$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

מכונות הקפה רעילות? הממונה על התקינה ישן

למעלה משנה וחצי שמשרד הכלכלה מתעלם מדרישת מכון התקנים לתת תוקף לתקן הכולל סעיף שמחייב לערוך בדיקות רעילות למוצרים כגון מכונות קפה

אורנה יפת 06:5523.01.17

על רקע גילויי עופרת במכונות קפה המשווקות לבתי קפה ולשוק המוסדי והאזהרה ששיגר משרד הבריאות בנושא זה, ל"כלכליסט" נודע כי למעלה משנה וחצי, מאז מאי 2015, ממתינה על שולחנו של הממונה על התקינה במשרד הכלכלה דרישה של מכון התקנים להפוך לרשמי את הנוסח החדש תקן ת"י 900, העוסק בבטיחות מכשירים חשמליים. הנוסח החדש מכיל את סעיף 32, המחייב מוצרי חשמל, ובכללם מכונות קפה מסחריות, לעמוד בבדיקות רעלים. נוסח ת"י 900 נערך מחדש לאחר שהנוסח הקודם לקה בסרבול ואי בהירויות, שמנעו את אכיפתו בפועל, ובעקבות עדכון התקן הבינלאומי המאומץ בישראל.

 

דרישה זאת קיימת כבר למעשה בתקן ישן מ־2005, אבל לא נאכפה על ידי משרד הכלכלה עד היום, וועדת מומחים של מכון התקנים היא שפעלה לשינוי הנוסח. אף יותר מזה, מתברר כי הבדיקות שאותן יבואני מכונות הקפה נוגעות רק לנושא החשמל, והיבואנים בעצמם אינם ערים לכך שהמכונות אמורות לעבור גם בדיקות רעלים.

 

על פי סעיף 32 החדש, גם מכונות שאינן מיועדות לשימוש ביתי, כגון ציוד הסעדה, נדרשות לעמוד בבדיקת רעלים: "תקן זה חל גם על מכשירים שאינם מיועדים לשימוש ביתי רגיל, אך אשר מהווים, אף על פי כן, מקור סכנה לציבור, כגון מכשירים המיועדים לשימוש על ידי אנשים לא מקצועיים בבתי מלאכה ובתעשייה הקלה... דוגמה למכשירים מסוג זה הם ציוד הסעדה, מכשירי ניקוי מסחריים ותעשייתיים, ציוד למספרות".

 

מכונת קפה. הנוסח החדש מדגיש כי יש לבדוק מכונות המחוברות לרשת המים  מכונת קפה. הנוסח החדש מדגיש כי יש לבדוק מכונות המחוברות לרשת המים צילום: שאול גולן

 

ועדת המומחים של מכון התקנים, בשיתוף מומחי המעבדה לכימיה במכון, הדגישה בדרישתה: "עבור מכשירים הבאים במגע עם מזון ועם משקאות ואינם מחוברים לרשת אספקת המים, תכונות של נדידה כללית, נדידת מתכות ואורגנולפטיות (טעם וריח) יתאימו לדרישות תקנת האיחוד האירופי, לרבות דרישת התַקנה כי על היצרן להמציא לגוף הבודק הצהרה בכתב. מכשירים הבאים במגע עם מים ומחוברים לרשת אספקת המים יתאימו לדרישות התקן הישראלי".

  

ממשרד הכלכלה נמסר: "טרם ההכרזה של שר הכלכלה על רשמיות התקן, יש להתייעץ עם מגזרי המשק הנוגעים לתקן ועם הגורמים המקצועיים במשרדי הממשלה ויש לקבל את הסכמת השרים הממונים, והליך זה לוקח זמן. האישור למכונות המיובאות ניתן על סמך תצהיר היבואן כי המוצר עומד בדרישות התקן, הפיקוח בשווקים הוא מדגמי, ותעדוף המוצרים שנדגמים מתבסס על הערכת רמת המסוכנות וההסתברות לאי עמידה בתקן. בעקבות האירוע שוקל הממונה על התקינה להחמיר את משטר הבדיקות".

 

 

ממשרד הבריאות נמסר: "לפני מספר שנים יזם משרד הבריאות תיקון בתקן, שלפיו תוגבל תכולת העופרת בחומרי המבנה של האביזרים לפחות מ־0.25%. זהו שינוי מהותי בתהליכי הייצור, ומשרד הכלכלה החליט להחילו על אביזרי מתכת שלוש שנים מיום הפרסום, ועל אביזרים שאינם ממתכת שנתיים מיום הפרסום, פברואר 2016".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x