$
פרסום ושיווק

הסכסוכים בין משווקי הירקות הגדולים התגלגלו למכרז מגה

אילן וששי שבע התעניינו ברכישת מגה, רכשו את טופסי המכרז - והחליטו להישאר בחוץ. רק אחרי שהמכרז הוארך והתברר שרמי לוי הוא המועמד היחיד, החליטו האחים להגיש הצעה קצת יותר גבוהה. אולי רק כדי להרגיז את מי שעזב אותם ואת דודי עזרא

נורית קדוש 08:1517.03.16

האם המכרז למכירת מגה הוא תחרות אמיתית בין גורמים המעוניינים לרכוש רשת שיווק גדולה מתוך שיקולים כלכליים רציונליים, או קרב יצרי בין כמה מהשחקנים הגדולים בישראל שמעוניינים לסגור חשבון על סכסוכי העבר?

 

ביום שלישי שעבר, כשתם המועד להגשת הצעות למכרז, התברר שרמי לוי הוא היחיד שהגיש הצעה - 150 מיליון שקל לרכישת כל 127 סניפי מגה. אולם לאחר ששופטת בית המשפט המחוזי בלוד עירית וינברג־נוטוביץ האריכה את מועד ההגשה, החליטו האחים אילן וששי שבע להיכנס למשחק. ביום שישי הם הגישו הצעה משלהם בסך 160 מיליון שקל. ההצעה צפויה להכביד על רמי לוי. מבחינת האחים זו כבר נקמה מתוקה במי שפירק את השותפות שלו עם החברה שבבעלותם, ביכורי השדה דרום, רשת שיווק הירקות והפירות הגדולה בישראל.

 

נטו קשרים חמים

 

האחים שבע החליטו להתמודד על רכישת מגה בניגוד לעמדתם המקורית. השניים התעניינו בעסקה מיד עם כניסת מגה להקפאת הליכים לפני כחודש וחצי. הם רכשו את מסמכי המכרז ונכנסו לחדר המידע. אולם לאחר שנחשפו לנתונים של הרשת, החליטו לא להגיש הצעה.

 

 

ההזדמנות השנייה להגיש הצעה ניתנה להם בעקבות התגבשות קבוצת רוכשים שאירגן שר התעשייה והמסחר לשעבר, שלום שמחון. השופטת וינברג־נוטוביץ האריכה את מועד ההגשה כדי לאפשר לקבוצת שמחון להתמודד. אלא שבאותו מועד התברר שרמי לוי הוא היחיד שהגיש הצעה - וגם האחים שבע קפצו על העגלה.

 

ביום ראשון הם כבר קיימו פגישה עם נאמני מגה. אלא שאיתם הגיע אורח מפתיע: עמי גולדין, מנכ"ל נטו, חברת המזון החמישית בגודלה. גולדין הסביר אחר כך שהגיע בתור "חבר אישי של אילן שבע".

 

אך עם כל הכבוד לחברות החמה, בין האחים שבע לנטו שבשליטת דודי עזרא יש קשרים עסקיים חזקים. שבע ונטו שותפים שווים בביכורי השדה דרום, שאותה זנח לוי בשנה שעברה. במקביל, לוי דחק את נטו בכמה הזדמנויות מסניפי הרשת שלו.

 

ההצעה המפתיעה של האחים שבע לרכישת מגה, והנוכחות של גולדין בפגישה עם נאמני מגה, חיזקו את ההערכות בשוק קמעונאות המזון, שהאחים שבע לא הגישו את ההצעה מתוך כוונה אמיתית לרכוש את הרשת ולהפעיל אותה, אלא כדי לגרום ללוי להזיע ולאלץ אותו להעלות את ההצעה שלו לרכישת מגה, בהתמחרות שתתקיים ביניהם.

 

שותפות שפורקה

 

ביכורי השדה דרום משווקת ירקות ופירות לרשתות השיווק באמצעות חברות־בת שהן שותפות בין ביכורי דרום לרשת השיווק שאליה היא מפיצה. שותפויות אלה כמובן פוגעות בתחרות, והן פעלו מכוח פטור מהסדר כובל למשווקי תוצרת חקלאית. ב־2014 אושר חוק ממשלתי שצמצם את הפטור והציב לביכורי דרום ולרשתות שתי אפשרויות: או להיפרד, או לצמצם את האחזקה של הרשתות בשותפות ל־49%.

 

עם כניסת החוק לתוקף במרץ 2015, בחרו הרשתות יינות ביתן ושוק העיר לצמצם את אחזקותיהן וכיום הן מקבלות סחורה מביכורי דרום באמצעות השותפויות ביכורי ביתן וביכורי שוק העיר.

 

אולם רמי לוי, שהיה שותף עם ביכורי דרום בחברת ביכורי השקמה, העדיף לפרק את השותפות ורכש את חלקם של שותפיו. לפי הערכות, בצעד הזה גזל לוי מביכורי דרום כ־40% מהיקף הקניות שלה והחליש את כוח הקנייה שלה: מכה כואבת לאחים שבע ולדודי עזרא, השותף שלהם בביכורי השדה דרום. זו לא היתה הפעם הראשונה שבה לוי פגע בנטו ובדודי עזרא כחלק ממערכת יחסים חבולה.

 

קשר הדוק עם שופרסל

 

כשנה לפני כן לוי הוציא את נטו מהאטליזים שהפעילה בחלק מסניפי הרשת שלו. בין הצדדים ניטש ויכוח על תמחור, ניהול ואיכות הסחורה. בדצמבר האחרון הנחית לוי על נטו מכה נוספת, כשזכה במכרז לייבוא בשר טרי ללא מכס, והפסיק לרכוש בשר מיושן מנטו ומבלדי.

 

נטו היא חברת המזון החמישית בגודלה בישראל. היא מייצרת או מייבאת את מותגי שלושת האופים, טיבון ויל, דלידג, טונה ויליגר ועוד. בנוסף נטו היא ספק מרכזי של המותג הפרטי של שופרסל, ומייבאת עבורה את הבשר הטרי אנגוס מארגנטינה. עוצמת הקשר עמדה במבחן כששופרסל החליטה שלא לשווק במותג שלה גבינה צהובה שנטו ייבאה.

 

בסוף 2012 התברר שנטו רכשה מישראלום של מתיו ברונפמן ושולם פישר, המחזיקה כ־19% משופרסל (ופישר הוא יו"ר הרשת), את חברת פאלאס המפסידה, תמורת 115 מיליון שקל. העסקה העלתה תרעומת קשה בשוק, מחשש שבתמורה לעסקה תזכה נטו למעמד מועדף בשופרסל. בכיר בענף הקמעונאות גם הזכיר שנטו היתה הראשונה שעצרה אספקה למגה, וטען שההחלטה היתה נגועה באינטרסים זרים. גם קשרים אלה עשויים להתבטא בהחלטה של האחים שבע להקשות על לוי ברכישת מגה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x