ועדת המחירים צפויה להוזיל את הלחם האחיד
בנוסף, צפוי שינוי בהרכב המוצרים המפוקחים בתחום הלחם, כמו לחם מחיטה מלאה. שנתיים לא נרשמה ירידה במחירי הלחמים האחידים, למרות ירידה במחירי החיטה בעולם
בדיקה מקיפה לעלויות ייצור הלחם במאפיות צפויה להוביל להפחתת מחירים ולשינוי בהרכב המוצרים המפוקחים בתחום הלחם. המהלך שמצוי בשלב בדיקת תגובת המאפיות, יוצא לדרך כשנה לאחר שבעקבות בדיקת רואה חשבון חיצוני, הופחת מחיר הלחם המפוקח 3 פעמים.
ערב חגי תשרי אשתקד, הודיעו משרדי האוצר והכלכלה על הפחתת מחירי הלחם שבפיקוח, בעקבות תוצאות בדיקה חדשה לעלויות הייצור של הלחם עבור משרד הכלכלה. מדובר בבדיקה שערך משרד הכלכלה באמצעות רו"ח משה פן, אחרי שעד כה התבסס המשרד רק על בדיקת התשומות החודשית ועל נוסחת סוארי, בכל האמור לקבלת החלטה על עדכון מחירי הלחם שבפיקוח. ההחלטה על בדיקת עלויות הייצור התקבלה לפני כשנה וחצי, לאחר שבמשך שנתיים לא נרשמה ירידה במחירי הלחמים האחידים, למרות ירידה במחירי החיטה בעולם.
ממצאים ראשוניים של הבדיקה העלו אז כי עלויות הייצור של החלה ושל הלחמים האחיד והלבן הפרוסים והארוזים, גבוהים ויש להורידם. כבר עם ביצוע ההפחתה הראשונה, הודיע משרד הכלכלה כי על פי הערכתו, הדוח הסופי צפוי לקבוע הורדה נוספת במחיר הלחם.
ממצאי הבדיקה העלו כי עלויות הייצור של הלחם האחיד הבסיסי שאינו פרוס וארוז ומהווה כ-16% מסל הלחמים שבפיקוח, נמוכות רק במעט מהמחיר הנוכחי ולכן הוחלט שלא להמליץ על הוזלתם. מכאן ניתן ללמוד כי הירידה המתמשכת במחירי החיטה בעולם, הינה רק גורם משני בהחלטת ועדת המחירים להמליץ על הורדת המחיר. בבסיס ההחלטה עומד ככל הנראה הפער בין מחירו של לחם אחיד בסיסי לזה הפרוס והארוז. הפער שבהפחתות המחירים הקודמות ירד מ- 2.56 שקל לכיכר לחם ל- 2.19 שקל, צומצם לפני שנה ל- 1.97 שקל בלבד.
ממשרד הכלכלה נמסר: "המפקח על המחירים במשרד הכלכלה ביצע בדיקה מקיפה לעלויות יצור הלחם בפיקוח מחירים, על מנת לבצע עדכון מחיר בסיסי. התחשיב ותוצאות הבדיקה הועברו לגורמים הנוגעים בדבר ובהם מאפיות, המועצה הישראלית לצרכנות והתאחדות התעשיינים לצורך מתן זכות טיעון בכתב. יודגש כי זו אינה המלצת וועדה אלא פרסום תוצאות התחשיב בלבד. בימים אלו התקבלו התייחסויות המאפיות, וועדת המחירים תדון בהתייחסויות אלו ותחליט לגבי המלצתה לשרים.