ברייט פוד מעמידה למכירה את חברת דגני הבוקר הבריטית
חברת המזון הסינית, בעלת השליטה בתנובה, בוחנת את מכירת יצרנית דגני הבוקר וויטאביקס שרכשה רק ב־2012, זאת בגלל כישלונה במכירות בשוק הסיני
חברת המזון הסינית ברייט פוד בוחנת את מכירת יצרנית דגני הבוקר הבריטית וויטאביקס (Weetabix). זאת על רקע הקושי לשנות את הרגלי הצריכה של הצרכנים בסין, שאינם מורגלים בצריכת דגני בוקר. ב־2012 ברייט פוד רכשה 60% מחברת וויטאביקס, יצרנית דגני הבוקר השביעית בגודלה בעולם והשנייה בגודלה בבריטניה, מקרן ההשקעות ליון קפיטל. העסקה התבצעה לפי שווי של 1.2 מיליארד ליש"ט (כ־7 מיליארד שקל) והשאירה 40% מהחברה בידי קרן ההשקעות.
- ברייט פוד רוצה להחזיר את שלמה רודב לתנובה
- ברייט פוד במסר מרגיע לעובדי תנובה: "בעיצומו של שינוי הכרחי"
- נציג ברייט פוד בתנובה התפטר מתפקידו
לפי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, ברייט פוד שכרה את שירותי בנק ההשקעות גולדמן זאקס כדי למצוא קונה לחלקה בוויטאביקס, עבורו היא דורשת כמיליארד יורו, בדומה למחיר ששילמה לפני 4 שנים. אלא שאז היה המחיר גבוה פי 10 מה־EBITDA של וויטאביקס, ואילו כיום הוא גבוה פי 8 בלבד.
רכישת וויטאביקס נועדה לאפשר לברייט פוד, הנמצאת בבעלות ממשלת סין, לספק מקור נוסף למזון מתועש לאוכלוסיה המקומית. כך, לאחר הרכישה אמורה היתה וויטאביקס להתרחב עם מוצריה גם לשוק הסיני. כיוון שהציבור הסיני אינו רגיל לצרוך דגני בוקר, החברה היתה אמורה לגרום לכך שימיר את דייסת הבוקר המלוחה אותה נהוג לאכול בסין בארוחת הבוקר בדגנים בחלב. אלא שככל שחלפו השנים, נראה היה כי התוכנית להחדיר את דגני הבוקר לשוק הסיני קשה עד בלתי אפשרית ליישום. לפני כשנתיים דיווחו כלי תקשורת בבריטניה כי וויטאביקס מתכננת לקצץ בשכר ולהפחית את שעות העבודה של העובדים שלה, כדי להתמודד עם התחרות מול מותגי הבית של הרשתות. כעת נראה כי הקיצוץ לא היה מספיק וברייט פוד בוחנת את מכירת חלקה בחברה.
רכישת וויטאביקס שמחזיקה בנתח של 1% משוק הדגנים העולמי המגלגל 27.5 מיליארד דולר בשנה, היתה רק שלב אחד בסבב הרכישות העולמי שניהלה ברייט פוד בשנים האחרונות. סבב זה כלל בין היתר רכישת מחלבה בניו זילנד, מחלבה ויצרנית מזון נוספת באוסטרליה, חברת סחר צרפתית ואת קונצרן תנובה הישראלי. סבב הרכישות התבסס על תוכנית החומש הכלכלית של סין לשנים 2010–2015, הכוללת עידוד השקעות בשווקים זרים.
העסקה לרכישת תנובה מידי קרן אייפקס נחתמה במאי 2014 לפי שווי 8.6 מיליארד שקל. בבסיס העסקה עמד הרצון של ברייט פוד להרחיב את פעילות תנובה לסין, באמצעות יצוא מוצרי החלב, הירקות הקפואים ועוד. אלא שחלפו למעלה משנתיים והמהלך לא יצא עוד לפועל, וגם תנאי השוק בישראל השתנו לרעת תנובה. הממשלה פתחה השנה את שוק הבשר הטרי שנשלט עד כה על ידי תנובה לייבוא פטור ממכס והמשיכה את חלוקת המכסות לייבוא גבינה צהובה בפטור ממכס.
באוגוסט האחרון נחשף כי שוויה של תנובה עומד על 5–4.5 מיליארד שקל בלבד, צניחה של כ־42% מאז הרכישה של סרייט פוד. זאת ועוד, החברה עברה טלטלה קשה עם עזיבת המנכ"ל אריק שור, שלאחריה נרשמה פרישת בכירים רבים בארגון. במסגרת תוכנית התייעלות לה נדרשה תנובה, אוחדו מחלקות ופוטרו בכירים נוספים וכעת עומדת החברה על סף יישום החלק המהותי בתוכנית — פיטורי 500–600 עובדים. החברה מצויה במו"מ עם ועד העובדים, שצפוי לאשר את הפיטורים בתמורה להסכם קיבוצי חדש לעובדים שישארו, הכולל בין היתר תוספת שכר.