המספרים האמיתיים של רפורמת האינטרנט
קבוצת בזק מסכמת רבעון ראשון חלש אבל המונופול עדיין כאן. לפי הקבוצה, 290 אלף לקוחות נטשו אותה במסגרת הרפורמה בשוק הסיטונאי, שמאפשר לחכור את תשתית האינטרנט שלה. אלא שכ־20% מהם עברו לבזק בינלאומי. במקביל התחזקה בזק ביותר מ־100 אלף קווי אינטרנט בעצמה
הדו"חות הכספיים של קבוצת בזק לרבעון הראשון של שנת 2016, שהתפרסמו ביום חמישי, מספקים הצצה למצבה של אחת הרפורמות החשובות שמקדם משרד התקשורת - השוק הסיטונאי, שמאפשרת לחברות לחכור מבזק את תשתית האינטרנט שלה במטרה להוריד את המחירים. בזק מדווחת בדו"חות על 290 אלף לקוחות שנטשו אותה במסגרת הרפורמה, אבל 20% מהם, כ־56 אלף, הם של בזק בינלאומי, כלומר נשארו למעשה לקוחות בזק. מלבד זאת, 120 אלף הם לקוחות סלקום, 85 אלף לקוחות פרטנר, 25 אלף לקוחות אקספון ו־11 אלף לקוחות טריפל סי. יש לציין כי המספרים משתנים בכל יום.
- היועמ"ש: בחינת ניגוד העניינים של נתניהו עם בזק נמצאת "בשלבים מתקדמים"
- בזק מסכמת את הרבעון הראשון: עלייה בהכנסות וירידה של 38% ברווח
- תלונות בסיטונאות? משרד התקשורת מפרסם שימוע חדש לטלפוניה של בזק
בנוסף על כך, ניכר כי רפורמת השוק הסיטונאי לא פגעה בבזק אלא ההפך. לפי הדו"ח, בזק נחלשת באטיות בטלפוניה ומתחזקת בתשתית האינטרנט. הכנסות חברת בזק, שאחראית לפעילות הטלפוניה ותשתית האינטרנט, לרבעון הראשון הסתכמו ב־1.1 מיליארד שקל, ירידה של פחות מ־1% ביחס לרבעון הקודם, בעקבות הירידה בהכנסות משירותי הטלפוניה והגידול בשירותי האינטרנט והדאטה. הרווח התפעולי היה כ־536 מיליון, ירידה של 2%. הרווח הנקי של החברה ירד ב־5% ל־328 מיליון שקל. בזק איבדה 42 אלף מינויים בתחום הקווי בשנה האחרונה, וההכנסה החודשית הממוצעת מלקוח (ARPU) היתה 59 שקל, ירידה של 2 שקלים. היא הצליחה לגייס 113 אלף מינויים חדשים לשירות האינטרנט שלה בשנה האחרונה, וה־ARPU עלה מ־87 שקל ל־91 שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
התקלה בפלאפון חתכה את הרווח
למעט התחזקותה בתחום האינטרנט, רשמה קבוצת בזק רבעון לא טוב. אמנם ההכנסות של הקבוצה עלו ביחס לרבעון המקביל (שלא כלל את חברת yes בתוצאות המאוחדות), אבל הרווחים בכל מגזרי הפעילות של הקבוצה - טלפוניה, אינטרנט, טלוויזיה וסלולר - ירדו.
הכנסות הקבוצה עמדו על 2.5 מיליארד שקל, עלייה של כ־18% ביחס לרבעון המקביל. ה־EBITDA היה 1.02 מיליארד שקל, עלייה של 7%. ואולם הרווח התפעולי ספג ירידה של כ־11% והסתכם ב־574 מיליון שקל ביחס לרבעון המקביל והרווח הנקי נחתך ב־37% והסתכם ב־288 מיליון שקל.
עם פרסום הדו"חות ירדה מניית בזק בכ־3%. למרות הירידות ברווחים בעל השליטה בקבוצה שאול אלוביץ' מתכוון להעלות ביוני את שכר הניהול שקבוצת בזק משלמת לחברה־האם שלו מ־5.5 מיליון שקל בשנה ל־6.4 מיליון שקל בשנה, זאת על אף הירידה ברווחים.
התקלה שחברת פלאפון חוותה בחודש מרץ השפיעה באופן ישיר על רווחיה. הכנסות חברת פלאפון לרבעון הראשון הסתכמו ב־671 מיליון שקל, ירידה של כ־8%. הרווח התפעולי צלל ב־97% מיליון שקל בהשוואה לרבעון המקביל בגלל התקלה ששיתקה את רשת הסלולר לכמה ימים. הרווח הנקי של פלאפון לרבעון הנוכחי הסתכם בכ־13 מיליון שקל, ירידה של 64% בהשוואה לרבעון המקביל. החברה הצליחה לגייס בשנה האחרונה 127 אלף לקוחות חדשים, אך ה־ARPU ירד מ־65 שקל ל־57 ברבעון הנוכחי. "מלחמת המחירים האגרסיבית בסלולר נמשכה ברבעון הראשון של 2016", אמר מנכ"ל החברה רן גוראון. "למרות זאת, פלאפון המשיכה בפיתוח מואץ של עסקי החברה והמשיכה להתייעל. לאחרונה חתמנו על הסכם שיתוף פעולה עם רשת באג שיאפשר לנו להרחיב את פריסתנו בעשרות נקודות ברחבי הארץ ולהגיע לקהלים חדשים".
yes מאבדת פי שלושה לקוחות מ־HOT
התחרות הגוברת בתחום הטלוויזיה ניכרת ביתר שאת בתוצאות הקבוצה. הירידות החדות של yes ברבעון הראשון של השנה נרשמות עוד לפני שורה של מהלכים שנקטה המתחרה החדשה, סלקום TV. לפני כשבועיים הודיעה סלקום כי היא מצרפת את חבילת ערוצי הספורט לשידוריה, ומאז דיווח המנכ"ל ניר שטרן על הכפלת קצב המצטרפים. את התוצאות של המהלך הזה נוכל למדוד רק ברבעון השני של השנה, אבל עוד לפניו yes מתמודדת עם העמקה משמעותית של ההפסד שלה.
yes הפסידה ברבעון 6,000 מינויים בשל התחרות האגרסיבית. בחתך רוחבי אל מול המתחרות HOT איבדה 2,000 מינויים, והשחקנית הקטנה, סלקום TV, הצליחה לגייס כ־11 אלף מינויים חדשים ברבעון. הכנסות החברה הסתכמו ב־439 מיליון שקל, ירידה של פחות מ־1% ביחס לרבעון הקודם. הרווח התפעולי ירד ב־3% ביחס לרבעון המקביל והסתכם ב־57 מיליון שקל. yes סיימה בהפסד נקי של 71 מיליון שקל, גידול אסטרונומי לעומת הרבעון הקודם, שבו נרשם הפסד של 3 מיליון שקל בלבד. החברה מסבירה את העלייה בהפסד בגידול בהוצאות מימון והוצאות ריבית בגין הלוואות מבעלי מניות. ה־ARPU ירד ב־4 שקלים מהרבעון האחרון ובשקל אחד מהרבעון המקביל ל־231 שקל. רון אילון, מנכ"ל yes, אמר: "שוק הטלוויזיה הרב־ערוצית מצוי בתקופה מרובת מתחרים וניצב בפני אתגרים דוגמת הפיראטיות הגואה ואפליות רגולטוריות שפוגעות בצרכנים".
בזק בינלאומי חתמה בינואר השנה על הסכם קיבוצי שהתבטא בשורת הרווח בדו"חותיה. החברה דיווחה על הכנסות של 395 מיליון שקל, גידול של כ־0.5% ביחס לרבעון המקביל. הרווח התפעולי ירד ב־39% ל־37 מיליון שקל והרווח הנקי צלל ב־41% ל־26 מיליון שקל.
מוטי אלמליח, מנכ"ל בזק בינלאומי, הסביר: "אמנם חתימת ההסכם הקיבוצי השפיעה על מדדי הרווחיות, אך יותר מכל היא חיזקה את הרוח המאוחדת והמחויבות של עובדי החברה להצלחתה".