$
פרסום ושיווק

מירי רגב מחזירה את המבצעים על הספרים

שנתיים לאחר חקיקתו, הודיעה שרת התרבות שתבטל את החוק האוסר למכור בהנחה ספרים ישראליים חדשים ותפרק את הבעלות הצולבת בשוק הספרים. רשתות השיווק חוששות מצניחה במכירות

נורית קדוש 08:3607.03.16

שרת התרבות מירי רגב נערכת לבטל את האיסור למכור בהנחה ספרים ישראליים חדשים, שנתיים לאחר כניסת חוק הספרים לתוקף. רגב הודיעה אתמול על כוונתה לבטל את החוק בתוך שלושה חודשים, לקראת שבוע הספר, ול"כלכליסט" נודע כי ברשתות הספרים חוששים כעת מפגיעה במכירות בטווח הקצר, כלומר שהצרכנים ידחו את רכישות הספרים המוגנים בחוק לתקופה שלאחר ביטולו.

 

כמו כן בכוונת רגב לפעול לביטול הבעלות הצולבת בשוק הספרים, כלומר לאסור על הוצאות הספרים מודן וזמורה להמשיך להחזיק בבעלות גם ברשת השיווק צומת ספרים.

החלטתה של רגב התקבלה תשעה חודשים אחרי שהודיעה על הקמת ועדה לבחינת חוק הספרים. בשלב הראשון אמרה רגב כי אין ברצונה לבטל את החוק באופן גורף, אלא לעשות בו תיקונים והתאמות, אלא שהיא הגיעה למסקנה שהחוק לא פעל לתיקון הליקויים בשוק הספרים. בתזכיר הצעת ביטול החוק הוסבר ש"לא רק שאין טעם לחכות עד סוף תקופת הוראת השעה לצורך איסוף נתונים נוספים, אלא שהמתנה כאמור טומנת בחובה סכנה מוחשית להתמשכות הפגיעה בשוק הספרים ובסופרים, בעיקר הסופרים החדשים. פגיעה זו עלולה להיות בעלות השלכות מרחיקות לכת וארוכות טווח על שוק הספרים בכלל ועל הסופרים בפרט בדגש על הסופרים החדשים והלא מוכרים". בלשכתה של השרה ציינו כי החוק העלה את מחירי הספרים, הפחית את כמות הספרים שנרכשו, פגע בספרות הילדים ויצר חסמים משמעותיים לספרי הביכורים.

מירי רגב. החוק גרם לירידה ברכישת ספרים מירי רגב. החוק גרם לירידה ברכישת ספרים צילום: אלכס קולומויסקי

 

בקידום חוק הספרים תמכה איריס בראל, מנכ"לית סטימצקי לשעבר, ואילו אבי שומר, מבעלי צומת ספרים ומייסד מבצע 4 ב־100, שפגע בסטימצקי, התנגד לו. במהלך הכנת החוק העריכו גורמים בענף כי הצרכן לא ייפגע מביטול ההנחות, כיוון שמחירו הקטלוגי של הספר ירד בכ־35%, אולם בפועל ההוזלה היתה בשיעורים נמוכים יותר. חצי שנה לאחר כניסת החוק לתוקף קרסה סטימצקי ונמכרה לקבוצת משקיעים בראשות יפית גרינרבג (ג. יפית).

 

רשתות הספרים נהנו משיפור הרווחיות בזכות החוק, למרות ירידה בהיקף המכירות. שנה לאחר כניסת החוק לתוקף, מצאה הוועדה המייעצת של שרת התרבות דאז לימור לבנת כי בעקבות החוק נרשמה עלייה של 15.9% במחיר הממוצע של ספר, וזו הובילה לירידה של 12% בכמות הספרים שנמכרו. ביטול מבצעי ההוזלות הביא ב־2014 לירידה של 6% בהכנסות רשתות הספרים בהשוואה ל־2013.

 

בוועדה אמנם טענו כי בשנה הראשונה לחוק התחזקה התחרות השוק הספרים ושליטתו של הדואופול סטימצקי־צומת פחת מ־72% ב־2013 ל־64% ב־2014 ‑ אולם החוק לא באמת הצליח לערער את מעמדן של הרשתות הללו, שכן המו"לים העניקו להן שיעורי הנחה גבוהים מאוד על ספרים מוגנים ולא מוגנים. בוועדה טענו כי יש לשקול צעדי פיקוח נוספים. אף שהמטרה המרכזית של החוק היתה לשפר את תגמול הסופרים, הוועדה התקשתה לזהות שינוי בנושא זה.

 

על הפגיעה של החוק בצרכנים מעיד גם נייר עמדה שהגישה המועצה לצרכנות לוועדת רגב, ולפיו חצי מהצרכנים קנו פחות ספרים חדשים בגלל חוק. גם ארגון אומנויות הדפוס של התאחדות המלאכה והתעשייה פנה לוועדה בטענה שמאז נכנס החוק לתוקפו נגרמה פגיעה קשה בהכנסותיהם של עסקים כגון בתי דפוס, כריכיות, יצרני פלטות לדפוס ולימינציה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x