובאו ארצה בייבוא מקביל עשרות מיליוני בשמים ולא ידוע על בעיות בריאותיות שנגרמו. אם הבשמים לא יוחרגו מהתקנות, המונופול של חמשת היבואנים הרשמיים רק יתחזק ותיווצר עליה חדה במחירים".
עוד מתריעים היבואנים כי התקנות יובילו לסגירת חברות בתחום ופיטורי מאות עובדים. היבואנים מבקשים כי הדרישה מיבואן מקביל תהיה להציג חשבונית רכישה מהספק האחרון בשרשרת ההפצה ושמשרד הבריאות יהיה רשאי לערוך בדיקה מדגמית לבושם אקראי במחסני היבואן.