כוחה של בזק מתבטא במשרדי הממשלה
פטורים ממכרזים שקיבלה בזק ממשרדי ממשלה חושפים עדות למונופול החזק. "בזק היא היחידה שיכולה לספק את השירותים", כותב משרד ראש הממשלה בנימוקיו לפטור
לפני ימים ספורים הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי ראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו מנוע מלטפל בעניינים הנוגעים לבעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ'. אף שנתניהו מסר בתגובה למנדלבליט כי כדי למנוע טענות בדבר חשש לניגוד עניינים, ומטעמים של נראות ציבורית, הוא מוכן להימנע מטיפול בעניינים הנוגעים לאלוביץ' ולחברות שבשליטתו, נראה שהמשימה תהיה קשה עד בלתי אפשרית לביצוע. כוחה המונופוליסטי של חברת בזק הוא כל כך רחב עד שב־2015, 95% מהרווחים של שוק התקשורת היו שייכים לבזק. עדות נוספת לכוח החזק של המונופול מתגלה בבדיקה של נימוקי הפטור ממכרזים שקיבלה החברה בשנים האחרונות ממינהל הרכש הממשלתי.
- היועמ"ש: ראש הממשלה לא יוכל לעסוק בעניינים הנוגעים לשאול אלוביץ'
- אפילו מיזוג עם גולן טלקום לא יקרב את HOT לגודל של בזק
- היועמ"ש: בחינת ניגוד העניינים של נתניהו עם בזק נמצאת "בשלבים מתקדמים"
באוגוסט 2015, בזמן שנתניהו מכהן כשר התקשורת, פנה משרד ראש הממשלה למינהל הרכש הממשלתי וביקש להמשיך את ההתקשרות שלו עם בזק לקבלת שירותי תקשורת קווית. המשרד ביקש פטור על אותה התקשרות עם בזק בהיקף של 737,445 שקל. בנימוקים לאישור הפטור ציין המשרד כי "חברת בזק היא החברה היחידה המסוגלת לספק את מכלול השירותים המבוקשים. חברת HOT, לעומת זאת, יכולה לספק רק חלק מהשירותים. לאור זאת, היחידה המקצועית מציינת כי קיימת חשיבות רבה למתן השירות בידי ספק אחד ובאחריותו הכוללת, ולכן המשרד מעוניין להמשיך להתקשר עם בזק בעניין זה".
המונופול של בזק לא עוצר רק במשרדים של נתניהו והוא פשוט עובדה מוגמרת לכל משרדי הממשלה. משרד האוצר ביקש אף הוא במרץ האחרון פטור ממכרז עבור בזק בהיקף של 2.5 מיליון שקל. בנימוקים לפטור נרשם "שירותי רשת התקשורת הממשלתית הנם קריטיים לרציפות עבודת משרדי הממשלה. יציבות השירותים ומערכות המידע, המשכיותם ואיכותם הן משמעותיים ומהוות תווך יחיד בכל הנדרש להעברת המידע ממערכות המחשוב של הממשלה לאזרחים. לכן אין לקחת כל סיכון בכל הקשור לשירותים אלו".
אלוביץ' שולט על נתחים עצומים בשוק התקשורת. דרך יורוקום אלוביץ' מחזיק את חברת חלל תקשורת, בעלת הלוויינים האזרחיים מסדרת עמוס, ואת יורוקום תקשורת סלולרית המחזיקה את המותג נוקיה ו־ZTE. באמצעות יורוקום אלוביץ' שולט בקבוצת בזק (דרך שתי חברות אחזקה: אינטרנט זהב ובי קומיוניקישנס). בבעלות קבוצת בזק ניתן למצוא את חברת בזק, פלאפון, yes, וחברת האינטרנט בזק בינלאומי. כמו כן, בבעלות אלוביץ' גם גוף התקשורת וואלה.
מנדלבליט אסר על נתניהו לטפל בענייניו של אלוביץ', עיקר את תפקידו כשר התקשורת. משמעות ההחלטה היא שנתניהו לא יוכל למלא את תפקידו כשר התקשורת מאחר שהוא מחויב להימנע מלטפל בסלולר, בטלוויזיה ובתשתיות התקשורת. מנדלבליט הבהיר כי נתניהו יוכל עדיין לטפל בהסדרת פעילותם של הערוצים המסחריים, הערוצים הייעודיים (כל עוד אין נגיעה לטלוויזיה הרב־ערוצית), שידורי הרדיו, תאגיד השידור הציבורי והדואר.
עתיד שוק הסלולר: עסקת HOT־גולן
סוגיה נוספת ששר התקשורת לא יוכל לעסוק בה היא עסקת HOT וגולן טלקום, שעתידה להשפיע על כל שוק הסלולר. לפי ההסכם המתגבש בין השתיים, גולן תשתמש בתשתיות HOT ולא סלקום למשך עשר שנים, עם אפשרות להארכה של חמש שנים בכל פעם. כיום החברה היחידה שיש לה תשתית עצמאית המנותקת לחלוטין מבזק היא HOT.
במידה שמשרד התקשורת יאשר את הבקשה של גולן טלקום לקבל רישיון וירטואלי ולהמשיך לפעול על תשתית HOT, הדבר יחזק את HOT גם בתחום הסלולר והיא תצבור כוח אל מול בזק. אם תאושר הבקשה, לא מן הנמנע שבעוד כמה שנים קבוצת HOT תהיה מספיק חזקה כדי לנסות להשתלט על קבוצות תקשורת קטנות ולהתנגח בבזק.