האוצר פתח מכסות פטורות ממכס, היבואנים השתמשו ב-2% בלבד ומחירי הירקות זינקו
מחירי העגבניות זינקו מ-6.2 שקלים לקילו בערב החג ל-7 שקלים בחול המועד ומחירי הפלפלים זינקו ב-25% מ-7.2 שקלים לקילו בערב החג ל-9 שקלים לקילו בחול המועד. משרד החקלאות: "כאשר המחירים לא משתוללים אין הצדקה כלכלית לייבוא"
מחירי הירקות נסקו במהלך חול המועד פסח, לקראת הקניות המוגברות לסוף השבוע ולחג השני. כך לדוגמא, זינקו מחירי העגבניות ב-12.9% מ-6.2 שקלים לק"ג ערב חג הפסח ל-7 שקלים לק״ג ביום חמישי בחול המועד. מחירי הפלפלים זינקו בכ-25% עם תום הקניות לערב החג מ-7.2 שקל לק״ג ל-9 שקלים לק״ג בחול המועד.
- החקלאים זועמים על החלטת אריאל לייבא 60 אלף טון ירקות לפסח
- לקראת פסח: מכסה פטורה ממכס לירקות, בנוסף למכסות קבועות פטורות לבשר ולדגים
- בעקבות הזינוק במחיר המלפפונים: נפתחו מכסות יבוא פטורות ממכס
התייקרות הירקות נרשמה למרות שמשרד האוצר פתח לפני החג מכסות פטורות ממכס לייבוא ירקות, במטרה למנוע מהחקלאים המקומיים להעלות מחירים בחג. פתיחת המכסות הובילה לזעם בקרב החקלאים וראשי הארגונים המייצגים אותם. אלא שבפועל, היבואנים כמעט ולא ניצלו מכסות אלו.
על פי נתוני משרד החקלאות, בפועל, יובאו לישראל רק מלפפונים, עגבניות ופלפלים. בהיקף של כ-1,100 טונות בלבד, המהווה כ-2% בלבד מסך המכסות שנפתחו. מנתוני המשרד עולה כי התוצרת המקומית מספקת את הצרכן הישראלי, וכ-3% בלבד מצריכת העגבניות, המלפפונים והפלפלים המקומית מקורה ביבוא.
ממשרד החקלאות נמסר ערב החג כי העובדה שרובם המוחלט של מכסות הייבוא לא נוצלו מוכיחה את הטענה שייבוא פירות וירקות לישראל מתבצע רק כאשר מחירי הפירות והירקות עולים ברמה משמעותית מעל מחירם ביתר ימי השנה. כאשר מחירי הפירות והירקות אינם משתוללים בתקופת החגים, לא קיימת הצדקה כלכלית לייבוא ו-99% מסך הירקות הנצרכים הינם מתוצרת מקומית. אי לכך, פתיחת המשק לייבוא פירות וירקות איננו פוגע כלל וכלל בחקלאים הישראלים, אלא נועד להגן על אזרחי ישראל מפני תרחיש של מחסור בתוצרת המקומית הגורמת להפקעת מחירים. פתיחת המשק לייבוא מאזנת השוק ומשאירה את מחירי הפירות והירקות ברמה סבירה בתקופת החגים.
דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים, העביר את האחריות לרשתות השיווק בטענה מחירון מועצת הצמחים לא מייצג את מחירי הקניה שמשלמוצ הרשתות לחקלאים: ״הרשתות מנצלות את תמימות הצרכנים ומעלים מחירים״.
בתוך כך, בביקור שערך אצל מגדלי הפירות בגולן, אמר ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) כי "ממשלת ישראל מתעלמת מהפגיעה ביצוא התפוחים לסוריה בעקבות מלחמת האזרחים וממשיכהלהתעמר בחקלאים. מתוך כ 120,000 טונות תפוחים שמגדלים בישראל בשנה, כ 10,000 טונות יוצאו לסוריה, בתמורה הולמת אך בשנים האחרונות היצוא לסוריה נעצר בשל המלחמה ומה עושה הממשלה? מאפשרת ייבוא מארצות מעבר לים של 10,000 טונות תפוחים נוספים״. עוד הוסיף ח״כ ברושי כי הציבור רוכש תפוחים ב 9 שקלים לקילו ואילו החקלאי מקבל 1.5 שקלים בלבד- כל היתר הולך לפערי תיווך ולסוחרים. ״החקלאים אינם מצליחים לכסות הפסדים במחירים הנוכחיים, והממשלה הולכת וקוברת אותם. מחירי התוצרת החקלאית צריכים לרדת, אך לא באמצעות פגיעה במגדלים שנמצאים בהפסדים, אלא על ידי שינוי עמוק שיביא להורדת פערי התיווך. ממשלת ישראל חייבת להפסיק את הייבוא ולשמור את השוק המקומי לחקלאים הישראליים. הגיע הזמן שהממשלה תטפל בפערי התיווך ולא תעודד את הסוחרים והיבואנים".