ביהמ"ש קבע: שר האוצר והחשכ"לית ייתבעו על פיצוץ צינור הנפט בערבה
השופטת רחל ברקאי סרבה למחוק את משה כחלון והחשבת הכללית מיכל עבאדי ביואנג'ו מכתב התביעה שהוגש נגד קצא"א על זיהום שמורת עבורנה שבערבה. המדינה במבוכה: טענה שאין בינה לבין קצא"א קשר - אך משרד האוצר ייאלץ לשאת באחריות
- הממשלה אישרה: יוסר החיסיון מעל קצא"א בנושאי איכות הסביבה
- כתב אישום נגד קצא"א: "גרמה לזיהום כבד של נחל צין וסביבותיו"
- כתב אישום חמור נגד קצא"א: "פעלה ללא היתר במפרץ אילת ופגעה ב-2,600 אלמוגים"
קצא"א הוקמה בשנות ה60 כמיזם משותף לממשלות ישראל ואיראן במטרה להזרים דלקים מהמפרץ הפרסי ללקוחות בים התיכון. עליית משטר האייתולות שם הפסיקה את השת"פ כאשר הבעלות על החברה נשארה לפחות "על הנייר" כשווה בין המדינות. מאז פועלת קצא"א תחת חוק הזיכיון שנולד עבורה כדי להסדיר את פעילותה. לאחרונה הוחלט להקים ועדה להסרת החיסיון שחל על חלק מפעילויות החברה. ברקע, איראן תבעה את ישראל בבוררות בינ"ל על חלקה בקצא"א ובשנה שעברה זכתה בפסק שמחייב את ישראל לשלם לה פיצוי של כ1.4 מיליארד דולר. על פי ההערכות ישראל ערערה על פסק הבוררות.
עו"ד חיה ארז מעמותת צלול מסרה בתגובה ש"החלטת בית המשפט דוחה ניסיון מתמשך ולא ראוי של המדינה להשאיר את הפעילות שלה והמעורבות שלה בחברת קצא"א תחת מעטה סודיות כבד, באופן שמחד מנצל את המשאבים הטבעיים ומאידך מזלזל בחשיבותם ומסכן את המשאבים הציבוריים על ידי התנהלות שאינה מתחשבת דיה בהשלכות הפעילות שלו על הסביבה.
"ההחלטה מדגישה את חשיבות לקיחת אחריות למשאבים הציבוריים על ידי האזרחים ואת העובדה שאין עוד כל הצדקה לחיסיון הגורף על פעילות קצא"א והגיע הזמן כי המדינה תאמץ מדיניות של שקיפות והטלת האחריות על האחראים לרשלנות שהובילה לאסון עברונה. גם אם מדובר בראש הממשלה ובעלי תפקידים באוצר אין אדם שחסין מאחריות לזיהום הסביבה".
הבקשה לאישור התביעה הייצוגית מנוהלת על ידי עוה"ד אסף פינק, חיה ארז, איריס האן, יעקב סבו, חגי קלעי ואוהד רוזן.